ساري - ايرنا - گياهان دارويي امروزه با پيشرفت هاي صنعت داروسازي ، ظرفيت هاي فراوان اقتصادي داشته و پرداختن به آن گامي در جهت خودكفايي در عرصه دارو است اما استان مازندران به رغم برخورداري فراوان از اين ظرفيت به دليل فقدان سرمايه گذاري كلان در اين بخش رنج مي برد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، كاربري هاي گياهان دارويي در صنايع غذايي و دارويي امروزه با توجه به فناوري هاي روز و توسعه علوم و نوآوري ها از جهات مختلف مي تواند باشد و حتي از اين عرصه مي توان به عنوان صنعتي نو پا و اشتغالزا بويژه در استاني چون مازندران كه داراي ظرفيتي قوي در اين زمينه است، ياد كرد.
استان مازندران 2 ميليون و 300 هزار هكتار مساحت دارد كه 470 هزار هكتار آن زير كشت اراضي كشاورزي براي كشت بيش از 74 نوع محصول زراعي و باغي است كه از اين ميزان تا كنون سهم كشت گياهان دارويي فقط 850 هكتار بوده است .
همچنين در مازندران بيش از 2 هزار گونه گياهان دارويي خودرو از جلگه تا قله هاي استان مي رويد كه از اين تعداد 800 گونه شناسايي و تنها 30 گونه گياهي به صورت اقتصادي برداشت مي شود.
گل گاوزبان، آويشن، گزنه، پونه و پونه كوهي (در زبان بومي پِتنيك)، بيدمشك، بابونه، بومادران، گلپر، رنجبويه، رزماري از مهمترين گونه هاي گياهان دارويي در مازندران به حساب مي آيند.
آنچه مسلم است به عرصه گياهان دارويي به عنوان طلايي روئيدني در اين استان سبزه خيز با توجه به قابليت هاي عظيم آن به طور شايسته پرداخته نشده و اين در حالي است كه استان مازندران را پايتخت رشد و برداشت گياهان دارويي چون گل گاوزبان مي شناسند و گياهان گران بهايي چون باريجه در نقاطي از اين استان قابل برداشت است.
توسعه فعاليت در عرصه گياهان دارويي به هر شكل و در هر بعدي بي شك نيازمند نوآوري، استفاده از فناوري روز و همه اينها مستلزم سرمايه گذاري و تحقيق و پژوهش در اين عرصه است، چيزي كه به نظر مي رسد در مازندران يك حلقه مفقوده اين صنعت باشد.
** فقدان سرمايه گذار پاي لرزان كشت گياهان دارويي
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي مازندران در اين زمينه به ايرنا گفت: اصلي ترين دغدغه در بحث گياهان دارويي، سرمايه گذاري در ورود به كشت گياهان و صنايع تبديلي است كه هميشه پاي لرزان اين صنعت سبز است.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون 10 واحد تبديلي و گلاب گيري گياهان دارويي در استان فعاليت مي كنند ، افزود : بيشتر اين واحد ها سنتي هستند كه نه تنها منجر به هدر رفت محصول مي شوند ، بلكه پاسخ گوي حجم زياد فرآوري هم نيستند .
عزيزالله شهيدي فر كمبود منابع مالي و سرمايه گذار در كشت گياهان دارويي را اصلي ترين عامل در كاهش آمار توليد فراورده ها دانست و گفت : گسترش واحدهاي توليد گياهان دارويي نياز به سرمايه گذاري دارد .
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي مازندران همچنين فقدان شناخت جامعه از گياهان دارويي و خواص آن و ناشناخته بودن ارزآوري اقتصادي در سرمايه گذاري در اين بخش را از مهم ترين عوامل كمبود سرمايه گذاري دانست .
او اظهار كرد : در اين موضوع فقدان ارتباط شركت هاي توليدي با توليد كننده هم از ديگر دلايل جاي خالي سرمايه گذاري در كشت گياهان دارويي در كشور و به تبع آن مازندران است .
شهيدي فر تشكيل اداره كل گياهان دارويي در وزارت جهاد كشاورزي در يك سال گذشته را بسيار خوب توصيف كرد و گفت : كشت گياهان دارويي از اين پس داراي متولي خواهد بود و اعتبارات آن مستقيم و برنامه ريزي شده انجام مي شود .
وي از تشكيل كميته هاي گياهان دارويي در تمامي شهرستان هاي استان خبر داد و گفت : هم اكنون تمامي شهرستان هاي مازندران در حال كار مطالعاتي و ارائه طرح و مشاوره به سرمايه گذاران و بخش خصوصي براي كشت گياهان دارويي متناسب با همان منطقه هستند .
** رشد چهار برابري كشت گياهان دارويي از اسفند امسال
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي مازندران گفت : از ابتداي سال زراعي گياهان دارويي كه از اسفند ماه آغاز مي شود يك هزار و 800 هكتار از اراضي كشاورزي استان به صورت اقتصادي زير كشت گياهان دارويي مي رود كه نسبت به گذشته رشد چهار برابري خواهد داشت.
وي افزود : در اين طرح 300 هكتار گل محمدي ، 140 هكتار نعنا فافلي ، 200 هكتار آويشن ، 600 هكتار بابونه و 500 هكتار ساير گياهان دارويي كه بخش عمده آن گل گاوزبان مي باشد، زيركشت مي رود.
شهيدي فر ادامه داد : بخشي از اعتبار لازم براي اين طرح از طريق استانداري تامين خواهد شد كه مبلغ آن 5 ميليارد ريال است و باقي هم توسط كشاورز تامين خواهد شد .
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي تسهيلات دولتي را در حوزه گياهان دارويي علاجي موقتي دانست و گفت : دراين زمينه سرمايه گذاران بايد حضور جدي داشته باشند تا بتوان اين صنعت سبز را زنده داشت ،توسعه و گسترش داد .
** طرح پنج ساله كشت هزار هكتاري گياهان دارويي در شرق و غرب استان
او اعلام كرد : هم اكنون طرحي در دست است كه بر اساس آن به مدت پنج سال 500 هكتار از اراضي شهرستان ساري و مياندرود و 500 هكتار از زمين هاي شهرستان نوشهر زير كشت گياهان دارويي خواهد رفت كه از نوروز سال پيش رو آغاز مي شود .
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي گفت: در عيد نوروز سال پيش رو 120 هكتار از اين طرح در ساري و مياندرود زير كشت گياهان دارويي خواهد رفت .
شهيدي فر همچنين به اعطا تسهيلات ملي براي كشت گياهان دارويي اشاره كرد و گفت : اين تسهيلات به دو بخش يارانه اي و وام كم بهره به سرمايه گذاران و علاقه مندان به فعاليت در اين حوزه اختصاص داده مي شود .
وي ادامه داد : در بخش يارانه اي اعطاي نهال رايگان و خدمات مشاوره اي در دستور كار قرار گرفته است.
**فعال سازي دانشگاهها در بخش مطالعات و كشت گياهان دارويي
معاون بهبود توليدات گياهي جهاد كشاورزي يكي از اقدامات موثر در زمينه كشت گياهان دارويي و به تبع آن اشتغال و درآمد زايي را فعال كردن دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي استان برشمرد و گفت : دانشگاه ها و دانشجويان مي توانند طرح هاي نويني در جهت كشت با صرفه اقتصادي و بهينه سازي مصرف آب و در ديگر ابعاد فرايند كشت گياهان دارويي ارائه دهند .
شهيدي فر از ايجاد گروه تخصصي در دانشگاه آيت الله آملي و ايجاد كميته مشترك در دانشگاه علوم كشاورزي ساري در سال جاري خبر داد و گفت : در حال حاضر جلسات مستمر و متعددي با دانشجويان و محققان برگزار مي شود و در همه زمينه ها از آنها مشاوره و ايده گرفته مي شود .
خبرنگار : رضا غلامي **انتشار دهنده: محسن حسن نيا
7335/1899