به گزارش ایرنا ، دهها تن از رهبران جهان در كنار صدها تن از مقامات اقتصادی و تجاری روزهای سه شنبه و جمعه گذشته در دهكده داووس سوئیس در قالب چهل و هشتمین نشست سالیانه مجمع جهانی اقتصاد گرد هم آمدند تا با شعار 'ایجاد آینده ای مشترك در جهانی اختلاف زده' به بررسی روندهای اقتصادی و سیاسی جهان بپردازند. این اجلاس در حالی برگزار شد كه بنا به گزارش پایگاه رسمی مجمع داووس، محیط جهانی به میزان شگرفی تغییر كرده و اختلافات ژئواستراتژیك در جبهه های مختلف ظهور كرده كه پیامدهای گسترده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خواهد داشت.
هر چند بسیاری از شركت كنندگان در مجمع داووس بر لزوم اصلاح سیاستها برای از میان برداشتن شكافها در جهان و بهره مندی همه مردم جهان از فرایند جهانی شدن تاكید كردند اما برخی كارشناسان بر این باورند كه شكاف بین فقیر و غنی در جهان در حال فراخ تر شدن است. 'والتر سانچز' دبیر كل اتحادیه جهانی 'اینداستریال' (IndustriALL) كه حدود 50 میلیون كارگر را در بیش از 140 كشور نمایندگی میكند با بیان این مطلب به واشنگتن پست میگوید كه به نظر نمیرسد عرصه سیاست جهانی در حال حاضر قادر به كم كردن این شكاف باشد. وی در مورد شعار امسال مجمع داووس خاطرنشان كرد: بسیاری از مردم جهانی دچار اختلاف و شكاف را میبینند اما چیزی كه نمی بینند همان آینده مشترك است.
**سه تهدید بزرگ رویاروی تمدن از نگاه نخست وزیر هند
در روز اول اجلاس امسال داووس (سه شنبه سوم بهمن ماه 23 ژانویه)، نارندرا مودی نخست وزیر هند از تغییرات آب و هوایی ، تروریسم و واكنشها در برابر جهانی شدن به عنوان سه چالش بزرگ در برابر تمدن یاد كرد. مودی به عنوان رهبر كشوری كه اقتصادش سریعترین نرخ رشد جهان را دارد و همچنین بزرگترین دمكراسی جهان است ، همچنین درباره فرصتها و خطرات فناوری ، برنامه هند برای مبارزه با نابرابری در درآمدها ، ایجاد شغل و اقدامات این كشور برای كاهش تشریفات اداری و استقبال از تجارت و سرمایه گذاری بین المللی سخن گفت.
مودی گفت: همه درباره كاهش انتشار گازهای كربنی سخن میگویند اما تعداد اندكی از افراد و كشورها هستند كه با منابع خود به كشورهای در حال توسعه برای استفاده از فناوری های مناسب كمك می كنند.
وی در خصوص واكنشها در برابر جهانی شدن در برخی از كشورها گفت : بسیاری از جوامع و كشورها بیش از پیش به خودشان متمركز میشوند و به نظر میرسد كه نقطه مقابل جهانی شدن در حال روی دادن است . تاثیر منفی این نوع ذهنیت و اولویتهای اشتباه را نمیتوان از تغییرات آب و هوایی یا تروریسم كمتر خطرناك دانست.
**تاكید رهبران اروپایی بر همكاری بین المللی و اصلاحات
آنگلا مركل صدر اعظم آلمان ، امانوئل مكرون رئیس جمهوری فرانسه و ترزا می نخست وزیر انگلیس رهبران سه قدرت اروپایی در اجلاس امسال داووس سخنرانی كردند. مركل در سخنرانی خود به درسهای تاریخ اشاره كرد و با اشاره به گذشت 100 سال از پایان جنگ جهانی اول این سوال را مطرح كرد كه 'آیا ما واقعا درسهای تاریخ را فرا گرفته ایم ؟' وی تاكید كرد كه تنها از طریق همكاری و درهای باز میتوان با چالشهای امروز برخورد كرد نه با كشیدن دیوار و افزود: انزوا ما را به آینده بهتری نمی برد و حمایتگرایی پاسخ نیست.
مكرون رئیس جمهوری فرانسه نیز در سخنرانی مبسوطی كه موضوعات مختلف از تغییرات آب و هوایی تا كاهش مالیاتی را در بر گرفت، یك پیام اصلی داشت و آن اینكه 'فرانسه به مركزیت اروپا بازگشته است' . او وعده اصلاحات در فرانسه و اروپا با یك برنامه میان مدت به منظور روشن شدن شرایط برای سرمایه گذاران را داد. وی با تكرار پیام مركل مبنی بر لزوم همكاری های بین المللی ، گفت: بدون موفقیت اروپا، موفقیت فرانسه هم نخواهد بود. رئیس جمهوری فرانسه از جامعه جهانی خواست كه با نابرابری های ناشی از سرمایه داری جهانی برخورد كنند.
ترزا می نخست وزیر انگلیس به شركت كنندگان در مجمع داووس گفت كه این كشور تاكید خود را بر اصول تجارت جهانی افزایش خواهد داد و خاطرنشان كرد كه انگلستان پس از خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت) ، همچنان از طرفداران تجارت جهانی خواهد بود و قراردادهای دوجانبه جدیدی با كشورهای سراسر جهان منعقد خواهد كرد.
** ترامپ در قامت رئیس جمهوری 'عادی' برای جلب سرمایه گذاری
دونالد ترامپ در مجمع امسال به دفاع از عملكرد اقتصادی دولت خود پرداخت و گفت كه این كشور پس از سالها ركود بار دیگر رشد قوی اقتصادی را تجربه میكند. وی با بیان اینكه 'آمریكا اول به معنی آمریكای تنها' نیست ، گفت كه جهان شاهد ظهور مجدد آمریكای قوی و سعادتمند است و درهای آمریكا برای كار و كسب و تجارت گشوده است. ترامپ در عین حال گفت اگر برخی كشورها به هزینه دیگران از سیستم سوء استفاده كنند نمی توانیم تجارت آزاد و باز داشته باشیم. وی همچنین به تفصیل درباره تغییرات اخیر در قوانین مالیاتی آمریكا و سیاستهای امنیتی و مهاجرتی سخن گفت و در اشاره ای كوتاه به بار دیگر مدعی شد كه از متحدان آمریكا میخواهد با 'حمایت ایران از تروریسم مقابله كنند و مانع رسیدن ایران به سلاح هسته ای شوند' هر چند در خصوص موضوع برجام سخنی نگفت.
ترامپ در حاشیه اجلاس سالیانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، پنجشنبه شب (پنجم بهمن) در یك شام كاری میزبان رهبران تجاری اروپا و مدیران شركت های بین المللی با هدف جلب سرمایه گذاری بیشتر به آمریكا بود. مدیران شركت های بین المللی از جمله توتال، زیمنس، نستله، نووارتیس، نوكیا، ولوو، استات اویل، آدیداس و چندین شركت دیگر به ضیافت شام ترامپ دعوت شده بودند.
برخی از كارشناسان از سخنرانی ترامپ استقبال كردند و به عنوان مثال ، 'فرید زكریا' تحلیلگر آمریكایی سخنرانی ترامپ در داووس نشان دهنده یك رویكرد جدید برای رئیس جمهوری آمریكا بود اما مشكل این است كه ترامپ ممكن است چند روز دوباره در مسیر دیگری قرار گیرد. وی خاطرنشان میكند اجلاس امسال مجمع جهانی اقتصاد در داووس در حالی برگزار شد كه فضای اقتصادی جهان با توجه به رشد اقتصادی همگون در اكثر مناطق جهان از آمریكا تا اروپا، آسیا و آفریقا، فضای مثبت و خوشبینانه ای بود اما در عین حال نظم بین المللی تحت رهبری آمریكا در گذشته در حال كمرنگ شدن و نقش قدرتهای رقیب مانند روسیه و چین در عرصه سیاسی در حال افزایش است و در چنین شرایطی وقتی كه ترامپ بهتر رفتار میكند همه نفس راحتی میكشند و ترامپ در داووس بیشتر شبیه یك رئیس جمهوری 'عادی' رفتار كرد.
اما پایگاه خبری دویچه وله آلمان سخنرانی ترامپ را بسیار ناامید كننده توصیف كرد و نوشت كه ترامپ ظاهرا مجمع داووس را یك رویداد تبلیغاتی در نظر گرفته بود و سخنانش بیشتر درباره بزرگی آمریكا و بدون محتوای مهمی بود.
** هشدار سوروس درباره جنگ هسته ای
جرج سوروس سرمایه دار میلیاردر در سخنانی در حاشیه مجمع داووس نسبت به خطر جنگ هسته ای آمریكا با كره شمالی هشدار داد و گفت : آمریكا با خودداری از پذیرش اینكه كره شمالی هسته ای شده است ، در مسیر جنگ هسته ای است.
این كلان سرمایه دار مجارستانی تبار همچنین با حمله به غول های اینترنتی مانند گوگل و فیس بوك آنها را شركت هایی انحصاری خواند كه دورانشان سر آمده و ممكن است بازیچه رژیم های خودكامه در برانداختن دمكراسی شوند.
** سه نبرد حیاتی چین
در اجلاس امسال داووس 'لیو خه' عضو ارشد دفتر سیاسی كمیته مركزی حزب كمونیست چین و مغز متفكر اقتصادی این كشور كه دست راست رئیس جمهوری چین محسوب میشود، در سخنانی به تشریح برنامه چین برای شكل دادن به اقتصاد جهان پرداخت. وی گفت كه چین در سال گذشته تلاش كرده كه بازارهای مالی خود را بگشاید و جهانی سازی را از طریق طرح 'كمربند و جاده' گسترش دهد. وی با تكرار موضع 'شی جینپینگ' رئیس جمهوری چین در اجلاس سال گذشته داووس ، وعده گشودن درهای اقتصاد چین و دسترسی بیشتر شركتهای جهان بازار خدمات مالی ، تولیدی و برخی صنایع خدماتی را داد. وی گفت كه چین در سه سال آینده با سه نبرد مهم و حیاتی رو به رو است كه عبارتند از: جلوگیری از خطرات مهم مالی ، مبارزه با فقر و كاهش آلودگی .
'جین كیو' استاد دانشكده اقتصاد لندن (LSE) نیز گفت كه چین روایت اقتصادی بزرگ فردا خواهد بود. وی افزود: اولین بار است كه كشوری با تنها 25 درصد از تولید ناخالص داخلی آمریكا رهبری زمینه های زیادی در فناوری را در دست دارد. وی در عین حال این سوال را مطرح كرد : در حالی كه چین را تشویق میكنم كه درهای اقتصاد خود را بگشاید ، آیا برای شوكها و ناآرامهایی كه حتی یك لرزه كوچك در چین میتواند ایجاد كند آمادگی داریم؟
** نگاه ویژه به زنان و برابری جنسیتی
روسای مشترك اجلاس امسال داووس در جلسه ای مضمون امسال مجمع جهانی اقتصاد یعنی 'ایجاد آینده ای مشترك در جهانی اختلاف زده' را مورد بررسی قرار دادند. 'ارنا سولبرگ' نخست وزیر نروژ خواستار تمركز بر فساد و جریانهای غیرقانونی پول شد و بر لزوم اقدام در زمینه برابری جنسیتی تاكید كرد و گفت كه آموزش در این زمینه گام اول است.
با مطرح شدن بحث آزارهای جنسی در آمریكا و اروپا در ماههای گذشته، در اجلاس امسال مجمع جهانی اقتصاد موضوعات مرتبط با نابرابری و شكاف جنسیتی نیز در پنلها و میزگردهای مختلفی مورد بحث قرار گرفت و بدین سبب امسال برای اولین بار تمام افرادی كه ریاست مشترك اجلاس را بر عهده داشتند ، زن بودند. 'پگی جانسون' از شركت 'مایكروسافت' در یكی از این پنلها در خصوص مقدار وقتی صحبت كرد كه زنان برای جلوگیری از رویارویی جنسی با همكاران تلف میكنند. وی افزود : اكنون با حضور زنان بیشتری در قدرت ، اوضاع در حال تغییر است.
همچنین 'ملایه یوسف زی' فعال آموزشی و حقوق بشری پاكستانی و جوان ترین برنده جایزه صلح نوبل، در سخنانی گفت آموزش مردان جوان در خصوص حقوق زنان گام مهمی برای پایان دادن به نابرابری جنسیتی است و زمانی كه ما از فمینیسم و حقوق زنان صحبت میكنیم در واقع مخاطب ما مردان هستند.
** دفاع نخست وزیر كانادا از برابری جنسیتی
'جاستین ترودو' نخست وزیر كانادا سخنرانی خود را با اعلام این مطلب آغاز كرد كه كانادا و 10 كشور باقی مانده دیگر در توافق 'مشاركت ترانس پاسیفیك' در توكیو بحثها در خصوص یك 'توافق فراگیر و پیشرو برای مشاركت ترانس پاسیفیك' (CPTPP) را نهایی كرده اند. همزمان با مذاكرات هفته گذشته 'نفتا' (توافق تجارت آزاد آمریكای شمالی) در مونترئال كانادا ، بخش مهمی از سخنرانی ترودو به موضوع تجارت اختصاص یافت. وی گفت كه نفتا را مجموعه پیچیده ای از مذاكرات نامید كه نتیجه نهایی آن برد-برد-برد برای كانادا ، مكزیك و آمریكا خواهد بود.
نخست وزیر كانادا همچنین در سخنرانی خود به موضوع برابری جنیسیتی پرداخت و گفت تلاشهای كنونی در این زمینه كافی نیست. وی در پایان گفت: باید از خودمان سوال كنیم آیا میخواهیم در جهانی زندگی كنیم كه ثروتمندان در قلمروهای محصور خود باشند در حالی كه دیگران در اطراف آنها تقلا كنند یا اینكه میخواهیم به ساختن جهانی عادلانه تر كمك كنیم ؟
** توجه به موضوع آوارگان
'كیت بلانچت' هنرپیشه استرالیایی در مجمع داووس درباره تجربه خود در مقام سفیر حسن نیت كمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل سخن گفت تا آگاهی عمومی درباره بحران آوارگان را افزایش دهد. وی تاكید كرد كه این یك مساله جهانی است و نیازمند راه حلهایی چندجانبه است و افزود بخش مهمی از مشكل این است كه آوارگان در رسانه ها مورد افترا و تهمت قرار میگیرند. وی خاطرنشان كرد: جهان در حال توسعه این بار را بر دوش دارد اما به جهان توسعه یافته گفته میشود كه این یك بار اضافی است.
** ادعاهای تكراری نتانیاهو و كشورهای حاشیه خلیج فارس علیه ایران
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در مجمع داووس نیز در دیدارهای دوجانبه با برخی از رهبران جهان ادعاهای خود درباره توافق هسته ای ایران و 1+5 را تكرار كرد كه در مواردی حاشیه ساز شد و رسوایی بیشتری برای این رژیم به بار آورد. نتانیاهو پس از دیدار با آنگلا مركل صدر اعظم آلمان مدعی شد كه مركل گفته است 'نگرانی های اسرائیل درباره توافق هسته ای را درك میكند'. اما دیپلمات های آلمان گفتند با رد این ادعا گفتند كه مركل بر حمایت كامل آلمان از برجام تاكید كرده است.
همچنین وزیران امور خارجه عربستان و بحرین و وزیر مشاور در امور خارجی امارات نیز در یكی پنلهای مجمع داووس ادعاهای همیشگی خود درباره مداخله های منطقه ای ایران را تكرار كردند.
در همین حال ، خبرگزاری هفته پیش در رویترز در خبری مدعی شد كه وزیر امور خارجه ایران در دقایق آخر، سفر خود به سوئیس را برای شركت در اجلاس داووس لغو كرده است. اما 'بهرام قاسمی' سخنگوی وزارت امور خارجه با رد این ادعا گفت: از قبل هم تصمیمی برای سفرهای خارجی وزیر امور خارجه در این روزها اتخاذ نشده بود.
** اجلاسی با بارش برف كم سابقه
بسیاری از رسانه ها حضور ترامپ و همچنین بارش كم سابقه برف را دو خصوصیت اجلاس امسال داووس توصیف كردند. بیش از 70 تن از روسای كشورها و دولتها در اجلاس امسال حضور داشتند و حدود 3 هزار شركت كننده پذیرفته شدند به این معنی كه برای شركت در اجلاس داووس علاوه بر ثبت نام و پرداخت هزینه دریافت دعوت نامه نیز الزامی است. بارش برف شدید امسال مشكلات زیادی برای حمل و نقل هزاران شركت كننده در مجمع داووس ایجاد كرده بود بطوری كه رفت و آمد از از هتلی در 'كلوسترس' در فاصله 20 كیلومتری داووس تا محل اجلاس حدود 7 ساعت طول میكشد. بعلاوه تدابیر امنیتی در داووس به علت حضور ترامپ در دو روز آخر و بستن برخی گذرگاهها در دهكده كوچك و خیابانهای باریك مشكلات را بیشتر كرده بود.
اجلاس مجمع جهانی اقتصاد ژانویه هر سال با حضور شمار زیادی از روسای جمهوری، نخست وزیران، رهبران تجاری و بانكی و اقتصاددانهای جهان در داووس سوئیس برگزار می شود. در اجلاس امسال داووس دهها پنل و میزگرد كارشناسی و سخنرانی با موضوعات مختلفی از جمله اقتصاد دیجیتال، سامانه های انرژی، پارادایم های جدید سلامت و بهداشت، آوارگان، دورنمای علمی جهان، تاثیرات طرحهای اقتصادی چین و موضوعات دیگر برگزار شد.
اروپام**1078** بابك جعفری**1663**انتشار دهنده: خسرو حسینی
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۴
وین - ایرنا - نشست سالیانه مجمع جهانی اقتصاد 2018 كه روزهای سه شنبه تا جمعه هفته گذشته برگزار شد ، با شعارهای زیبایی از سوی مقامات جهان در خصوص كاهش شكاف و مبارزه با فقر همراه بود اما برخی كارشناسان در خصوص امكان عملی شدن این شعارها تردید دارند.