تهران - ایرنا - بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران مقررات جدید مبادلات پولی بین بانكی را به بانك های سراسر كشور ابلاغ كرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از بانك مركزی ایران، این نهاد ناظر به منظور اعمال كنترل دقیق تر بر مبادلات پولی بین بانكی، فراهم آوردن زمان و امكانات لازم برای رهگیری تراكنش‌ها، جلوگیری از انجام انتقالات مشكوك به كلاهبرداری و پولشویی و از میان برداشتن زمینه سوء‌استفاده از زیرساخت‌های پرداخت و تسویه برای فعالیت‌های سوداگرانه، تغییراتی در سامانه‌های بین بانكی اعمال كرد.
تغییرات اعمال شده درخصوص انتقالات سامانه «پایا» برای دستور پرداخت‌های مشتریان به طور صرف یكبار در روز و در روزهای غیرتعطیل رسمی و در سیكل ساعت 15:45 پردازش و برای اعمال نتیجه به بانك‌های مقصد ارسال می‌شود.
ارسال دستور پرداخت در «پایا» و «ساتنا» با تاریخ موثر روز تعطیل رسمی ممنوع است.
انتقالات سامانه «پایا» برای تسویه تراكنش‌های كارتی «شاپرك» به صورت تجمیع مبالغ تراكنش‌های روز قبل برای هر «شبا» صورت می‌پذیرد.
در روزهای غیر تعطیل رسمی، انتقالات سامانه «پایا» برای تسویه تراكنش‌های كارتی «شاپرك» مربوط به روز قبل، تنها یك بار در روز و در سیكل ساعت 3:45 بامداد پردازش و برای بانك‌های پذیرنده ارسال می‌ شود.
در ضمن ریز تراكنش‌های پایانه‌های فروش «شاپرك» در ساعت 5:00 بامداد در اختیار بانك‌های پذیرنده قرار می‌گیرد.
در روزهای تعطیل رسمی، انتقالات سامانه «پایا» برای تسویه تراكنش‌های كارتی «شاپرك» مربوط به روز قبل، به طور صرف یكبار در روز و در سیكل ساعت 15:45 پردازش و برای بانك‌های پذیرنده ارسال می‌ شود.
همچنین ریز تراكنش‌های پایانه‌های فروش «شاپرك» در ساعت 17:00 در اختیار بانك‌های پذیرنده قرار می‌گیرد.
كارسازی دستور پرداخت مشتری به مشتری «ساتنا» در بانك مقصد، صرف نظر از زمان دریافت آن از مشتری توسط بانك مبداء، تا پایان وقت اداری تاریخ موثر دستور پرداخت صورت گرفته و تعهد انجام دستور پرداخت در این سامانه به صورت «همان روز» است.
به گزارش ایرنا، سامانه پایا زیرساخت اصلی مبادلات پولی بین بانكی حسابی انبوه به شمار آمده و ستون فقرات حواله‌ها و انتقال وجه بین بانكی را در كشور تشكیل می‌دهد؛ پایا به گونه‌ای طراحی شده كه می‌تواند دستور پرداخت های متعدد را از طرف بانك ها دریافت، پردازش و برای انجام به بانك های مقصد ارسال كند.
بانك ها نیز می‌توانند دستور پرداختهای مشتریان خود را به صورت انفرادی یا انبوه دریافت و برای پایاپای و انجام در بانكهای مقصد به «پایا» ارسال كنند. سامانه پایاپای الكترونیك در درون خود دارای دو هسته جداگانه «انتقال اعتبار» و «برداشت مستقیم» است كه ارایه خدمات ارزش‌افزوده را برای بانكها میسر می‌سازند.
«ساتنا» مخفف سامانه تسویه ناخالص آتی است كه پردازش و تسویه تراكنش های بین بانكی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می دهد.
شبكه الكترونیكی پرداخت كارت یا شاپرك یك شركت فعال در زمینه كارت‌های بانكی است كه از سال 1390 به منظور ساماندهی نظام كارت های بانكی زیر نظر بانك مركزی فعال شده است.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**9186*2025
خبرنگار: هما همت خواه* انتشار دهنده: لیلا جودی