بجنورد- ايرنا- مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي گفت: اكنون 10 طرح‌ و پروژه براي مديريت منابع آب اين استان در دست مطالعه و اجرا قرار دارد.

سيد ابراهيم علوي شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: تكميل عمليات اجرايي سدهاي غلامان و قزلداش و اجراي شبكه‌هاي آبياري سد و ساخت سد هاي گلمندره و بش قارداش نيز از جمله اين طرح ها است.
وي علاج بخشي سد بيدواز اسفراين، تكميل طرح هاي آبرساني به 2شهر بجنورد و شيروان، اجراي خط انتقال پساب تصفيه شده اسفراين به زمين‌هاي پايين دست، اجراي خط انتقال پساب تصفيه شده بجنورد و ساخت ايستگاه آبسنجي قلعه بربر را از ديگر پروژه هاي در دست اجرا عنوان كرد.
علوي با اشاره به پروژه هاي اجراي پنج بند انحرافي و كانال انتقال آب، دو ايستگاه پمپاژ و دو آبگير زير سطحي و يك بند انحرافي و تغذيه مصنوعي در استان اظهار كرد: اين پروژه ها شامل بند انحرافي و ايستگاه پمپاژ كوشكي تركمن و بند انحرافي و كانال انتقال آب آغمزار و اينچه سفلي، چهارچوبه، كاريز، كيكانلو، امانلي، راستقان و آبگير زير سطحي چهاربيد و سراني و هنامه شيروان است.
وي انجام مطالعات كمي و كيفي دشت‌هاي استان و مطالعه براي ساخت سد قردانلو و دربند و شبكه آبياري اراضي پاياب آن را از ديگر طرح هاي در دست اجرا عنوان كرد و افزود: ساماندهي رودخانه مرزي سومبار به طول 10 كيلومتر در دست پيگيري است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي در بخش ديگر سخنان خود درباره اقدامات انجام شده در استان براي مديريت منابع آب گفت: پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا كنون هشت سد، 22 هزار هكتار شبكه آبياري كشاورزي، چهار طرح بزرگ آبرساني به شهرها از سدهاي استان، 11 بند انحرافي و ده ها طرح و پروژه ريز و درشت ديگر در خراسان شمالي اجرا شده و به بهره برداري رسيده است.
وي با بيان اينكه پيش از انقلاب اسلامي هيچ طرحي براي مديريت منابع آب در استان خراسان شمالي اجرا نشده بود اظهار كرد: ساخت هشت سد، از جمله طرح ها و پروژه‌هايي كه تاكنون براي مديريت منابع آب خراسان شمالي اجرا و بهره برداري شده است.
وي تصريح كرد: ساخت سدهاي شيرين دره، شيروان، اسفراين، چري، شورك، گلول، غلامان، قزلداش در مجموع با توان ذخيره 250 ميليون متر مكعب آب، بيش ‌از 22 هزار و 500 هكتار شبكه آبياري زمين‌هاي پاياب سدهاي شيرين دره، چري، شورك، شيروان و اسفراين را زير پوشش دارد.
وي خاطرنشان كرد: چهار طرح بزرگ بلندمدت آبرساني به شهرهاي بجنورد، شيروان، اسفراين و گرمه و جاجرم از سدهاي شيرين‌دره، شيروان و اسفراين نيز از ديگر اقداماتي است كه به بركت نظام در استان اجرايي شده است.
علوي افزود: اين طرح ها شامل 148 كيلومتر خط انتقال، سه تصفيه خانه بزرگ با ظرفيت تصفيه 1976 ليتر آب در ثانيه، چهار ايستگاه پمپاژ با 32 دستگاه پمپ مكش، 12 مخزن با مجموع ظرفيت حدود 75 هزار مترمكعب و سه حلقه چاه با دبي 80 ليتر در ثانيه است.
وي با اشاره به ساخت 11 بند انحرافي و كانال انتقال آب در استان گفت: اين طرح ها شامل دهانه اجاق و سست اسفراين، ينگه قلعه شيروان، آرمود آقاچي فاروج ، قتليش و قره‌خانبندي در بجنورد، آغمزار و اينچه سفلي و كيكانلو در مانه و سملقان و كانال انتقال آب شيرآباد و پير شهيد از ديگر اقدامات دولت در زمينه منابع آبي است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي گفت: اجراي طرح آبرساني به نيروگاه گازي شيروان، اجراي طرح آبرساني به شهرك صنعتي اسفراين، نشان‌گذاري مرز آبي ايران و تركمنستان و بازگشايي و لايروبي بستر اوليه رودخانه سومبار برابر پروتكل 1336 ايران و شوروي سابق و بازگرداندن رودخانه به آن و اجراي طرح ملي فرهنگ‌سازي دانش‌آموزي 'داناب' با پوشش بيش از 81 هزار دانش‌آموز مقطع راهنمايي ودوره اول متوسطه استان در سال هاي 1394و1390 از ديگر پروژه هاي اجرا شده در استان است.
وي، ساخت و بازسازي 15 ايستگاه آب سنجي و تجهيز سه ايستگاه آب و هواشناسي به دستگاه هاي ثابت، به‌هنگام سازي اطلس حوزه آبريز رودخانه اترك، انجام مطالعات ساخت 11سد و شبكه آبياري و زمين هاي پاياب آنها، تعيين حريم و بستر 1600 كيلومتر از رودخانه‌هاي استان، ساماندهي بيش از 104 كيلومتر از رودخانه‌هاي داخلي و مرزي، بازگشايي 78 كيلومتر از رودخانه‌هاي داخلي و مرزي از جمله اقدامات انجام شده در اين مدت عنوان كرد.
وي گفت: تاكنون بيش از سه هزار و 400 حلقه چاه غيرمجاز آب شناسايي شده و بيش از 900 حلقه چاه مسدود شده ست.
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي، صدور يكهزار و 756 مجوز و پروانه بهره برداري از منابع آب زير زميني از ابتداي برنامه چهارم و تجهيز يكهزار و 149 حلقه چاه برق‌دار كشاورزي به شمارشگرهاي هوشمند آب و برق را ديگر اقدامات براي مديريت منابع آب در استان عنوان كرد.
ميانگين بارندگي سالانه در استان خراسان شمالي 230 ميلي متر و حجم منابع آب تجديد پذير حدود يك ميليارد و 400 ميليون متر مكعب است. از اين مقدار حدود 870 ميليون متر مكعب آبهاي سطحي استان را تشكيل مي‌دهد و حدود 530 ميليون متر مكعب آبخوانهاي زيرزميني را تغذيه مي كند.
اخبار خراسان شمالي را در كانال تلگرامي اخبار ايرنا خراسان شمالي به نشاني 🆔 @IRNABOJNURD پيگيري كنيد.
7185 / 6042 خبرنگار: كبري علي آبادي** انتشاردهنده: سيدحسين قدسي