مشهد- ایرنا- طرح بازیابی گازهای ارسالی به مشعل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد روز چهارشنبه طی مراسمی با حضور معاون وزیر نفت، در سرخس واقع در شمال شرق خراسان رضوی به بهره برداری رسید.

با اجرای این طرح گازهای ترش فشار متوسط ارسالی به مشعل جمع آوری و در واحد جدید بازیابی گازهای مشعل شیرین سازی شده و سپس به عنوان سوخت به مصرف پالایشگاه گاز سرخس می رسد. این پالایشگاه تامین كننده گاز طبیعی شش استان كشور است.
حبیب الله بیطرف معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در این مراسم گفت: امروز مدیریت داراییهای فیزیكی به عنوان یك اصل مهم در عرصه مدیریت مطرح است. شاخص بهره وری در پالایشگاهها باید مشخص و با مقایسه پالایشگاههای مختلف عملكرد این مجموعه ها سنجیده شود.
مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد سرخس نیز گفت: عملیات بازیابی گازهای ارسالی به مشعل این پالایشگاه باعث صرفه جویی سالانه 20 میلیون مترمكعب در مصرف گاز می شود.
سید مجید منبتی افزود: اجرای این طرح بر مبنای قیمت جهانی گاز 90 میلیارد ریال و بر اساس قیمت داخلی آن حدود 20 میلیارد ریال سودآوری دارد.
وی به جنبه های زیست محیطی اجرای این طرح نیز اشاره و بیان كرد: بر این اساس افزون بر 20 میلیون مترمكعب از حجم گازهای سمی ارسالی به مشعل كاسته شده و از انتشار 37 هزار تن گاز دی اكسید كربن نیز جلوگیری می شود.
مدیرعامل پالایشگاه سرخس هزینه اجرای این طرح را 40 میلیارد ریال اعلام و بیان كرد: در كنار این طرح یك واحد جدید شیرین سازی نیز در ضلع جنوب واحد یك تصفیه گاز ایجاد شد كه همه مراحل طراحی، سفارش و ساخت تجهیزات آن را مهندسان داخلی انجام داده اند.
وی ادامه داد: طرح جامع بازیابی گازهای ارسالی به مشعل یكی از اهداف كلان و راهبردی شركت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در سالیان اخیر بوده كه در دولت تدبیر و امید با جدیت دنبال و عملی شد.
عملیات اجرایی ساخت پالایشگاه گاز خانگیران سرخس در سال 1354 آغاز و در سال 1357 به دلیل تقارن با پیروزی انقلاب اسلامی متوقف شد. در نهایت با یك وقفه سه ساله دهه فجر سال 1362 این پالایشگاه به عنوان قطب تولید گاز طبیعی در شرق كشور فعال شد.
پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در 165 كیلومتری مشهد و 35 كیلومتری شهر مرزی سرخس قرار دارد. روزانه 60 میلیون مترمكعب گاز در این پالایشگاه تولید و به شبكه گازرسانی استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان، مازندران و بخشی از سمنان تزریق می شود.
86 حلقه چاه گاز به عمق متوسط سه هزار و 700 متر در منطقه خانگیران سرخس حفاری شده كه 60 حلقه آن در مدار تولید قرار گرفته و گاز خروجی از چاهها با 500 كیلومتر لوله گذاری جمع آوری و به پالایشگاه منتقل می شود.
خبرنگاران: مصطفی نخعی و ناصراسدزاده هروی **انتشار: حسین كریم زاده
7507/3221/1858