سنندج - ايرنا - يكي از راه هاي پيشگيري از بروز بيماري سرطان، تغذيه مناسب و دوري از فست فود يا غذاهاي فوري و اماده است براي ترويج اهميت غذاهاي سنتي، جشنواره ايي در شهر بابارشاني بيجار برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، به مناسبت هفته مبارزه با سرطان، جشنواره غذاهاي سنتي سالم با دست پخت زنان خانه دار شهر بابارشاني برگزار شد و 22 نفر از زنان و دختران با هدف تبليغ و آشنايي بيشتر با غذاهاي سالم، طبيعي و سنتي مردمان گروس و ايجاد جايگزيني براي غذاهاي فست فودي و آماده، دست پخت هاي خود را به معرض نمايش گذاشتند.
امروزه بسياري به اين باور رسيده اند كه غذاي هاي سنتي، گياهي، سبزيجات، استفاده كمتر از روغن هاي صنعتي و جايگزيني روغن هاي گياهي در طولاني شدن سلامت و كاهش ابتلا به بيماري ها بويژه سرطان ها تاثيرگذار است.
رئيس مركز بهداشت و درمان بيجار در حاشيه اين جشنواره به خبرنگار ايرنا گفت: تغذيه سالم از عوامل جلوگيري از خطر بروز سرطان در افراد است ضمن اينكه مصرف سبزيجات، ميوه ها، حبوبات و غلات سبوس دار بويژه سبزي هايي كه داراي رنگ تيره هستند خطر ابتلا به سرطان را كاهش مي دهد.
دكتر مجيد قيدارپور افزود: غذاهاي سنتي و رژيمي از جمله راهكارهاي اساسي در بحث پيشگيري از بيماري هاي گوارشي و بويژه سرطان معده هستند.
وي اظهار كرد: ملاك برگزاري چنين جشنواره هايي، آموزش خانواده ها به منظور استفاده از گروه هاي غذايي طبيعي و سنتي در راستاي مبارزه با ابتلا به سرطان در جامعه باشد.
رئيس مركز بهداشت و درمان بيجار ضمن تشريح برخي از دلايل ابتلا به سرطان و راهكارهاي پيشگيري آن يادآور شد: استفاده از غذاهايي كه با مواد اوليه سالم، طبيعي و متنوع طبخ شده و از نمك و چربي كمتري بهره گرفته باشد بهترين راه پيشگيري و مبارزه با سرطان است.
در پايان اين جشنواره سه نفر از زنانه خانه دار كه از مواد اوليه سالم، طبيعي و رنگي در تهيه و طبخ غذاهاي سنتي استفاده كرده بودند، توانستند مقام هاي اول تا سوم كسب كنند.
اين جشنواره هر سال با محوريت سلامت و غذاي سالم در يكي از شهرهاي تابعه بيجار با همكاري شبكه بهداشت و درمان و بخشداري ها برگزار مي شود.
** 83 بيمار سرطاني در بيجار
رئيس مركز بهداشت بيجار گفت: بيش از 83 نفر از جمعيت 89 هزار نفري اين شهرستان مبتلا به انواع سرطان هستند كه در اين ميان ابتلاي به سرطان معده شايع ترين آنها است.
مجيد قيدارپور اظهار كرد: در سطح كشور، سرطان هاي پوست، مري و معده شايع است اما در استان كردستان سرطان معده با 23 درصد، ريه با 16 درصد و سرطان پروستات با هفت درصد از ميان كل مبتلايان به سرطان بيشترين آمار را دارند.
وي يادآور شد: عوامل خطرناكي همچون مصرف دخانيات و مواد مخدر، انگل ها، تغييرات در سن باروري، تماس با مواد شيميايي، استرس، مصرف الكل، ويروس ها، نوع تغذيه و مصرف نوشيدني هاي داغ ابتلا به سرطان را در انسان زمينه سازي مي كند.
قيدارپور با اشاره به نشانه هاي اوليه و قابل توجه مردم گفت: تغييرات طولاني در نظم دفع، عدم بهبود زخم هاي سطحي بعد از گذشت 10 روز، هر نوع خون ريزي و ترشح غير طبيعي از مخارج خروجي بدن، پيدايش هر توده ايي، سوء هاضمه و سرفه هاي مكرر، مزاحم و تغيير صدا از علائم اوليه سرطان است كه بايد مورد توجه قرار گيرند.
او با بيان اينكه بيش از 30 درصد سرطان ها بر اثر تغذيه نامناسب پيش مي آيد، افزود: به منظور پيشگيري از انواع سرطان ها بويژه سرطان هاي گوارشي بهتر است سبزيجات تيره، ميوه هاي رنگي بخصوص انگور سياه، قرمز و هويج، حبوبات و غلات سبوس دار استفاده شود.
وي اضافه كرد: ترك دخانيات، جلوگيري از چاقي، افزايش فعاليت هاي بدني، عدم مصرف نوشيدني هاي الكلي، كاهش مصرف چربي ها، كاهش مصرف نمك و كاهش مصرف گوشت قرمز مي تواند از ابتلا به سرطان شايع معده پيشگيري كند.
هر سال از اول تا هفتم بهمن ماه به عنوان هفته سلامت و مبارزه با بيماري هاي گوارشي نام گذاري مي شود.
خبرنگار: سيدباقر سبحاني** تنظيم: اميد بهمني** انتشار: سليماني
7350/6108/9102