به گزارش روز دوشنبه علمي ايرنا، اين رويداد با شعار ' مغزت رو بشناس' به عنوان يك هفته ترويجي براي ارتقاي آگاهي جامعه از عملكرد مغز، به عموم مخاطبان اطلاع رساني و معرفي خواهد شد.
ستاد علوم شناختي براي افزايش آگاهي ها در جامعه نسبت به توانايي هاي مغز و كاركردهاي آن و نيز بالابردن قدرت آن در سطوح مختلف، مبادرت به اطلاع رساني به شيوه هاي گوناگون در اين زمينه كرده است.
ذهن و مغز انسان و كاركردهاي آن يكي از حوزه هايي است كه در طول دوره هاي مختلف ، همواره مورد توجه فلاسفه ، دانشمندان و پژوهشگران قرار داشته است.
دانشمندان و محققان بدنبال آن هستند كه عامه مردم بتوانند از توانايي هاي مغزشان آگاهي پيدا كنند و به بهداشت و سلامت آن توجه بيشتري داشته باشند و با افزايش توانايي هاي مغز، با راه هاي پيشگيري از كاهش توان جسمي و ذهني مغز نيز آشنا شوند.
ستاد علوم شناختي براي آشنايي بيشتر افراد جامعه نسبت به مغز و توانايي هاي آن، درگذشته مبادرت به برگزاري مسابقات مغز و شناخت ، برپايي همايش هاي عمومي در فرهنگسراها ، سخنراني سفيران مغز و شناخت در مدارس ، طراحي وب سايت هفته آگاهي از مغز و راه اندازي كانال تلگرامي آگاهي از مغز ، برگزاري سمينارهاي و كمپين هاي دانشجويي كرده است و در راهبرد خود قصد دارد شمار انجمن هاي دانشجويي مغز و شناخت در مراكز دانشگاهي را از 30 انجمن به 50 مركز علمي افزايش دهد.
سرمايه گذاري و حمايت ها درحوزه دانش مغز و علوم شناختي با توجه به كاركردهاي آن ، امروزه در ايران و ديگر كشور هاي مختلف روز به روز بيشتر شده و دامنه علوم شناختي و تاثير گذاري آن در جوامع، ابعاد وسيع تري پيدا كرده است.
**پيشگيري از بيماري هاي مختلف با شناخت مغز
مطالعات در ارتباط با شناخت مغز فرصتي است كه اجازه مي دهد جامعه درباره پيشرفت هاي انجام شده درباره تحقيقات مغزي همانند پيشرفت در تشخيص بيماري ها، درمان و پيشگيري از اختلالات مغزي نظير آلزايمر، پاركينسون، اسكيزوفرني و افسردگي ،اطلاعات و آگاهي بيشتري كسب كند.
آگاهي رساني از ويژگي ها و توانايي هاي مغز ، چگونگي توانمند سازي و جلوگيري از كاهش توانايي مغز به عنوان يك حركت و اقدام مناسب براي رشد مغز و جامعه اي برخوردار از انسان هاي سالم محسوب مي شود، بطوري كه با بالا بردن قدرت مغز و رعايت بهداشت آن مي توان از ابتلا به بسياري از بيماري هاي مغزي و عصبي پيشگيري و نيز در درمان بيماري ها دراين زمينه گام هاي سريع و مفيدي برداشت.
ستاد توسعه علوم و فناوري هاي شناختي، حامي و برگزار كننده هفته آگاهي از مغز، اين هفته را سال 1394 براي اولين بار در ايران برگزار كرد و امسال نيز براي سومين سال متوالي در نتيجه برنامه ريزي و مشاركت ساير نهاد ها و مراكز ،اين هفته از روز چهارم تا يازدهم اسفند ماه در نقاط مختلف كشور برگزارمي شود.
ستاد علوم شناختي به موازات اين اقدامات همچنين دامنه فعاليت هاي تبليغاتي درخصوص هفته آگاهي از مغز را با همكاري و مشاركت نهادهاي مردم نهاد ( سمن ها) و نيز ديگر مراكز علمي و تحقيقاتي افزايش داد تا با بهره گيري از تمامي امكانات ، ظرفيت ها و پتانسيل هاي موجود در كشور ،زمينه ارتقاي سطح آگاهي ها از مغز و آشنايي با كارگردهاي آن به مراتب بيشتر شود.
ستاد علوم شناختي هفته آگاهي از مغز را با رويكرد ارتقاي توان مغز و توان افزايي آن پيگيري مي كند و موضوعاتي همچون مغز انعطاف پذير و انعطاف پذيري درحوزه مغز، سلامت مغز، و بيماري هاي حوزه مغز با تمركز بر افسردگي و آلزايمر و نيز مغز اجتماعي مورد بررسي قرار مي گيرد.
به اعتقاد دكتر جغتايي مشاور ارشد ستاد علوم شناختي ارتقاي بهداشت مغز و توان مند سازي آن يك نياز اساسي در ميان عموم افراد درجامعه است و آشنايي جامعه با مغز و كاركردهاي آن سبب افزايش تلاش ها براي جلوگيري از كاهش توان مغز و پيشگيري از انواع بيماري هاي مغزي و عصبي مي شود.
دكتر جغتايي مغز را يك ركن بسيار مهم و حياتي بدن توصيف مي كند كه نقش مهمي در كنترل ديگر اركان بدن برعهده دارد و لذا افزايش توانايي هاي مغز و آشنايي با راه هاي پيشگيري از كاهش قدرت آن ، دو هدف اساسي در برگزاري هفته آگاهي از مغز در كشور است كه ستاد علوم شناختي به عنوان متولي ترويج و گسترش علوم شناختي و علوم اعصاب برنامه هاي متنوعي را به مناسبت هفته آگاهي از مغز در كشور تدارك ديده است.
هفته آگاهي از مغز كمپيني جهاني براي ارتقاي علاقمندي عمومي به تحقيقات علوم اعصاب است كه توسط اتحاديه پژوهشهاي مغز دانا(DANA) و اتحاديه اروپايي دانا و به صورت ساليانه از 1996 تاكنون برگزار ميشود.
سازمان پژوهشي 'دانا' يك سازمان خصوصي متشكل از بيش از 400 عصب شناس برجسته دنيا و از جمله 16 برنده جايزه نوبل است كه با شعار دروازه ورود به اطلاعات معتبر درباره مغز، تحقيقات مرتبط با مغز را از طريق كمك هاي مالي، انتشار مطالب و برنامههاي آموزشي پشتيباني ميكند.
اهداف كلي موسسه پژوهشي دانا بر سه اصل ' ارتقاي بهتر مغز و عملكردهاي آن'،'سرعت بخشيدن به كشف درمان اختلالات مغزي' و 'مبارزه با برچسب زدن اختلالات مغزي از طريق آموزشهاي ارائه شده ' استوار است .
اهداف و اولويت هاي كنوني اين سازمان با تاكيد بر حوزه 'نوروساينس' در دو زمينه تصوير برداري مغزي و تحقيقات باليني علوم اعصاب طبقه بندي مي شود.
اولين هفته آگاهي از مغز براي عموم درسال 1996 برگزار شد و هم اكنون بيست و دومين سال برگزاري هفته آگاهي از مغز در دنياست. از زمان آغاز به كار هفته آگاهي از مغز، تاكنون بيش از چهارهزار و صد همكار در 99 كشور در اين رويداد شركت كرده اند.
در سال 2014 بيش از 55 كشور و 860 كمپين هفته آگاهي از مغز در نقاط مختلف جهان برگزار شد.
مراكزي از ايران همچون دانشكده زيست دانشگاه دامغان ،مركز سلامت و روان و پيشگيري از اعتياد علوم پزشكي دانشگاه مشهد،مركز علوم شناختي و مغز دانشگاه شهيد بهشتي،برنامه تحقيقات علوم اعصاب بينرشتهاي(INRP)،علوم پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي و در بخش كودكان نيز دانشگاه زاهدان كمپين خود را درموسسه دانا ثبت و به عنوان همكار در ليست همكاران هفته آگاهي از مغز قرار گرفتند.
علمي**9031**1440
خبرنگار: عادل پازيار* انتشار:گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۳
تهران-ايرنا- هفته جهاني آگاهي از مغز در ايران با هدف آشنايي بيشتر افراد جامعه نسبت به مغز و توانايي هاي آن، در سه سطح مخاطبين عام، دانشآموزي و دانشجويي و با هدف آگاهي از مغز با شعار'مغزت رو بشناس' برگزار مي شود.