دكتر محمدابراهيم شكيبا روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در پي مشاهده مواردي از آنفلوآنزاي پرندگان در شهرستان دالاهو، اقدام هاي كنترل بهداشتي در استان در حال انجام است و تاكنون موردي از انتقال ويروس اين بيماري از طيور به انسان در استان گزارش نشده است.
او گفت: هرگونه تلفات مشكوك طيور با گزارش تلفني هم به دامپزشكي و هم ستادهاي شهرستاني اطلاع رساني شده و در كوتاه ترين زمان اقدام هاي لازم توسط تيم هاي مشترك سازمان دامپزشكي و معاونت بهداشتي در محل انجام مي گيرد.
رئيس مركز بهداشت استان كرمانشاه در ادامه از شهروندان خواست تا از خريد مرغ زنده به طور جدي خودداري كرده و همچنين با اطمينان خاطر مرغ و تخم مرغ مورد نياز خود را از مراكز معتبر و مجاز تحت نظارت دامپزشكي و بهداشت تهيه نمايند.
شكيبا رعايت نكات بهداشتي را از مهمترين اقدام ها براي پيشگيري از ابتلا به بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان عنوان كرد و افزود: شهروندان بايد از گوشت هاي آماده و منجمد بسته بندي شده با مجوز بهداشتي استفاده كنند.
وي همچنين گفت: در روستاها نيز بايد كودكان را از طيور و پرندگان دور نگه داشت و پرندگان بايد تا حد امكان در مكاني دور از محل زندگي افراد نگهداري شوند.
وي از مردم خواست بيماري و يا تلف شدن پرندگان خود را به سرعت به سامانه 1512 سازمان دامپزشكي و يا 190 مركز بهدشت استان گزارش دهند.
دكتر شكيبا اظهار كرد: استفاده از دستكش و ماسك در هنگام ذبح و پركني و آماده سازي پرندگان براي طبخ و شست و شوي مكرر دست با آب و صابون حداقل به مدت 30 ثانيه پس از تماس الزامي است.
وي با تاكيد براينكه از شكار پرندگان مهاجر و آزاد مانند مرغابي، غاز و قو و غيره بايد خودداري شود، گفت: از خريد و فروش، نقل و انتقال و ذبح و پركني پرندگان بخصوص مهاجر جلوگيري شود.
رئيس مركز بهداشت كرمانشاه اجراي رفتارهاي بهداشتي را از موثرترين روش هاي مداخله اي در بيماري هاي ويروسي از جمله آنفلوآنزا و سرماخوردگي دانست.
مديركل دامپزشكي كرمانشاه هفته گذشته از تاييد سه كانون بيماري آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان در دالاهو خبر داد و گفت: در پي نتايج پايش آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان و گزارش وجود تلفات بيماري در اين شهرستان، گروه هاي واكنش سريع دامپزشكي در منطقه حضور يافته و پس از اخد نمونه و تاييد بيماري توسط آزمايشگاه مركزي دامپزشكي، مقررات بهداشتي و قرنطينه اي را تشديد و با همكاري ادارات ذي ربط و خود پرورش دهندگان نسبت به معدوم سازي طيور بيمار اقدام كردند.
استان كرمانشاه با حدود سه ميليون راس گوسفند و بز و 200 هزار راس گاو و گوساله يكي از قطب هاي دامپروري كشور محسوب مي شود كه از اين تعداد حدود يك ميليون و 150هزار راس دام در اختيار عشاير استان قرار دارد.
سالانه 450 هزار تن محصولات دامي در استان توليد مي شود كه از اين ميزان حدود 25 هزار تن آن گوشت قرمز و بيش از 300 هزار تن نيز شير است.
اكنون يك كشتارگاه صنعتي دام در شهر كرمانشاه و 11 كشتارگاه سنتي و 9 كشتارگاه مرغ در در استان فعال است.
به گزارش ايرنا، بيماري آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان'H5N1'، ويروسي مشترك بين انسان و طيور است.
گزارشهاي رسمي مسئولان دولتي چند كشور در آغاز ماه ژوئيه سال 2005 ميلادي در باره همهگيري ويروس H5N1 در مرز برخي كشورها به سازمان بهداشت جهاني دام (OIE) اعلام شد و در پايان همان ماه، روسيه و قزاقستان گسترش آنفلوآنزاي پرندگان را در كشورهاي خود اعلام كردند و گفتند كه عامل بيماري، ويروس H5N1 است.
از زمان ارائه نخستين گزارشهاي شيوع اين ويروس در طيور موجود در روسيه كه دامنه آن تنها بصورت محدود در سيبري بود، اين ويروس شروع به گسترش به سمت غرب كرد بطوري كه در قزاقستان در چند روستاي مجاور مناطق آبي، نخستين شيوع اين ويروس رويت شد.
انسان در ارتباط مستقيم با پرندگان بيمار يا لاشههاي پرندگان كشته شده مي تواند به اين بيماري مبتلا شود.
آنفلوانزاي پرندگان با وجود اينكه شيوع آن به شدت شيوع آنفلوانزاي انساني در بين انسان ها نيست و خيلي سخت از پرنده به انسان منتقل مي شود، اما در صورت انتقال درصد تلفات و كشندگي آن بالاست و به همين دليل، مجامع بين المللي روي كنترل اين بيماري خيلي تاكيد دارند.
در سال هاي اخير، براي كنترل اين ويروس خطرناك، توافق هايي ميان سه سازمان خوار و بار كشاورزي ملل متحد (FAO)، سازمان بهداشت جهاني (WHO) و سازمان بهداشت جهاني دام (OIE) منعقد شده است.
چندي پيش در گزارش رسانه هاي خارجي اعلام شد، در يك مزرعه پرورش طيور در مكلنبورگ آلمان، بيماري آنفلوآنزاي مرغي مشاهده و بلافاصله ستاد بحران تشكيل و بطور همزمان، اين بيماري در چند كشور ديگر نيز مشاهده شد.
به گفته برخي كارشناسان، در سال 2014 -2015 صنعت طيور آمريكا بابت بيماري آنفلوانزا 2.3 ميليارد دلار خسارت ديد و اگر براي هر كشور ديگري چنين شرايطي پيش آيد، از نظر اقتصادي و بهداشتي، دچار زيان هاي فراواني خواهد شد.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نويدي**انتشار دهنده:علي مولوي
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۱
كرمانشاه- ايرنا- معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه گفت: تاكنون هيچ گونه موردي از ابتلاي انساني به آنفلوآنزاي پرندگان در استان كرمانشاه مشاهده نشده است.