تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۷:۲۵

شیراز- ایرنا- ابتدای خیابان رودكی از بلوار زند، سینمایی فعالیت داشت كه برای شیرازی ها خاطره انگیز است اما نزدیك چهارسال است كه این سینما فعالیت ندارد و وعده داده شده كه به صورت پردیس (مجموعه فرهنگی) احیا می شود.

بهره‌ برداری از سینما پرسیای 88 ساله شیراز كه به دلیل فرسودگی ساختمان و نیز ریزش سقف تعطیل شده، به حوزه هنری فارس واگذار می‌شود و بناست در دوران حیات سینمایی جدیدش، با ادغام با سینما پیام، حیات دوباره اش به‌ صورت پردیس باشد.
سینما پرسیا از سینماهای قدیمی و خاطره ‌انگیز شیراز، بخشی از هویت فرهنگی و سینمایی این شهر محسوب می‌شود.
این سینمای قدیمی در سال 1386 تعمیر اما در سال 1392 به ‌دلیل ریزش سقف به تعطیلی كشیده شد كه مسئولان سینما در آن زمان به ایرنا اعلام كردند كه به دلیل شیروانی‌ بودن سقف سینما به‌ مرور ستون‌های نگهدارنده آن از هم گسیخته شده است تا آنكه در شهریورماه 1392 احتمال ریزش آن مطرح شد و اقدامات لازم برای توقف فعالیت سینما تا بازسازی مجدد آن صورت گرفت.
در این میان، تلاش‌هایی برای جلب یاری نهادهای فرهنگی همچون مؤسسه سینماشهر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد ‌اما از آنجا كه این مؤسسه در بازسازی و تعمیر سینما پرسیا مشاركت كامل داشت هزینه‌های مربوط به تعمیر سقف را عهده‌ دار نشد.
سرانجام مسئولان سینمایی وقت با بازدید از این مكان فعالیت سینما را خطرناك خواندند و خطر‌آفرینی آن را تأیید كردند و با مذاكره با مسئولان سازمان سینمایی وزارت ارشاد مجوز تعطیلی این سینما تا تعیین تكلیف نهایی صادر شد و از 13آبان 1392 این سینما بر روی كسی باز نشد.
پس از آن در 18 اردیبهشت 1393 پیش‌بینی‌ها درباره ریزش سقف به وقوع پیوست و قسمت اعظمی از سقف سینما چنان فروریخت كه می‌ شد آسمان را در آن تماشا كرد.
چندی پیش ایرنا برای آگاهی از وضعیت فعلی سینما پرسیا با مدیر آن، فرزاد تیموری تماس گرفت اما وی حاضر به گفت‌ و‌ گو و تشریح وضعیت سینما پس از گذشت سه سال از ریزش سقف آن نشد و تنها به یك جمله برای اعلام وضعیت آن بسنده كرد: سینما پرسیا توسط حوزه هنری مصادره شده است و دیگر در دست ما نیست.
درباره صحت این ادعا از مدیر امور سینمایی حوزه هنری فارس پرسیدیم، او گفت: مالك سینما ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است و مدیران سینما در این زمینه مالكیت نداشته‌ اند.
رسول شهابیان خبر تحویل كامل سینما پرسیا را به حوزه هنری تأیید و اعلام كرد: مدیران سینما برای پیگیری تعمیرات آن به حوزه هنری مراجعه كردند و با توجه به حجم تخریب و پیوستگی این سینما با سینما پیام تصمیم گرفتیم ملك را به‌ صورت كامل از آن‌ها تحویل بگیریم، این موضوع درحال طی مراحل قانونی است و به‌ زودی بهره ‌برداری از آن به حوزه هنری فارس واگذار می‌شود.
مدیركل حوزه هنری فارس نیز در گفت‌ و‌گو با ایرنا، استفاده از واژه مصادره را كاملاً نادرست عنوان كرد و ابراز داشت: همه املاك سینمایی كه تحت نظر بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، كمیته امداد، بنیاد شهید و نظایر این سازمان‌ها بوده، در اختیار حوزه هنری است و براساس همان قانون، سینما پرسیا هم در اختیار ما قرار گرفته است.
محمد كرم‌اللهی اضافه كرد: مدیران سینما پس از فروریختن سقف آن به حوزه هنری مراجعه كردند تا برای ساخت ‌و‌ساز مجدد اقدام كنند كه با توجه به میزان تخریب، حوزه هنری تصمیم گرفت خود برای بازسازی ملك اقدام كند و بدین ‌ترتیب سینما را از بهره‌برداران آن طلب كردیم.
او ادامه داد: مدیر سینما از حوزه هنری طلب حق پیشه كرد كه طی توافقی تصمیم گرفتیم مبلغ مورد نظر را به‌ صورت ملك سینمایی در قالب سینما بهمن به ایشان پرداخت كنیم و درحال حاضر، در مراحل پایانی انتقال قرار دارد.

**حوزه هنری مصادره ‌كننده هیچ ملكی نیست
كرم‌ اللهی گفت: حوزه هنری مصادره ‌كننده هیچ ملكی نیست زیرا این كار وجاهت قانونی‌ ندارد و در دایره اختیارات حوزه هنری نمی‌گنجد.
وی بیان كرد: با مطالعه نقشه‌های موجود و شرایط فعلی به این نتیجه رسیدیم كه این ساختمان به ‌تنهایی قابلیت بهره ‌برداری و بازسازی ندارد و باید با سینما پیام تلفیق شود و مدیران سینما طبق قانون باید ملك را سالم به حوزه هنری تحویل می‌دادند زیرا تنها ساختمان در اختیار مدیران سینما بوده است و نه زمین و سازه سینما دچار تخریب شده بود.
كرم اللهی ادامه داد: بنابراین نمی‌توانستند زمین را بسازند و میزان تخریب‌ها تأكیدكننده بازسازی بنا بود نه تعمیر؛ بدین ‌ترتیب با بهره‌ بردار وارد مذاكره شدیم و به آن‌ها اعلام كردیم به همین صورت ملك را به حوزه هنری واگذار كنند و حق پیشه خود را پس از حدود 50 سال فعالیت در این سینما اعلام كنند تا به آن‌ها پرداخت شود.

** پیام و پرسیا، ایران و فلسطین ادغام می‌شوند
مدیركل حوزه هنری فارس ادامه داد: واقعیت امر این است كه سینماهای خیابان زند عمر خودشان را كرده‌اند و هریك نزدیك به نیم ‌قرن یا بیش از این زمان قدمت دارند و سینماهایی نیستند كه بتوان با اطمینان گفت حتی دو سال دیگر می‌توانند به كارشان ادامه دهند بنابراین بازسازی و تعمیرات اساسی آن‌ها ضروری است و اقداماتی در حال انجام است تا این سینما‌ها ساماندهی شوند كه سینما پیام و پرسیا یك ملك به‌ شمار می‌رود و سینما ایران و فلسطین نیز به هم راه دارد و طی طرح ساماندهی، این چهارسینما دو‌به ‌دو یكپارچه خواهند شد.
كرم ‌اللهی با بیان اینكه استاندار فارس در این زمینه بسیار پیگیر است، اضافه كرد: جلساتی با حضور مسئولان كشوری و استانی برگزار شده است و دستور بررسی املاك سینمایی حوزه هنری مطرح شده است همچنین در حوزه شهرداری نیز مشغول رایزنی هستیم و درباره ادغام سینما پرسیا و پیام نیز طرح مطالعاتی ارائه شده و در مرحله ارزیابی فنی است و به زودی وارد مرحله عملیاتی‌ شدن و اجرا می‌شود.
وی بیان كرد: حوزه هنری دیگر تك‌ سینما نخواهد ساخت زیرا هیچ ‌گونه توجیه اقتصادی و فرهنگی ندارد كه در مركز شهر سینمایی را در اختیار داشته باشیم و فقط یك فیلم پخش كند درحالی كه تبدیل سینماها به پردیس‌های سینمایی كه مجموعه‌های فرهنگی‌ هنری محسوب می‌شوند، فضایی را برای اجماع اغلب هنرها فراهم می‌آورد.
مدیركل حوزه هنری همچنین وعده ساخت پردیس سینمایی سعدی را داد و گفت: سینما سعدی شناسنامه سینمای جنوب كشور و در زمره سینماهای شناسنامه ‌دار و اصیل ایران است و تبدیل آن به پردیس سینمایی سعدی در دستور كار است همچنین یكی از پردیس‌های خیابان زند نیز با عنوان پردیس حافظ ساخته خواهد شد.
كرم ‌اللهی با بیان اینكه در ساخت پردیس‌های سینمایی 25 درصد به تعداد صندلی‌ها افزوده می‌شود، بیان داشت: برای هر پردیس سینمایی پنج تا هشت سالن درنظر گرفته شده است و از تعداد صندلی‌ها كاسته نخواهد شد.
سینمایی كه از سال 1308 با عنوان سینما خورشید فعالیتش را در دل یكی از طولانی ‌ترین خیابان های كشور آغاز كرد، فراز و فرود‌های بسیاری داشته ؛ از تغییر نام گرفته تا تعمیرات اساسی. زمانی نیز به ‌صورت سینما تابستانه، سینمایی با سقف روباز فعالیت می‌كرد و روزگاری نیز نامش آسیا بود.
به ‌نظر می‌رسد قرار است در سال‌هایی نه چندان دور به‌ صورت پردیس‌ سینمایی به چرخه نمایش فیلم بازگردد و این داستان پرفراز و نشیب ریزش سقف و تعطیلی درازمدت را فراموش كند.
شیراز با همه ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی‌اش كه عصاره آن در چهارراه زند تجمیع شده است، قابلیت برخورداری از بهترین سینماها و فضاهای فرهنگی را دارد و امید است این مكان دوران خزان را طی كند و پیش از آنكه به سرنوشت لاله‌ زار دچار شود، به رونق گذشته بازگردد.
گزارشگر: سیده‌ سمیرا متین ‌نژاد** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
7375 /1876