بیروت-ایرنا-«رنده حیدر» یادداشت نویس روزنامه «النهار» لبنان در گفت و گو با ایرنا به تحلیل و واكاوی سخنان اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی در كنفرانس امنیتی مونیخ پرداخت. به گفته وی این رژیم به شدت نگران موازنه قوا در سوریه است.

در ادامه متن كامل این گفت و گو می آید:

*ایرنا: پشت تهدیداتی كه اخیرا نتانیاهو در مونیخ علیه جمهوری اسلامی مطرح كرد، چیست؟
**حیدر: روشن است كه از زمان سفر اخیر نتانیاهو به روسیه و دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری آن كشور، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و كابینه اش در قبال حضور ایران در سوریه كه اسرائیلی ها آن را خطری بزرگ می دانند، رویكردی جدید در پیش گرفته اند.
نتانیاهو این حضور ایران را برای اسرائیل یك خطر می داند، بویژه پس از درگیری اخیری كه هفته پیش منجر به سرنگونی هواپیمای جنگی آنها شد. اسرائیلی ها، موضع روسیه را كه بمباران رژیم صهیونیستی در سوریه را محكوم كرد، نشانه ایستادن آنها در كنار ایران به شمار می آورند. از این رو موضع نتانیاهو مانند یك پیام بود. محتوای پیام این است كه ایران خطری مستقیم است و هدف حمله اسرائیل خواهد بود.

*ایرنا: چرا این موضع پس از سفر به روسیه است؟ هدف رژیم صهیونیستی از این سفر چه بود؟
**حیدر: به نظر می رسد كه نتانیاهو در پی گرفتن چراغ سبز روس ها برای حمله به اهداف ایرانی در سوریه بود.

*ایرنا: در صحبت هایتان اشاره كردید كه نتانیاهو حضور ایران در سوریه را یك خطر می داند، اما این موضوع جدیدی نیست، این طور نیست؟
**حیدر: بله، این درست است؛ اما اسرائیل، حزب الله یا مراكز سوری را هدف قرار می داد كه ادعا می كرد به ساخت موشك های دقیق و منحصر به فرد مشغولند. این برای اولین بار است كه صهیونیست ها یك پایگاه ایرانی را هدف گرفتند، یعنی آنها مقابله با ایران را می خواهند. این موضوعی جدید است و نشان دهنده اختلاف اسرائیل با ایران است.

*ایرنا: این تنش آفرینی تا كجا ممكن است برسد؟
**حیدر: در حقیقت اسرائیلی ها مسأله ای را مطرح كردند و مدعی شدند كه ایرانی ها هواپیماهای بدون سرنشین به سرزمین های اشغالی فرستاده اند و درباره دلیل این اقدام می پرسند. البته اشاره كنیم كه ایران چنین مساله ای را نفی كرد.
از نظر بیشتر تحلیلگران و ناضران صهیونیست، ایران در حال آزمودن اسرائیل و ارزیابی واكنش تل آویو در قبال حضورش در سوریه است. این تحلیلگران و ناظران معتقدند كه ایران همچنین واكنش اسرائیل پیرامون ایجاد پایگاه های نظامی زمینی و دریایی در سوریه و نزدیك شدن نیروهای ایرانی و حزب الله به مرزهای جولان را بررسی می كند.
هر طرفی قصد دارد تا خط قرمزهای طرف مقابل را بشناسد. به نظر من بازی تحت كنترل است. به نفع اسرائیل نیست كه جنگ را آغاز كند. چرا كه آنها می فهمند كه هر گونه جنگی امروز فقط به جنوب لبنان محدود نمی شود و دامنه آن به جولان و غزه نیز می رسد.

*ایرنا: آیا می توان خطوط قرمز اسرائیل را مشخص كرد؟
**حیدر: اسرائیل، خواهان دور شدن ایران و حزب الله تا فاصله 70 كیلومتری از مرزها است. آنها تمایل دارند یك منطقه حایل ایجاد شود. علاوه بر این، مشخص نیست خطوط قرمز یا قوانین بازی جدید اسرائیل در مورد حضور ایران چه هستند. به ویژه اینكه حضور ایران در سوریه به خواست نظام این كشور است.
از اینجا می توان گفت كه اسرائیل حاشیه ای از ابهام را حفظ می كند؛ به خصوص اینكه صداهای اعتراض از داخل سرزمین اشغالی شنیده می شود. معترضین می پرسند دلیل اینكه مقامات اسرائیل از خطر وجودی حضور ایران در سوریه حرف می زنند، چیست؟ چرا مسئولان از جنگ بزرگی می گویند كه مانند جنگ های سابق تاریخ اسرائیل است؟ آنها این سؤال را مطرح می كنند كه چرا با ایران مذاكره نمی شود، كشوری كه در زمان شاه، رابطه خیلی خوبی با آنها داشته است.

*ایرنا: موضع آمریكا در مورد اتفاقاتی كه جریان دارد، چیست؟
**حیدر: از نظر صهیونیست ها، موضع آمریكا پس از سرنگونی جنگنده اسرائیلی ضعیف بوده است. صهیونیست ها احساس می كنند كه دولت ترامپ قاطع و قدرتمند نیست. در گزارش های اسرائیلی آمده است كه پس از تماس بین نتانیاهو و پوتین درگیری در سوریه به پایان رسید؛ موضوعی كه تأكید می كند روسیه كلید حل سوریه است و دولت ترامپ نقشی در آن ندارد.
*ایرنا: به اظهارات نتانیاهو در مونیخ بازگردیم، آیا اظهارات او با توجه به فشارهای داخلی و اتهاماتی كه در مورد فساد به او زده شده است، مطرح شد؟
**حیدر: در مورد تحقیقاتی كه در مورد اتهام نتانیاهو به فساد انجام شد و به دادگاه ارجاع گردید، جنجال بزرگی راه افتاد. اما نمی توانیم آن را به اظهارات نتانیاهو درباره ایران ربط بدهیم؛ چراكه هرگونه اقدام تنش آفرینی علیه ایران كه از سوی نخست وزیر اسرائیل برای پوشش مشكلات خاص خود در داخل انجام گیرد، برای او نتایج وخیمی دارد. این اقدامات بازتابی منفی در وضعیت خاص او در میان افكار عمومی اسرائیلی ها پیدا می كند و آنها را به این جمع بندی می رساند كه نتانیاهو شایستگی ادامه كار به عنوان نخست وزیر را ندارد و این بر اتهامات موجود می افزاید. همچنین روند تنش آفرینی نتانیاهو علیه تهران از سال 2009 (1388) آغاز شد و در پی توافق هسته ای نیز افزایش یافت. نخست وزیر اسرائیل تلاش زیادی كرد تا به خاطر تصمیم دولت وقت آمریكا برای توافق هسته ای، روی كنگره تاثیر بگذارد.

*ایرنا: اگر از بُعد داخلی فاصله بگیریم كه ورای تنش آفرینی نتانیاهو قرار دارد، پس پیام نخست وزیر رژیم صهیونیستی متوجه چه كسانی است؟
**حیدر: خب طبیعی است كه اول ایران و بعد روسیه، علاوه بر آن ترامپ رئیس جمهوری آمریكا. پیام نتانیاهو این است كه اسرائیل عقب نخواهد نشست. اما این سوال مطرح می شود كه اسرائیل در مقابله با ایران چه كار می تواند انجام دهد؟ چگونه رژیم صهیونیستی می خواهد حضور ایران در سوریه را متوقف كند، یا ایرانی ها را مجبور به خروج و عقب نشینی از سوریه كند؟ در حالی كه روسیه و سوریه مصالحشان در بقای ایران در سوریه است تا به یك راه حل سیاسی منتهی شود.

*ایرنا: به نظر شما صهیونیستها چه كاری می توانند انجام دهند؟
**حیدر: از نظر من اسرائیل توانی ندارد جز حرف زدن، اما وجود بازیگران زیاد در سوریه، ما را در برابر احتمالات وقوع برخی خطاهای محاسبه نشده قرار می دهد كه بعد از آن اتفاقاتی زنجیره وار روی دهد و منجر به جنگی تمام عیار گردد. غیر از این احتمال جنگ خیلی بعید است، چون به سود هیچ كس نیست.

*ایرنا: آیا همه اینها نشان می دهد كه اسرائیل در حالتی از سردرگمی و آشفتگی زیاد قرار دارد؟
**حیدر: اسرائیل در حالتی از فشار فراوان به سر می برد. آنها احساس می كنند كه وضعیت منطقه ای و استراتژیك، پس از پیروزی های محور مقاومت خیلی متفاوت شده است. صهیونیست ها نیاز به طراحی سیاستی جدید برای رویارویی با این واقعیت جدید دارند.
خاورم**388**2054