تهران - ایرنا - رییس انجمن علمی ایمنی زیستی می گوید با وجود الزام قانونی برای حركت كشور به سمت كشت و تولید محصولات تراریخته كشاورزی، اما دامن زدن به نگرانی های مردم در زمینه تولید و مصرف این محصولات سبب شده تا تولید آزمایشی برنج متوقف شود.

طبق ماده دو قانون ایمنی زیستی نه تنها تولید و مصرف این محصولات مجاز است بلكه قانون دولت را مكلف به فراهم‌آوری تمهیدات لازم در جهت تولید و مصرف این محصولات كرده است.
همچنین آخرین قانون مصوب مجلس درباره محصولات تراریخته، قانون برنامه ششم توسعه است كه البته این قانون هم هرگز معتقد به ممنوعیت 100 درصدی محصولات تراریخته نیست و بر اجرای قانون ایمنی زیستی جمهوری اسلامی ایران تاكید می كند.
این درحالیست كه در سال‌های اخیر شاهد هجمه‌های رسانه‌ای علیه این محصولات هستیم كه اعتراضات شدید و متعدد جامعه علمی كشور را به دنبال داشته است.
«بهزاد قره یاضی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درخصوص ادعای برخی مبنی بر تولید برنج تراریخته در كشور افزود: طی سالهای اخیر فناوری هراسان درخصوص تولید و مصرف محصولات تراریخته نگرانی هایی را برای مردم ایجاد كردند كه ما برای ادای احترام به نگرانی های افكار عمومی و ایجاد امنیت روانی جامعه آزمایشات مزرعه ای برنج را در سال 1396 متوقف كردیم.
به گفته وی، این درحالیست كه طبق قانون با تولید آزمایشی و پژوهشی برنج تراریخته در سالهای گذشته شرایط تولید و رهاسازی این نوع برنج فراهم شده است.
وی گفت: با توجه به اینكه برنج تراریخنه در سال 1383 به صورت قانونی رهاسازی شده است و با وجود آنكه اكنون نیازی به اخذ مجوزهای مجدد وجود ندارد اما در حال حاضر ضمن توقف اقدام برای تولید تجاری این محصول تا دو سال آینده در تلاش هستیم تا به طور داوطلبانه مجوز دوباره ای را بر اساس قوانین جدید اخذ كنیم تا شائبه ای باقی نماند.
قره یاضی ادامه داد: این افرادی مدعی هستند برنج تراریخته به صورت انبوه در كشور كشت می شود یا واردات آن صورت می گیرد، دروغگوهایی هستند كه برای اهداف سیاسی، اقتصادی و شرارتی اقدام به چنین ادعاهایی می كنند.
وی تصریح كرد: در سالهای 83 و 84 تولید برنج تراریخته در سطح چندین هكتار نیز انجام شد اما در سال 1396 برای تولید برنج تراریخته هیچ نوع تولید آزمایشی هم نداشتیم.
وی با تاكید بر اینكه متاسفانه در حال حاضر برنج تراریخته در شمال كشور وجود ندارد تا بخواهد در اختیار كشاورزان قرار بگیرد، گفت: امیدوارم روزی برنج تراریخته در شمال كشور به شكل انبوه كشت شود.
به گزارش ایرنا، محصول تراریخته به آن دسته از مواد غذایی اطلاق می‌شود كه ساختار ژنتیكی آن از طریق مهندسی ژنتیك تغییر یافته باشد. این تغییر معمولاً جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماریهای گیاهی و برای بهبود عملكرد گیاه و بهره وری كشاورز صورت می‌گیرد.
محصولات تراریخته نسبت به محصولات معمولی از سلامت و ایمنی بالاتری برخوردار هستند.
براساس ماده دو قانون ایمنی زیستی تولید، كاشت، برداشت، رهاسازی، صادرات، واردات و مصرف محصولات تراریخته نه تنها مجاز است بلكه دولت را به فراهم آوری تمهیدات لازم برای اقدامات مذكور مكلف می كند.
انجمن ایمنی زیستی متشكل از پزشكان، طرفداران محیط زیست، متخصصان كشاورزی و بیوتكنولوژی و مهندسی ژنتیك و استاندارد و ایمنی است و حفظ محیط زیست و سلامتی انسان را مدنظر دارد.
قانون ایمنی زیستی مربوط به سال 1383 است كه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
محصولات تراریخته نخستین بار در دنیا(در آمریكا و چین) در سال 1996 به تولید تجاری رسید و برای نخستین بار 1.7 میلیون هكتار از اراضی دنیا به سطح زیركشت این محصولات اختصاص داشت.
پس از گذشت 20 سال سطح زیركشت به بالای 185 میلیون هكتار یعنی بیش از 100 برابر افزایش یافته است. محصولات تراریخته در آمریكا، استرالیا، ژاپن، آلمان، برزیل، آرژانتین اسپانیا، پرتغال، جمهوری چك، رمانی، آفریقای جنوبی، فلیپین، هندوستان و چین در سایر كشورها تولید می شود. به دلیل پیشرفته بودن این فناوری ها، همه كشورها آن را ندارند اما ایران به این فناوری دست یافته است.
طی سالهای اخیر پنج كشور اروپایی برای 77 محصول تراریخته برای مصرف و واردات مجوز صادر كردند.
اكنون ژاپن مركز تولید، فروش و صادرات رز آبی تراریخته است و این كشور پس از امریكا بیشترین مجوز را برای تولید محصولات تراریخته صادر كرده و در عین حال بزرگترین وارد كننده سویای تراریخته می باشد.
طی سالهای اخیر در ایران روی پروژه برنج تراریخته مقاوم به خشكی مطالعه تحقیقاتی می شد تا با تغییر ساختار در ریشه و كشت این برنج بتوانیم آن را همانند گندم كشت كنیم تا در آینده كشور از واردات برنج بی نیاز شود.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**9186*
گزارش: هما همت خواه*انتشار دهنده: لیلا جودی