به گزارش ايرنا، زالو مصرف خوراكي ندارد اما خاصيت بالاي درماني آن در طب سنتي و توليد فرآورده هاي زياد مانند انواع پماد و دارو، فعاليت در عرصه توليد زالو را به صنعتي درآمدزا ، پايدار و سودآور تبديل كرده است.
در گلستان هم اينك توجه به اين رويكرد از نگاه تيزبين علاقمندان به كارآفريني دور نمانده و يكي از مراكز توليد و تكثير زالو با رويكرد توليدي – تحقيقاتي به روش دانش بنيان در شهرستان گرگان راه اندازي شده است.
رونق بهره گيري مردم از طب سنتي و زالو درماني، احتياج به پرورش اين موجود زنده را در سال هاي اخير افزايش داده و نتيجه آن هم بيشتر شدن مراكز توليد و تكثير زالو در استانهاي كشور است.
گلستان يكي از استانهاي داراي ظرفيت و توانمندي براي رونق و توسعه هر چه بيشتر اين صنعت و استفاده درماني از آن است.
نيازمندي به فضا و هزينه اوليه كم، امكان راه اندازي مراكز توليد در روستاها را تا حد زيادي فراهم كرده و به واسطه آن اين خون آشام كوچك مي تواند به يكي از كليد واژه اي مهم كاهش معضل بيكاري در استان گلستان تبديل شود.
شركت دانش بنيان واقع در گرگان هم اينك تنها مركز توليد و تكثير اين گونه در گلستان است و درمدت زمان اندك فعاليت خود توانسته در زمينه هاي گوناگون از جمله افزايش دوران توليد مثل زالو به نتايج قابل قبولي برسد.
رييس هيات مديره اين شركت به خبرنگار ايرنا گفت: يكي از نتايجي كه پس از انجام آزمايشات گوناگون در اين مركز به دست آمد، كاهش زمان تكثير زالو در سال است.
امير دامغاني اظهار كرد: زالو در طبيعت سالي يك بار اقدام به زايش مي كند و در هر بار هم حدود 10 تخم مي گذارد اما با انجام تحقيقات و آزمايش هاي گوناگون موفق شديم اين عمل زايش را به سالي دو بار افزايش داده و از اين طريق، مقدار توليد مركز را بالاتر ببريم.
وي بيان كرد: اولويت بعدي در مراكز آزمايشگاهي شركت، كاهش زمان زايش و توليد مثل زالو به سالي سه بار است تا در نتيجه آن توليد زالو و درآمدهاي حاصل از آن به ميزان چشمگيري افزايش يابد.
به گفته وي؛ تلاش براي ترويج راه اندازي مراكز كوچك توليد زالو در شهرها و به خصوص روستاها ، يكي از اهدافي است كه اميدواريم با رسيدن به آن علاوه بر افزايش فروش، زمينه ايجاد شغل پايدار براي جوانان گلستاني را فراهم كنيم.
دامغاني ادامه داد: با واگذاري توليد زالو به مراكز كوچك همه تلاش خود را صرف انجام كارهاي تحقيقاتي براي توليد انواع دارو و پمادهاي حاصل از دارو خواهيم كرد تا زمينه هاي جديدي براي ايجاد شغل و همچنين دستيابي به آخرين يافته هاي اين صنعت فراهم شود.
وي ناشناخته بودن صنعت توليد زالو را يكي از مشكلات اين بخش در گلستان دانست و گفت: هنوز مسئولان، صنعتي كه سودآور بوده و در كمتر از دو سال مي تواند به سودآوري صد درصدي برسد باور نكرده اند و به همين دليل رونق اين صنعت در استان هنوز آن گونه كه انتظار مي رود مطلوب نيست.
رييس هيات مديره اين شركت دانش بنيان افزود: با افزايش كارهاي تحقيقاتي و بهتر شدن شرايط توليد مثل زالو در سال، راه اندازي مراكز جديد پرورش و تكثير اين جاندار به صرفه و داراي توجيه اقتصادي است كه اميدواريم با نگاه مثبت مسئولان و رفع برخي موانع و محدوديت ها، مراكز توليد زالوي گلستان در نقاط گوناگون به خصوص روستاها افزايش يابد.
دامغاني به بازار زالو اشاره كرد و گفت: نه تنها در ايران، كه در بسياري از كشورها هم از زالو براي مصارف درماني و توليد مشتقات استفاده مي كنند كه قيمت اندك توليد اين جاندار در ايران فرصت مناسبي براي صادرات و كسب درآمدهاي فراوان ارزي حاصل از آن است.
وي بيان كرد: براساس برآوردهاي انجام شده قيمت زالو در كشورهاي همسايه 5 برابر، در اروپا 10 برابر و در كشورهاي آمريكايي حداقل 15 برابر قيمت ايران است كه اين تفاوت، نيازمند توجه بيشتر براي صادرات زالو و رفع مشكلات و موانع آن است.
گفته مي شود كه قيمت هر زالو بين 30تا 50 هزار ريال است.
مديركل دفتر آبزيان آب شيرين معاونت توسعه آبزي پروري سازمان شيلات ايران هم به خبرنگار ايرنا گفت: يكي از دلايل حمايت شيلات از ايجاد مراكز توليد زالو در كشور، نيازمندي به سرمايه گذاري اندك، بازدهي فراوان و بازار فروش داخل و خارج از كشور است.
مهدي شكوري اظهار كرد: توليد و تكثير آسان اين جاندار به گونه اي بوده كه مراكز فراوان بدون مجوز توليد زالو در كشور ايجاد شده و افراد به دليل وجود ضوابط سخت گيرانه بهداشتي مانند تعيين فاصله جغرافيايي مشخص تا سكونتگاه انساني و يا دامداري ها ، بدون عبور از مراحل قانوني اقدام به تكثير زالو مي كنند.
وي بيان كرد: به دليل فعاليت اين مراكز غيرمجاز، آمار دقيقي از تعداد زالوهاي تكثيري و مصرف درماني آن در كشور وجود ندارد اما افزايش روز افزون بازار مصرف به واسطه اقبال مردم به استفاده از طب سنتي و زالو درماني ، نياز به توليد اين جاندار را تا حد زيادي افزايش داده است.
به گفته وي؛ يكي از اقداماتي كه مي تواند افزايش مراكز توليد زالو در كشور را تضمين كند، فرهنگ سازي براي استفاده بيشتر از درمان به شيوه طب سنتي است.
شكوري ادامه داد : وزارت بهداشت به تازگي نرخ انجام زالو درماني را اعلام كرده كه اين عمل به معناي پذيرفتن اين روش درماني و فرصت مناسبي براي توسعه تبليغات براي مصرف آن است.
معاون هماهنگي امور اقتصادي استانداري گلستان هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بر لزوم تكثير و گسترش مراكز توليد زالو در استان تاكيد كرد و گفت: بازگشت سرمايه در صنعت پرورش زالو 2.5 ساله و به صرفه است كه بايد با معرفي مزاياي اين صنعت براي افزايش تعداد مراكز توليد و تكثير آن برنامه ريزي شود.
محمود ربيعي اظهار كرد: بازارهاي جهاني از توليدات با كيفيت استقبال مي كنند و زالو توليد شده در گلستان در صورت برخورداري از استاندارد جهاني مي تواند استان را به مركز فروش در دنيا تبديل كند.
وي بيان كرد: استانداري ازهمه طرح هاي مرتبط با رونق و توسعه اين صنعت در گلستان حمايت مي كند تا زمينه براي افزايش فرصت هاي جديد اشتغال فراهم شود.
به گفته وي؛ بخش خصوصي مي تواند با استفاده از توان فارغ التحصيلان دانشگاهي زمينه اشتغال در موضوعاتي همچون پرورش زالو را فراهم كند و بخش دولتي حمايت هاي لازم را در قالب صدور مجوز و ارائه تسهيلات خواهد داشت.
وي افزود: بايد تلاش كنيم با استفاده از طرح هاي دانش بنيان در موضوعاتي همچون توليد و تكثير زالو هزينه ها را كاهش دهيم تا در زنجيره توليد، امكان رقابت توليدات داخلي با نمونه هاي خارجي افزايش پيدا كند.
مدير كل شيلات گلستان هم با اشاره به فعاليت هاي علمي در تكثير و پرورش زالو در استان اظهار كرد: مركز تكثير و پرورش زالو گلستان به عنوان چهارمين مركز در جهان به فناوري استخراج آنزيم از بزاق زالو دست يافته است.
سيد جواد قدس علوي اظهار كرد: صنعت پرورش زالو با توجه به نياز بازارهاي داخلي و خارجي به اين محصول در حال گسترش است و سرمايه گذاري در اين حوزه تاثيرگذار و ثمربخش خواهد بود.
وي با بيان اينكه ارزآوري اين صنعت قابل قبول است، يادآور شد: توسعه كارگاه هاي تكثير و پرورش زالو طبي يكي از راه حل هاي رفع مشكل بيكاري و افزايش درآمد در استان است.
مديركل شيلات گلستان يكي از ظرفيت هاي پرورش زالو را صادرات آن دانست و گفت: توجه به بازارهاي جهاني و افزايش صادرات اين محصول بايد به برنامه و اولويت فعالان اين بخش تبديل شود.
وي اظهار كرد: ارزآوري پرورش زالو مي تواند به ايجاد انگيزه بيشتر براي توسعه اين صنعت و حل مشكلات سرمايه گذاران توسط مديران نيز منجر شود.
قدس علوي ادامه داد: هر واحد بهره برداري و توليد زالو به 130 مترمربع فضاي مفيد مسقف احتياج دارد كه اين نياز اندك به فضاي كاري مي تواند راه اندازي آن در همه مناطق از جمله روستاها را آسان كند.
وي گفت: اجراي اين گونه طرح ها در روستاها مي تواند علاوه بر ايجاد شغل پايدار براي جوانان از افزايش مهاجرت به شهرها جلوگيري كند.
مديركل شيلات گلستان اضافه كرد: زالو درماني به عنوان يكي از اصول درماني توصيه شده طب سنتي در حال توسعه در كشور و جهان بوده و به همين تناسب نياز به تكثير و پرورش زالو در حال افزايش است.
وي ادامه داد: با افزايش مصرف سموم شيميايي در بخش كشاورزي، زيستگاه هاي طبيعي زالو در حال نابودي بوده و رونق و گسترش تكثير مصنوعي زالو طبي ضروري است.
قدس علوي ادامه داد: همه منابع تكثير و پرورش زالو در كشور و به خصوص گلستان وجود دارد كه بهره مندي از اين امكانات مي تواند به رونق و توسعه هر چه بيشتر اين صنعت نوپا در استان منجر شود.
به گفته وي؛ طرح تكثير و پرورش زالوي طبي مي تواند به عنوان يكي از مصوبات در ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي استان نيز مورد توجه قرار گيرد.
گلستان از جمله استانهاي داراي آمار بيكاري بالا ( 11.9)است كه حمايت از صنايع جديد، زودبازه و نيازمند به سرمايه گذاري اندك مانند پرورش زالو مي تواند راهي مطمئن براي ايجاد فرصت هاي شغلي جديد باشد.
حالا كه گلستان فرصتي براي راه اندازي صنايع بزرگ و مادر نيافته، مراكز توليدي كوچك پرورش زالو كمك بزرگي به رفع بخشي از دغدغه بيكاري گلستاني ها خواهد كرد.
تنها مركز تكثير و پرورش زالو كه البته رويكردي دانش بنيان هم دارد تاكنون 12 نفر را به صورت مستقيم مشغول به كار كرده كه بخش عمده آن در آزمايشگاه به كارهاي تخقيقاتي مشغول اند .
رييس هيات مديره اين شركت گفته كه ورود به توسعه مراكز كوچك تكثير زالو امكان اشتغالزايي هزار نفر را در استان فراهم خواهد كرد كه پرداختن به اين موضوع در كنار رفع محدوديت ها و موانع علاقمندان به زالو پروري ، مي تواند به اولويت كاري مسئولان استان نيز تبديل شود.
از سوي ديگر در حوزه درمان نيز مشاور وزير بهداشت،درمان و آموزش پزشكي در امور طب سنتي اخيرا به استفاده از زالو درماني در طب رايج و سنتي اشاره كرده و گفته بود كه استفاده از زالو به عنوان ابزار پزشكي و دارو نياز به نظارت دارد كه اين نظارت بايد توسط سازمان غذا و دارو صورت گيرد.
محمود خدادوست همچنين گفته كه وزارت بهداشتي چندي قبل تعرفه مربوط به زالودرماني را تعيين كرده و اين خدمات طب ايراني به دو صورت خدمات ويزيت و مشاوره ارائه مي شود.
وي همچنين افزوده است كه آيين نامه نحوه پرورش، تكثير و توزيع زالوي بهداشتي با هدف جلوگيري از استفاده مجدد از زالوهاي استفاده شده نيز تدوين و نهايي شده است.
3091 /1648
گزارش : ميثم محسني ** انتشار: پري سالارنيا
تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۸
گرگان – ايرنا - يكي از باورنكردني ترين ايده ها براي ايجاد شغل پايدار، پرورش زالو با خون آشام است؛ صنعتي كه آرام آرام جاي خود را در گلستان باز كرده و مي تواند چاره اي براي حل مشكلات گسترده بيكاري جوانان استان باشد.