به گزارش ايرنا، راديوتراپي يا پرتودرماني (radiotherapy) يكي از روش هاي مهم درماني در بيماران سرطاني است. پرتودرماني به درمان بيماري با استفاده از پرتوهاي نافذ مانند پرتوهاي ايكس و الكترون مي گويند كه با استفاده از دستگاه هاي شتاب دهنده به محل موردنظر تابيده شده يا از داروهايي كه حاوي مواد نشاندار هستند، ساطع ميشوند.
در پرتودرماني از پرتوهاي يون ساز براي از بين بردن يا كوچك كردن بافتهاي سرطاني و جلوگيري از عود تومور استفاده مي شود.
پرتودرماني حين جراحي به اين صورت است كه جراح درحالي كه تومور را از بدن بيمار خارج مي كند، براي جلوگيري از عود مجدد تومور با همكاري تيم درماني ازجمله متخصصان راديوتراپي، فيزيك هسته اي و بيهوشي و با استفاده از دستگاه شتابدهنده كه در اتاق عمل قرار دارد، پرتودرماني راكه فقط چند دقيقه طول مي كشد، انجام مي دهد و محل جراحي بسته مي شود.
از اين روش درماني در حالي استفاده مي شود كه بافت بيمار باز بوده و پرتوهاي يون ساز به طور مستقيم به بافت سالم به دليل احتمال عود مجدد تابانده مي شود كه علاوه بر اين سلول هاي سرطاني باقي مانده را نيز تخريب مي كند تا از بازگشت بيماري جلوگيري شود.
دكتر حسن معيري روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا با اشاره به اينكه اين روش نوين راهكاري مناسب براي كاهش نياز به پرتودرماني بعد از جراحي است، گفت: در حال حاضر بيشتر بيماران سرطاني بعد از جراحي و شيمي درماني، نياز به چند هفته راديوتراپي دارند كه با استفاده از اين روش حين جراحي و در هنگامي كه بيمار در حال بيهوشي است، اين اقدام درماني انجام مي شود.
وي اظهار كرد: استفاده از اين روش علاوه بر اينكه به نفع بيمار است، موجب كاهش هزينه هاي درماني بيماران، دسترسي به خدمات درماني بهتر، كاهش درد و رنج بيمار و در نهايت عدالت در توزيع خدمت رساني به بيماران و در بسياري از موارد سبب تاثيرگذاري مفيدتر نسبت به روش هاي درماني معمول مي شود.
معيري ادامه داد: هرچند فناوري راديوتراپي هنگام جراحي را مي توان در بسياري از سرطان ها مانند سرطان هاي داخل شكم و ساركوم ها نيز استفاده كرد اما به دليل شيوع سرطان سينه و قابليت بهتر اين روش، در درمان اين نوع از سرطان بيشتر استفاده مي شود و در تمام دنيا بيشترين استفاده را براي بيماران مبتلا دارد.
وي گفت: با بهره گيري از اين روش مي توان با كمترين آسيب، بهترين خدمات را به بيمار ارائه كرد تا علاوه بر كاهش درد، شاهد افزايش طول عمر بيمار نيز باشيم.
** بهره گيري از فناوري راديوتراپي حين جراحي در سه شهر ايران
فلوشيپ جراحي سرطان مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، به بهره گيري از فناوري راديوتراپي حين جراحي در سه شهر كشور اشاره كرد و گفت: اين روش درماني در شهرهاي تهران (بيمارستان هاي خاتم الانبيا و شهداي تجريش)، شيراز و مشهد استفاده مي شود.
معيري ادامه داد: اين روش براي اولين بار در مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي مورد استفاده قرار گرفت و در كشور در حال گسترش است.
وي اظهار كرد: هرچند در منطقه خاورميانه در اين زمينه پيشرو هستيم و اين مركز به عنوان نماينده منطقه محسوب مي شود اما از آنجايي كه اين روش از سالها پيش در برخي كشورهاي اروپايي و آمريكايي كاربرد يافته است، بايد با شتاب بيشتري در اين مسير حركت كنيم.
معيري به برخي فعاليت هاي مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اشاره كرد و گفت: اين مركز علاوه بر خدمات درماني، فعاليت هاي تحقيقاتي و آموزشي بسيار گسترده اي انجام مي دهد تا توانايي هاي علمي تازه اي در پيشبرد شيوه هاي نوين درماني در دنيا داشته باشد.
علمي**1201 **1834
تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۷
تهران- ايرنا- فلوشيپ جراحي سرطان مركز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: استفاده از راديوتراپي هنگام جراحي در بيماران مبتلا به سرطان يك شيوه جديد درماني است كه نياز به پرتودرماني بعد از جراحي را برطرف كرده يا به حداقل مي رساند.