تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۵

تهران-ايرنا-مديرگروه پژوهشي تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي گفت:پيش بيني ها نشان مي دهد زاگرس دردهه هاي آينده بيشترين افزايش دما وبيشترين كاهش بارندگي را تجربه خواهد كرد كه اين امر به تدريج صورت خواهد گرفت.

كاهش بارندگي در كشوردرچند سال اخير بسيار محسوس و قابل لمس بوده است به طوري كه امسال بنا به اعلام مسوولان كاهش 50 تا 60 درصدي بارندگي را در كشور شاهد بوديم.
كارشناسان معتقدند تغيير اقليم و به عبارتي گرمايش جهاني زمين توازن بارندگي ها را برهم زده در واقع موجب بروز ناهنجاري در ميزان بارش در كره زمين شده است كه منطقه ما از جمله ايران تحت تاثير اين تغيير قرار گرفته است.
چند سالي است اين مساله مورد توجه جهانيان قرار گرفت و بر اين اساس نشست پاريس با هدف كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي كه علت اصلي گرم شدن زمين است در سال 2014 در پاريس شكل گرفت و كشورها متعدد شدند تا انتشار گازهاي گلخانه اي خود را كاهش دهند تا مانع گرمتر شدن زمين شوند.براين اساس ايران نيز متعهد شد 4 تا 12 درصد انتشار گازهاي گلخانه اي خود را كاهش دهد.
داود پرهيزگار رييس سازمان هواشناسي كشور در نشست دفتر مجمع ملي IPCC (هيات بين دولتي تغيير اقليم) اعلام كرد؛ زنگ خطر تاثيرات تغيير اقليم به صدا درآمده است و مقابله با آن نيازمند عزم ملي و جهاني است، بر اثر اين پديده بارش در كشور بسيار كاهش يافته است.
به گفته وي ايران در سال ٢٠١١ در زمينه انتشار گازهاي گلخانه اي مقام ٩ جهان را داشت كه در سال ٢٠١٥ به رتبه هشتم رسيد.

*** زاگرس خشك مي شود
ايمان باباييان مدير گروه پژوهشي تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي درگفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت: پيش بيني ها نشان مي دهد زاگرس منطقه اي است كه در دهه هاي آينده هم بيشترين افزايش دما و هم بيشترين كاهش بارش را دارد كه اين امر به تدريج صورت خواهد گرفت.
وي تاكيد كرد: جنگل هاي زاگرس ذخيره گاه زيستي ارزشمندي است اما بدترين وضعيت را در زمينه تاثير پذيري تغيير اقليم و گرمايش زمين دارد.
مدير گروه پژوهشي تغيير اقليم پژوهشكده اقليم شناسي به تاثير اجراي توافق هاي بين المللي در راستاي كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي اشاره كرد و گفت: هرچه توافقات بين المللي در مورد تغيير اقليم كمتر شود وضعيت نيز بدتر مي شود.
وي افزود: اكنون شاهد افزايش دماي زمين تا حدود يك درجه هستيم كه تا اين حد با مشكلات مواجه شده ايم حال اگر بنا به مدل هاي انجام شده دماي زمين تا سال 2100 پنج تا 6 درجه گرمتر شود؛ مشكلات ما چندين برابر خواهد شد.
باباييان اظهار كرد: البته اين افزايش دما در بدترين حالت رخ مي دهد اما در حالت خوشبينانه دما تقريبا كمتر از يك درجه افزايش مي يابد به شرطي كه توافق جهاني بر روي كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي باشد اما وضعيت فعلي اين توافق را نشان نمي دهد و اگر با همين وضعيت جلو برويم تقريبا سه تا چهار درجه افزايش دما خواهيم داشت كه با قطعا مشكلات زيادي هم مواجه خواهيم شد.
باباييان همچنين درباره پيش بيني هاي فصلي و وضعيت بارش در كشور گفت: پيش بيني هاي فصلي نشان مي دهد تا فروردين ماه بارش ها در منطقه زاگرس و غرب كشور در حدود نرمال حتي متمايل به سمت بيشتر از نرمال است اما بارش در شرق كشور متمايل به كمتر از حد نرمال است.
وي افزود: يك ماه آينده هم وضعيت بارش در منطقه غرب كشور و شمال در حد نرمال است كه در غرب كشور در برخي مناطق حتي بيشتر از نرمال است.
باباييان اظهار كرد: وضعيت بارش در تهران در يك ماه آينده تقريبا در حد نرمال است اما ميانگين در سه ماه آينده نرمال و تا حدود 10 درصد كمتر از نرمال است.
باباييان با اشاره به كاهش 50 تا 60 درصد بارش در كشور گفت: بارش هاي اخير به هيچ عنوان جبران كمبود بارش را از ابتداي سال زراعي تا كنون در كشور نمي كند و اوضاع همچنان وخيم است.
وي به بارش هاي سيل آسا در چند سال اخير اشاره كرد و گفت: اين هم تغيير رفتاري ناشي از تغيير اقليم است، اما اگر بارش در زمين خشك به صورت ملايم باشد بيشتر جذب سفره هاي سرزميني مي شود اما اگر رگباري و با شدت ببارد خارج از توان جذب خاك خواهد بود و به سيل تبديل مي شود.
علمي 9014**1823
خبرنگار: كيميا عبدالله پور**