به گزارش خبرنگار ایرنا، نگرانی های این روزهای عراق از خشكسالی فقط محدود به مسوولان و مقامات كشوری و دستگاه های ذیربط نمی شود بلكه عامه مردم را در این كشور نیز نگران كرده است.
كارشناسان در عراق هشدار داده اند كه در صورت عدم بارش های مناسب در طول ماه های اندك آینده، خطر خشكسالی و تبعات زیست محیطی و اقتصادی و اجتماعی آن در عراق جدی است.
اهالی شهرستان 'المجر الكبیر' در استان میسان در جنوب عراق نیز به تازگی با انتشار عكس هایی از فوتبال كودكان در بستر شعبه رودخانه دجله در این منطقه در سطح شبكه های اجتماعی كه در سایت های خبری عراق نیز بازتاب داشته، زنگ خطر خشكسالی را در این كشور به صدا در آوردند.
بحران كم آبی تنها خاص رودخانه دجله نیست بلكه این شرایط برای رودخانه فرات كه دومین شاهرگ آبی عراق را تشكیل می دهد، به همان قوت و قدرت برقرار است.
یك گزارش حاكیست كه خشكسالی، كشاورزی را در نجف كه یكی از مناطق مهم كشاورزی در این كشور به شمار می رود، تهدید كرده و احتمال تبدیل شدن مزارع و نخلستان ها به فضای بیابانی وجود دارد.
معاون استاندار كربلا نیز در اظهاراتی روز دوشنبه به خبرگزاری 'السومریه نیوز' گفته است كه سطح آب رودخانه فرات در این استان، به میزان 31.55 مترمكعب پایین آمده است.
'علی المیالی' اضافه كرد كه اگر وضعیت كم آبی در رودخانه فرات به همین ترتیب ادامه پیدا كند، كربلا با كمبود شدید آب مواجه خواهد شد.
بحران كم آبی در عراق فقط به همین منحصر نمی شود بلكه استان های بالادست برای تامین آب مورد نیاز خود، با انبار آب و محدود كردن وصول آن به استان های پایین دست، باعث تنش بین استان ها در عراق شده اند.
مسوولان استان ذیقار، استان بالادست خود (واسط) را به عدم اعطای سهم آب این استان متهم می كنند و استان واسط به نوبه خود، استان بالادست (دیاله) را متهم می كند و دیاله، دولت بومی كردستان عراق را به قطع آب از استان های جنوب و مركز عراق متهم كرده است.
در مقابل برخی مقامات عراقی، كشورهای بالادست (تركیه و جمهوری اسلامی ایران) را به قطع سهمیه آب عراق متهم كرده اند و این كشورها در مقابل، خود از كمبود شدید بارندگی و كم آبی در كشورهایشان شكوه دارند.
مطالبات در عراق روز به روز از وزارت منابع آبی عراق برای چاره جویی در قبال كم آبی بیشتر می شود و این وزارتخانه با فرافكنی مشكلات خود به كشورهای بالادست به ویژه تركیه، نسبت به بحران آب در كشورش دست تسلیم بالا برده است.
برخی كارشناسان می گویند عدم اهتمام عراق به طرح های آبی مناسب در طول سنوات گذشته باعث شده است كه دو رودخانه دجله و فرات با طی صدها كیلومتر راه از شمال و غرب عراق وارد این كشور شده و در جنوب به خلیج فارس سرازیر شوند.
فرسودگی و عدم اهتمام مناسب به معدود سدهای موجود در عراق نیز از سوی دیگر باعث شده است كه وزارت منابع آب عراق از استفاده از ظرفیت های این سدها از بیم شكستی و نابودی این سدها خودداری كند.
وزیر منابع آبی عراق ، كم آبی را تهدید جدی در كشورش عنوان كرده و گفته است كه به زودی برای گفت وگو با مقامات تركیه در خصوص تاخیر آبگیری سد بزرگ 'الیسو' عازم آنكارا می شود.
'حسن الجنابی' كه روز گذشته برای اطلاع از وضعیت كم آبی به استان كربلا رفته بود در جمع خبرنگاران گفت كه همه مناطق عراق در معرض تهدید كم آبی قرار دارد.
وی در خصوص وضعیت كم آبی در رودخانه 'المجر الكبیر' (از شعبات رودخانه دجله) گفته است كه میزان آب این رودخانه 150 مترمكعب در ثانیه است اما به دلیل كم آبی به 10 تا 15 مترمكعب در ثانیه رسیده است.
الجنابی افزوده است كه به خاطر توزیع عادلانه آب بین مناطق مختلف ناچار شده است كه سطح آب شعبات رودخانه دجله را پایین بیاورد تا امكان دستیابی برای همه به آب رودخانه دجله وجود داشته باشد.
به گفته وی، به زودی برای گفت وگو در خصوص سهم آبی عراق از رودخانه دجله در صورت آبگیری سد الیسو، عازم تركیه می شود و ابراز امیدواری كرده است كه عراق بتواند به سلامت بحران آبی را پشت سر بگذارد.
سد بزرگ الیسو كه از بزرگترین سدهای تركیه بر رودخانه دجله به شمار می رود انتظار می رود كه از بهار آینده آبگیری آن آغاز شود و مقامات عراقی امیدوارند كه در مذاكرات آتی با دولت تركیه، آنكارا را متقاعد كنند تا آبگیری به نحوی صورت گیرد كه بر سهمیه آبی عراق اثر نگذارد.
رسانه های عراق اعلام كرده اند كه سد الیسو قادر به انبار 11 میلیارد و 40 میلیون مترمكعب آب است و مساحت دریاچه پشت سد حدود 300 كیلومتر مربع است.
كشور تركیه پیش از این نیز سد بزرك اتاتورك را بر روی رودخانه فرات بنا كرده بود كه همواره دو كشور سوریه و عراق از سهم آبی خود به كشور تركیه اعتراض دارند.
دولت عراق در حالی كه از یكسو چشم به آسمان دوخته از طرفی امیدوار است كه بتواند با توزیع عادلانه آب از تنش احتمالی بین استان های جنوب و مركز بر سر كم آبی جلوگیری كرده و از طرفی تركیه را به اعطای سهم آبه عراق، متقاعد كند.
كارشناسان، مهاجرت روستاییان به شهرها در صورت ادامه بحران كم آبی و از بین رفتن صنعت كشاورزی و گسترش بیابان ها و تبعات زیست محیطی كم آبی و تنش های احتمالی داخلی و احتمالا با بالادست نشین های دو رودخانه دجله و فرات ابراز نگرانی جدی كرده اند.
خاورم *353*380*
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۵
بغداد – ایرنا – با وجود گذشت قریب دو ماه از ماه زمستان هنوز مناطق مركزی و جنوبی عراق روی بارندگی مناسب به خود ندیده اند و خشكسالی به تهدیدی جدی برای این كشور تبدیل شده به نحوی كه مصب رودخانه 'خروشان' دجله در جنوب عراق به زمین فوتبال كودكان تبدیل شده است.