به گزارش روز دوشنبه خبرنگار علمی ایرنا، نشست «داود پرهیزكار» و «سیدضیاء هاشمی» در جریان بازدید جمعی از مدیران ایرنا از سازمان هواشناسی كشور برگزار شد. این بازدید با هدف آگاه سازی و افزایش همكاری های دو نهاد در عرصه اطلاع رسانی در حوزه اقلیم شناسی، تغییرات جوی و محیط زیست صورت گرفت.
سیدضیاء هاشمی مدیر عامل خبرگزاری جمهوری اسلامی در این نشست با بیان این كه توجه نخبگان به موضوعات مهمی همچون تغییرات اقلیم اهمیت فراوانی دارد، گفت: اگر دغدغه توجه به محیط زیست و تغییرات اقلیمی 10 سال قبل بین نخبگان همه گیر می شد، امروز وضعیت بهتری داشتیم.
وی افزود: اكنون نیز باید از فرصت استفاده كنیم تا 10 سال آینده شرایط بهتری برای كشور رقم بزنیم.
این جامعه شناس با بیان اینكه رسانه ها باید توجه جدی به دغدغه های جامعه از جمله در حوزه تغییرات اقلیمی داشته باشند، تصریح كرد: رسانه ها از اثرگذاری در حوزه اجتماعی و ملی برخوردارند و در صورت توجه به دغدغه های زیست محیطی، در اولویت قراردادن آنها و ایجاد هماهنگی، می توانند سرعت تحولات مثبت در این زمینه را بر تحولات مخرب فزونی دهند و از شدت عوارض آن بكاهند.
**ظرفیت بیبدیل رسانه ها در مدیریت افكار عمومی
دكتر هاشمی همچنین به نقش مهم رسانه در بحث های الگوی زندگی و سبك مصرف پرداخت و گفت: رسانه ها امروزه در این زمینه ها فعال هستند و نقش موثری دارندو مهم ترین نیازهای مردم در حوزه اطلاع رسانی، موضوعات اجتماعی و سبك زندگی است.
وی افزود: رسانه در حوزه مدیریت افكار عمومی ظرفیتی بی بدیل دارد و هم افزایی و همكاری با سازمان های مختلف موجب استفاده از ظرفیت های موجود می شود.
مدیرعامل ایرنا در همین راستا خواستار همكاری بیشتر در سطح ملی و استانی برای اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم در زمینه اهمیت توجه به حوزه های مختلف به ویژه تغییرات اقلیم و محیط زیست شد.
**تاكید رییس سازمان هواشناسی بر ضرورت پیگیری توسعه متناسب با آمایش سرزمینی
دكتر داود پرهیزكار رییس سازمان هواشناسی نیز در این دیدار خدمات هواشناسی را در حوزه های مختلف هوانوردی، انرژی، محیط زیست، منابع آب، حفاظت از آثار باستانی، بازرگانی، ورزش، امنیت اجتماعی، مسائل نظامی، مدیریت شهری، بهداشت عمومی، تامین منابع غذایی و امور روزمره برشمرد و با اشاره به اهمیت اطلاعات هواشناسی در حوزه های مختلف گفت: اگر بدون توجه به توان اقلیمی مناطق مختلف توسعه ایجاد كنیم با مشكلات مختلفی روبرو خواهیم شد؛ مانند مشكلاتی كه امروزه در زمینه های مختلف منابع آب یا آلودگی هوا در تهران داریم و باید برای حل آن از بار اجتماعی روی شهر كاسته شود.
وی با اشاره به اقدامات سازمان هواشناسی در زمینه ارائه كیفیت وضعیت هوا نیز گفت: از سال 92 علاوه بر پیش بینی وضع هوا پیش بینی كیفیت هوا را نیز بر اساس تصمیم گیری كمیته اضطرار هوا ارائه می دهیم.
** افزایش دو درجه ای دمای ایران طی 50 سال
رییس سازمان هواشناسی با اشاره به اهمیت موضوع تغییرات اقلیم گفت: كارگروه بین الملللی تغییرات اقلیم یا IPCC زیر نظر سازمان جهانی هواشناسی WMO از سال 1988 گزارش هایی را در زمینه وضعیت آب و هوا ارائه داده اند كه در پنجمین گزارش در سال 2013 به تغییرات اقلیم پرداخته و برآورد كردند دمای جهانی به دلیل غلظت گازهای گلخانه ای در سه دهه اخیر یك درجه افزایش یافته است.
وی در ادامه به گزارش این سازمان در دی ماه 96 در زمینه تغییرات اقلیم در ایران اشاره كرد و گفت: بر اساس این گزارش، در ایران گرمایش منطقه ای دیده می شود و در 50 سال گذشته شاهد افزایش دو درجه ای دما بوده ایم كه با افزایش تعریق و تبخیر همراه بوده است.
پرهیزكار ادامه داد: كاهش بارش با آهنگ 1.1 میلیمتر در سال و در مجموع كاهش 50 میلیمتری روی داده كه بارش را از 290 میلیمتر در سال به 240 میلیمتر كاهش داده است، همچنین از سال 86 به بعد هیچ سال پربارشی نداشته ایم بلكه بارش ها عادی و یا زیرحد عادی بوده اند.
رییس سازمان هواشناسی تاكید كرد: «در همه مناطق كشور با كمبود بارش روبرو هستیم و بخش هایی با خشكسالی شدید و بخش های دیگر خشكسالی خیلی شدید دست و پنجه نرم می كنند».
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین پیامدهای كم آبی را در حوزه های مختلف برشمرد و گفت: در شرایط بی آبی، آب مورد نیاز را از ذخایر زیرزمینی تهیه كرده و موجب فرونشست زمین شده ایم كه همین امر موجب شكل گیری فروچاله ها در كشور شده است طوری كه شكل گیری فروچاله هایی را به عمق 20 تا 30 متر در استانهایی نظیر كرمان و همدان شاهد هستیم.
**ضرورت توجه به تغییرات اقلیم برای رسیدن به توسعه پایدار
وی با تاكید بر توجه به تغییر اقلیم و مدیریت توسعه برای رسیدن به توسعه پایدار یادآور شد: توسعه پایدار باید بر اساس توان اقلیم منطقه صورت بگیرد .
پرهیزكار به پیامدهای مختلف تغییرات اقلیم در حوزه های گوناگون نیز اشاره كرد و افزود: تغییر اقلیم در اولین مرحله به روستاها آسیب می زند و موجب خالی شدن سكنه آنها به دلیل كم آبی می شود كه همین امر باعث مهاجرت، افزایش جمعیت شهرها، توسعه نامتوازن و گسترش حاشیه نشینی و در نتیجه مسائل مختلف اجتماعی است.
**توافق پاریس و تعهد برای كاهش تولید گازهای گلخانه ای
رییس سازمان هواشناسی با اشاره به این كه در صورت ادامه روند فعلی تولید گاز دی اكسید كربن دمای زمین تا سال 2100میلادی 5 درجه سلسیوس افزایش می یابد، گفت: همین امر موجب شد تا 195 كشور جهان در سال 2015 توافقی را امضا كردند كه بر اساس آن باید میزان تولید گازهای گلخانه ای و دی اكسید كربن را كاهش دهند.
پرهیزكار توضیح داد: این توافق موسوم به cop21 به امضای 195 كشور از جمله ایران رسیده است و از زمان شروع تعهد در سال 2020 تا سال 2030 ، كشورمان باید میزان تولید گاز دی اكسید كربن را 4 تا 12 درصد كاهش دهد.
وی تصریح كرد: تغییرات اقلیم به كندی روی می دهد و خزنده است و به این دلیل توجهات را به اندازه كافی به خود جلب نمی كند؛ اما همواره باید مناطق مختلف را با توجه به این موضوع ارزیابی كنیم تا بتوانیم از فرصت های موجود استفاده كرده و برای كاهش تبعات آن برنامه ریزی كنیم.
رییس سازمان هواشناسی تاكید كرد: باید به سوی استفاده از انرژی های پاك برویم و اقتصاد بدون نفت را توسعه دهیم.
در این دیدار ، معاونان مختلف سازمان هواشناسی در مورد فعالیت های مختلف توضیحاتی ارائه دادند و رییس پژوهشكده هواشناسی از آمادگی اعضای هیات علمی این پژوهشكده برای هم افزایی با ایرنا جهت آگاه سازی بیشتر مردم در زمینه های مرتبط با حوزه های هواشناسی خبر داد.
علمی**9157
خبرنگار: منصوره شوشتری**انتشار: محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۳
تهران- ایرنا- رییس سازمان هواشناسی كشور و مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در نشستی مشترك با اشاره به كاهش سالانه بارش ها و افزایش گرمای هوا، بر ضرورت توجه نخبگان و رسانه ها به مقوله تغییر اقلیم در ایران تاكید كردند.