سنندج - ایرنا - مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كردستان گفت: 11 اثر شاخص هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی این استان در چهارمین داوری برنامه نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی امسال نشان ملی مرغوبیت كالا گرفتند تا تعداد نشان های كردستان در این بخش به 128 اثر برسد.

سید محسن علوی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه داوری برنامه نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی از سال 1386 شروع شد و تاكنون چهار دوره آن برگزار شده است، اظهار كرد: در دوره های اول تا سوم 117 اثر موفق به كسب این نشان شده بودند و در دوره چهارم نیز 11 اثر از 9 هنرمند موفق به دریافت این نشان شدند.
به گفته وی، امسال در دوره چهارم این داوری آثار محمد فرید اسماعیلی و رضا بابا خانی در بخش نازك كاری، اثر احمد آیینی در بخش ساز سازی، 2 اثر از فرناز بالداری، الهام یاراحمدی با یك اثر و منور توانا با 2 اثر در بخش گلیم (پرده ای ماهی در هم كلاه فرنگ و رومیزی)، اثر زاهد نعیمیان در بخش چاقو سازی، اثر یاقوت فرید نصری در بخش زیورآلات سنتی و اثر مولود خسبی در بخش گیوه بافی (كلاش مردانه) حائر نشان ملی شدند.
علوی افزود: داوران این دبیرخانه، آثار هنرمندان را از لحاظ مرغوبیت، اصالت، نوآوری در طرح و اجرا، قابلیت حضور در بازارهای ملی و بین المللی، سازگاری با محیط زیست و قوانین جاری كشور مورد بررسی و داوری قرار دادند و دارا بودن این شرایط دال بر منحصربفرد بودن این آثار ارزشمند دارد.
وی ضمن دعوت هنرمندان برای حضور در دوره های بعدی این داوری ها تاكید كرد: آثار هنرمندانی كه موفق به دریافت نشان ملی مرغوبیت كالای صنایع دستی می شوند پس از بررسی به یك كمیته داوری جهت دریافت نشان بین المللی یونسكو (مهر اصالت) ارسال می شود كه امیدواریم این 11 اثر نیز بتوانند علاوه بر نشان ملی، نشان بین المللی نیز دریافت كنند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كردستان گفت: تاكنون 128 اثر هنرمندان صنایع دستی كردستان توانسته اند برای آثار خود نشان مرغوبیت كالا دریافت كنند كه این نشان ها در 13 رشته زیورآلات سنتی، گلیم بافی، باقته های سنتی، نازك كاری، نساجی سنتی، شالبافی، كلاش بافی، سازسازی سنتی، صنایع چوب، منبت كاری، خراطی، سراجی سنتی و چاقوسازی است.
علوی یادآور شد: بیشتر این رشته ها حرفه های بومی استان هستند و در فهرست آثار ملی كشور نیز به ثبت رسیده اند البته در بین این آثار كلاش بافی در فهرست صنایع دستی جهان در سازمان فرهنگی - آموزشی یونسكو نیز به ثبت رسیده است.
وی همچنین از دریافت مهر اصالت یونسكو برای هشت اثر صنایع دستی استان كردستان خبر داد و افزود: این نشان مهر اصالت در داوری سال های 2008، 2010 و 2012 به آثار هنرمندان استان اعطا شد.
وی اضافه كرد: آثار سوسن سفاحی و شهلا زارعی در رشته گلیم بافی، اثار كافیه اخگر و محمد محمدی نورهدر رشته كلاش بافی، آثار محمد فرید اسماعیلی با 2 اثر و حسام حیدری در رشته نازك كاری و صلاح الدین منبری در رشته شالبافی آثاری هستند كه توانسته مهر اصالت یونسكو را دریافت كنند.
به گزارش ایرنا، هم اكنون هنرمندان استان كردستان در نزدیك به 50 رشته فعالیت دارند كه 21 مورد از این رشته ها صنایع دستی بومی فعال استان است.
اكنون بیش از 40 هزار نفر از هنرمندان كردستان در 45 رشته فعال صنایع دستی بومی و غیر بومی فعالیت می كنند كه 14 هزار و 500 نفر از این تعداد در سامانه معاونت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دارای شناسه فعالیت هستند كه از این تعداد، سه هزار و 600 نفر بیمه تامین اجتماعی دارند.
استان كردستان دارای یك هزار و 519 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان كهنسال، میراث منقول، قنات و مكان های طبیعی است و هم اكنون 828 مورد از این تعداد شامل 763 اثر تاریخی، هشت مورد میراث طبیعی، 49 مورد میراث معنوی و هشت مورد میراث منقول است.
خبرنگار: حسن حسین زاده**انتشار: مجید سلیمانی
3034/9102