مادرید- ایرنا- «سید حسین موسویان» عضو اسبق گروه مذاكره كننده هسته ای و «سینا طوسی» پژوهشگر دانشگاه پرینستون آمریكا در مقاله ای برای مجله نشنال اینترست آمریكا نوشتند: تاكتیك فشار ترامپ علیه ایران نتیجه نخواهد داد زیرا این مورد، موجب تشدید خطرناك خصومت ها خواهد شد.

به گزارش ایرنا ، در این مقاله كه دیروز (پنجشنبه ) منتشر شد، آمده است: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در سخنرانی سالانه خود دركنگره آمریكا با وحشتناك خواندن برجام، از كنگره خواست كه نقایص آن را برطرف كند. وی قبلا اروپا و كنگره را تهدید كرده بود كه درصورت عدم اقدام، از برجام خارج خواهد شد. با این تهدیدات بنظر می رسد كه سرنوشت برجام به توافقات آتی اروپا و آمریكا بستگی دارد.
با وجودی كه اروپایی ها ترامپ را برای حفظ برجام تحت فشارقرار داده اند، اما درمورد موضوعات موشكی و نقش منطقه ای ایران، آمریكا را همراهی و در این مورد اقدام به تشكیل یك گروه كاری مشترك با آمریكا نموده اند. هدف ترامپ از تهدید خروج از برجام، این است كه به بهانه موضوعات موشكی و منطقه ای، تحریم های چندجانبه بین المللی جدید علیه ایران اعمال كند.
با وجودی كه دكتر«كمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران گفته كه درصورت پایبند بودن اروپا به برجام، ایران نیز به تعهداتش پایبند خواهد ماند، لاكن درصورتی كه اروپا دراعمال تحریم های جدید علیه ایران به بهانه موضوعات موشكی و منطقه ای آمریكا را همراهی كند، برجام عملا سقوط خواهد كرد.
این مقاله می افزاید: واقعیت این است كه سیاست های فعلی ترامپ، روند مناسبات اقتصادی جهانی با ایران را كند كرده و لذا اگر اروپا مایل به حفظ برجام است باید با امتیازات بیشتر به ایران، خلاء فعلی ایجاد شده براثر كارشكنی های آمریكا را پركند نه اینكه آمریكا را برای فشار و تحریك بیشتر علیه ایران همراهی كند. قراردادن ایران در موقعیتی كه به تمام تعهداتش پایبند باشد اما از مزایای اقتصادی برجام محروم شود، به معنی مرگ برجام خواهد بود و این دقیقا همان چیزی است كه ترامپ از ابتدا بدنبال آن بوده است.
برای درك عواقب خطرناك سیاست فشار علیه ایران، بررسی تاریخ مذاكرات هسته ای با ایران، مفید خواهد بود. در مقاله منتشره اخیر در فصلنامه واشنگتن، درس های اصولی از گفت وگوهای هسته ای كه می تواند درمورد نحوه تعامل با ایران مفید باشد، را تشریح كردیم. ترامپ تصور می كند آمریكا با تشدید فشار هم می تواند به اهداف بلندمدت خود دست یافته و هم برجام را تغییر دهد. این تصور منجر به تشدید خطرناك خصومت ها خواهد شد.
در ادامه مقاله آمده است: در دوران ریاست جمهوری بوش و دوره اول اوباما، سیاست تشدید تحریم و فشار حداكثری اعمال شد اما ایران به موازات افزایش تحریم ها، برنامه هسته ای خود را گسترش داد تا جایی كه یكماه با نقطه گریز فاصله داشت. این درس از تجربه دوران مذاكرات هسته ای نشان می دهد كه تصورات ترامپ برای افزایش فشار درمورد موضوعات موشكی و منطقه ای نیز نتیجه معكوس و نهایتا بحران تشدید خواهد شد زیرا ایران برای تامین منافع ملی خود دست روی دست نخواهد گذاشت.
آنها تاكید كردند: برای مثال، ایران در شرایط فعلی بطور داوطلبانه برد موشكی خود را به 2000 كیلومتر محدود كرده است. اما در صورت تشدید اعمال تحریم های جدید، همانطور كه یك فرمانده نظامی گفته، ایران می تواند برد موشكی خود را افزایش دهد. همچنین ایران ممكن است در پاسخ به فشارهای غرب، اتحاد نیروهای ضد غرب درمنطقه را تقویت كند.
موسویان و طوسی در این مقاله نوشتند :دلیل حصول توافق هسته ای این بود كه اوباما تصمیم گرفت مسیر جنگ و افزایش تهدید و فشار را كنارگذاشته تا دو طرف بتوانند امتیازات خود را از طریق مذاكره نقد كنند. با چنین مذاكراتی هردو طرف در مورد فرمول میانه توافق كردند به نحوی كه آمریكا و قدرت های جهانی حقوق هسته ای ایران از جمله غنی سازی را پذیرفتند و ایران هم اقدامات لازم درمورد شفافیت و اعتمادسازی برای اطمینان از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای اش را پذیرفت.
اگر اروپا و آمریكا مایل به همكاری های منطقه ایران هستند باید با احترام به حق حاكمیت، نگرانی های مشروع امنیتی تهران را درك نموده و به حقوق دفاعی ایران احترام بگذارند. نقش اروپا و آمریكا باید درجهت تامین صلح و ثبات، بالانس قدرت میان قدرت های منطقه ای و بهبود روابط كشورهای درگیر همچون ایران و عربستان باشد نه اینكه آتش بیار معركه شده، به خصومت ها در منطقه دامن زده و روند مسابقه تسلیحاتی در منطقه را تشدید كنند.
این مقاله افزود: در این راستا آمریكا و اروپا باید درك كنند كه تخریب برجام به صلح و ثبات در منطقه كمك نخواهد كرد بلكه باید ضمن حفظ برجام، باید از ظرفیت های آن برای عاری سازی خاورمیانه از سلاح های كشتار جمعی استفاده كنند. برجام نشان داد كه تعامل سازنده میان ایران و غرب امكان پذیر است به شرطی كه دو طرف بادرك منافع مشروع یكدیگر، بدنبال راه حل برد-برد باشند. نهایت اینكه بدون اجرای كامل و صحیح برجام، ایران اعتمادی به مذاكره در سایر زمینه ها نخواهد داشت.
اروپام *5*491*شبس*1613*انتشار دهنده: عبدالله غفاری