دولت بلگراد هر چند كه از حمايت اعضاي اتحاديه اروپا در رسيدن به اين اتحاديه اروپا برخوردار است ولي مشكلات بزرگي كه با آن رو به رو است موجب متمايز شدن آن در اين راه مي شود. ديگر كشورهاي اين منطقه كه قبلا وارد اتحاديه اروپا شدند مانند كرواسي، اسلووني، روماني و بلغارستان چنين معضل هايي را در پيش رو نداشتند.
در استراتژدي جديد كميسيون اروپا هر چند بر عضويت كشورهاي بالكان غربي در اتحاديه اروپا پس از اصلاحات در تمامي نهادها، حاكميت قانون، مبارزه با گروه هاي جنايي سازمان يافته و بهبود وضعيت اقتصادي اين كشورها تاكيد شده ولي راه طولاني براي رسيدن به استانداردهاي اروپايي در جلوي راه خود دارند.
اتحاديه اروپا چند هدف را با نزديك شدن خود به منطقه بالكان دنبال كند كه نخستين آنها قصدش به نشان دادن اين موضوع است كه بالكان بخشي از اروپا محسوب مي شود و حل و فصل مسائل اين منطقه بر عهده اتحاديه اروپا است و نه كشورهاي خارج از منطقه.
اتحاديه اروپا پس فروپاشي يوگسلاوي و جنگ هاي دهه 1990 ميلادي در اين كشور سابق تلاش كرد كه حضور خود را براي حل و فصل مسايل در بالكان افزايش دهد و اين در حاليست كه روسيه و چين با بسياري از كشورهاي منطقه همكاري بسيار نزديكي دارند و در همين حال روابط و همكاري هاي خوب آمريكا با كشورهاي اين منطقه از اروپا را نمي توان ناديده گرفت.
اتحاديه اروپا كه خود به رغم معضلات سياسي و اقتصادي كه با آن مواجه است، از جمله مذاكرات خروج انگليس از اتحاديه، تلاش دارد براي امنيت و ثبات سياسي پايدار اروپا طرح گسترش اين اتحاديه را با عضويت كشورهاي بالكان غربي كامل كند.
دو كشور صربستان و مونته نگرو كه از كشورهاي بالكان غربي محسوب مي شوند، با توجه به اراده قوي سياسي و اجراي اصلاحات واقعي و حل و فصل اختلافات با همسايگان خود گام هاي بزرگي را در مسير پيوستن به خانواده 28 عضوي اتحاديه اروپا برداشته اند و انتظار مي رود تا سال 2025 به اين خانواده بزرگ اروپايي ملحق شوند.
آلباني و بوسني و هرزگوين نيز در كنار كوزوو از ديگر كشورهاي بالكان غربي هستند كه در مراحل الحاق اروپايي چندان فعال نبوده ولي مي بايبستي تا آن زمان يعني تا سال 2015 در اين مسير براي پيشرفت خود در چارچوب استنانداردهاي اتحاديه اروپا تلاش بيشتري بكنند.
حل و فصل اختلافات مرزي بين كشورهاي بالكان عامل اصلي و بازدارنده آنها در مسير ائتلاف اروپايي است كه كشورهاي منطقه بايد تلاش بيشتري براي رفع اين معضل مبذول دارند.
مسائلي مانند كوزوو، تنش سياسي بين مقدونيه و يونان بر سر نام كشور، ضعف اقتصادي، فساد مالي و فاصله زياد استادنداردها در منطقه بالكان غربي با اتحاديه اروپا و اختلافات مرزي بين جمهوري هاي برآمده از يوگسلاوي سابق از معضل هاي بسيار عمده اي هستند كه مقامات نهادهاي مختلف اتحاديه اروپا سعي در ترغيب كردن دولت هاي منطقه براي حل و فصل اين مسايل دارند.
مقامات صربستان كه كوزوو را استان جنوبي خود مي دانند، تحت هيچ شرايط حاضر به رسميت شناختن كوزوو به عنوان كشوري مستقل نيستند و در اين راستا بارها تاكيد كردند كه بلگراد به رسميت شناختن كوزوو را براي عضويت در اتحاديه اروپا نمي پذيرد.
آنا برنابيچ نخست وزير صربستان اخيرا تاكيد كرد كه صربستان براي عضويت در اتحاديه اروپا مجبور به برسميت شناختن استقلال كوزوو نيست.
كوزوو منطقه اي در جنوب اروپا و در شبه جزيره بالكان است كه آلباني تبارهاي آن در سال 2008 از صربستان اعلام استقلال كردند.
اعلام استقلال اين سرزمين سبب اختلاف و دودستگي كشورها شده است.
برخي از كشورها از جمله آلمان، آمريكا و انگليس استقلال كوزوو را به رسميت شناخته اند و برخي ديگر مانند روسيه، يونان، چين و اسپانيا از به رسميت شناختن كوزوو به عنوان كشوري مستقل خودداري كرده اند.
صربستان اعلام استقلال كوزوو را قبول ندارد و آن را در تضاد با منشور سازمان ملل و اصول حقوق بين الملل مي داند.
بلغارستان كه از اول ژانويه (10دي) امسال رياست دوره اي اتحاديه اروپا را بر عهده دارد، احياي چشم انداز عضويت كشورهاي بالكان غربي در اين اتحاديه را از اولويت هاي خود مي داند.
بلغارستان در اين مدت يعني تا پايان ماه ژوئن امسال تصميم دارد كه كشورهاي حوزه بالكان غربي را بيشتر به اتحاديه اروپا نزديك كند و از طرف ديگر براي ايجاد سياست دفاعي واحد كه بتواند رشد اقتصادي اتحاديه را موجب شود، تلاش مي كند.
اروپام**436**1479
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۸
بلگراد-ايرنا- صربستان در راه پيوستن به اتحاديه اروپا با معضلات زيادي همچون حل و فصل نشدن مساله كوزوو و اختلافات مرزي با كرواسي و بوسني و هرزگوين مواجه است.