لندن - ایرنا -سیدعباس عراقچی معاون امور سیاسی وزیر خارجه ایران با اشاره به اینكه برجام توافقی بین‌المللی و حفظ آن وظیفه جامعه جهانی به شمار می‌رود ، تصریح كرد كه تقابل رئیس‌ جمهوری آمریكا با این توافق، تقابل با جامعه جهانی است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، عراقچی در گفت‌و گو با خبرنگاران ایرانی در لندن، در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا مبنی بر نقش كشورهای اروپایی در حفظ برجام گفت: حفظ برجام مسئولیت مشترك همه كشورهای مشاركت‌كننده در برجام و فراتر از آن جامعه جهانی است. برجام یك توافق بین ایران و شش كشور نیست بلكه یك توافق بین‌المللی متعلق به‌كل جامعه بین‌المللی است. بنابراین تقابلی كه ترامپ با برجام پیدا كرده تقابل با جامعه بین‌المللی است و به همین دلیل منزوی‌شده و هر تلاشی برای پاره كردن برجام صورت داده موفق نبوده است.
وی یادآور شد كه ترامپ پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری امریكا وعده داده بود كه برجام را پاره خواهد كرد اما به‌رغم گذشت یك سال و یك ماه همچنان موفق نبوده است.
عراقچی عدم موفقیت ترامپ در این رابطه را استحكام داخلی و بیرونی برجام و حمایتی كه كشورهای عضو برجام و جامعه بین‌الملل صورت داده‌اند عنوان كرد و افزود: البته فشارهایی كه آمریكا به همه كشورهای عضو برجام وارد می‌سازد، این توافق را در شرایط دشواری قرار داده است؛ اما كشورهای اروپایی تاكنون موضع مناسبی را داشتند و ما به رایزنی‌های سیاسی در راستای منافع خود ادامه می‌دهیم.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا درباره دیدگاه اروپایی‌ها نسبت به آنچه واشنگتن نقایص برجام می‌خواند و اظهارات اخیر ركس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریكا مبنی بر تشكیل كارگروه اروپایی - آمریكایی در این رابطه گفت: اروپایی‌ها تشكیل كارگروه را انكار می‌كنند و مدعی هستند كه مشورت‌هایی را با طرف آمریكایی درخصوص برجام دارند كه معمول است.
معاون وزیر خارجه كشورمان افزود: ازنظر ما وجود كارگروه اهمیتی ندارد؛ این‌ها مسائلی كه خودشان بایستی حل‌وفصل كنند. اما آنچه ازنظر ما مهم است این است كه همگی به تعهدات خود در برجام به‌درستی عمل كنند؛ اینكه تیلرسون دستوراتی را به دیپلمات‌های آمریكایی می‌دهد ازنظر ما مهم نیست؛ مهم اجرای تعهدات برجام توسط آمریكا در یك فضای سازنده است. تا زمانی كه این مساله محقق نشود ما به تماس‌ها و رایزنی‌های خود ادامه می‌دهیم.
وی خاطرنشان ساخت: اروپایی‌ها صراحتاً اعلام كردند كه با هیچ كارگروهی موافق نكرده و اشاره آمریكا به مشورت‌هایی است كه همواره درخصوص برجام وجود داشته است؛ ضمن آنكه این مساله ازنظر جمهوری اسلامی ایران تفاوتی نمی‌كند.
عراقچی در پاسخ به این سؤال كه با توجه به پایبندی ایران به برجام، آیا در مذاكره با طرف‌های اروپایی به راهكاری عملی برای اینكه ایران بتواند از مزایای برجام بهره‌مند شود دست پیداكرده گفت: سیاست ما نسبت به برجام روشن است. تا زمانی كه منافع ما تأمین شود در این توافق باقی خواهیم ماند اما واقعیت این است كه تاكنون منافع ایران تا میزان قابل‌توجهی رعایت شده اما كامل نبوده است. انتظار ما این است همان‌طور كه جمهوری اسلامی ایران به‌صورت كامل به تعهدات خود پایبند است طرف مقابل هم به‌صورت كامل پایبند باشد و حركت‌هایی را انجام ندهد كه منافع ما از برجام را كاهش بدهد.
وی افزود كه این مساله در تمامی مذاكرات با كشورهای اروپایی و روسیه و چین به‌عنوان سایر اعضاء برجام مطرح بوده و در این رابطه ایران به رایزنی‌های خود و بیان خواسته‌هایش از برجام ادامه خواهد داد تا برجام به‌صورت كامل در تمام ابعادش به اجرا گذاشته شود.
معاون وزیر خارجه كشورمان بیان داشت: البته اروپایی‌ها تا این جای كار متعهد بودند، مواردی را كه بایستی لغو می‌كردند صورت دادند، در عمل هم تلاش كردند حركت‌های اقتصادی خودشان را حمایت كنند، اما به علت نقض تعهداتی كه آمریكا نسبت به برجام صورت می‌دهد و ابهامی كه این در رابطه حاصل‌شده است شركت‌ها و كمپانی‌هایی برای كار با ایران دچار تردید شده‌اند.
وی گفت: دولت‌های اروپایی تلاش‌هایی را صورت دادند كه آن تردیدها را از بین ببرد اما مانع اصلی در اجرای موفق برجام، آمریكا است؛ ناقض اصلی تعهدات برجام طرف آمریكایی است و ما آن‌ها را مسئول می‌دانیم.
معاون وزیر خارجه كشورمان در بخش دیگری از اظهارات خود به تشریح اهداف سفرش به لندن پرداخت و گفت: این سفر در چارچوب گفت‌وگوهای سیاسی دوره‌ای است كه در وزارت امور خارجه انگلیس انجام شد. روال آن پس از برجام طی دو سال اخیر شروع‌ شده و به‌صورت مستمر، تقریباً هر شش ماه یك‌بار در تهران یا در لندن این گفت‌وگوها را داشتیم. اكنون نوبت ما بود تا برای ادامه گفت‌وگوهای سیاسی به لندن بیاییم.
عراقچی درباره دیدارهایی كه با مقامات انگلیسی داشته است ، گفت: رایزنی خوبی را در رابطه با مباحث منطقه‌ای داشتیم. با توجه به تهدیدهای رئیس ‌جمهوری آمریكا درباره برجام و ضرب‌الاجلی كه برای اروپایی‌ها تعیین كرده این مساله نیز یكی از مباحث جدی بود؛ در این خصوص مدتی است كه مشورت‌های بسیاری نزدیكی با كشورهای اروپایی داریم و سفرهایی كه در این مدت به اروپا داشتیم و یا اروپایی‌ها به تهران داشتند همیشه به‌عنوان یكی از محورهای اصلی بحث ما بوده است.
وی افزود: در شرایطی كه قرار داریم نیاز است به‌صورت مستمر درخصوص برجام تبادل‌نظر داشته باشیم، تحولات بعضاً روزبه‌روز است. بحث بسیار خوبی را با طرف انگلیسی در همین زمینه داشتیم و اشتراك نظرهای خوبی در اینكه برجام قابل‌مذاكره مجدد و تغییر نیست وجود دارد؛ ولی در اینكه در آینده چه گام‌های دیگری را می‌شود برداشت، اختلاف‌نظرهایی وجود دارد و با توجه به سیاست‌هایی كه دولت آمریكا در پیش‌گرفته نیاز است كه مشورت‌های مستمر را داشته باشیم.
معاون وزیر خارجه كشورمان همچنین ملاقات خود با الیستر برت معاون امور خاورمیانه وزیر خارجه انگلیس را مثبت ارزیابی كرد و گفت: در این ملاقات تمام مسائل را مرور كردیم و یك تفاهم نزدیك‌تر برای دو كشور مؤثر هست.
وی افزود كه در این ملاقات بحث همكاری‌های بانكی مطرح شد كه به‌زودی به سرانجام خواهد رسید. بحث اتباع دوتابعیتی از دیگر مسائلی بود كه به گفته عراقچی از سوی طرف انگلیسی مطرح شد و گفت: ما پاسخ‌های مناسب را دادیم. افراد دو تابعیتی ازنظر ما یك تابعیتی به‌حساب می‌آیند و ما دخالتی در امور قوه قضایی نمی‌توانیم بكنیم و استقلال قوه قضایی یك امر شناخته‌شده‌ای است. اما روزانه ایرانی های بسیاری با تابعیت مضاعف انگلیس از طریق پروازهای مستقیم بین لندن به تهران در سفر به ایران هستند و با مشكلی هم مواجه نیستند. بنابر این جای هیچ گونه نگرانی برای اتباع ایران وجود ندارد.
عراقچی در بخش پایانی اظهارات خود عنوان كرد: گشایش‌هایی كه برجام در حوزه‌های مختلف برای ما ایجاد كرده بسیار قابل‌توجه است. ما در بسیاری از حوزه‌ها مانند انرژی و حمل‌ونقل تقریباً به حالت عادی برگشتیم. البته در حوزه بانكی و پروژه‌های بزرگ و سنگین به دلیل اختلال و فضای منفی كه آمریكا ایجاد كرده طبیعتاً مشكلاتی بروز كرده است. اما مهم این است كه ایران طرف برنده ماجرا است. دنیا اذعان دارد در تقابل بین ایران و آمریكا در موضوع برجام این آمریكا است كه منزوی‌شده است.
وی افزود: تلاش‌هایی كه آمریكا در طول یك سال گذشته برای تغییر برجام و بازگرداندن دوباره ایران به شورای امنیت صورت داده ناكام بوده است. آن‌ها یك‌بار تلاش كردند كه ما را به دلیل آزمایش‌های موشكی به شورای امنیت ارجاع دهند؛ بار دیگر سعی كردند كه به دلیل آشوب‌های داخلی ما را به شورای امنیت بكشانند اما موفق نبودند و اتفاقاً آن جلسه شورای امنیت تبدیل شد به جلسه‌ای در حمایت از برجام .
معاون وزیر خارجه كشورمان افزود: در بعد سیاسی جمهوری اسلامی ایران مشروعیت و فعالیت‌های هسته‌ای خود را به دنیا ثابت كرده و دنیا اكنون برنامه هسته‌ای ایران را پذیرفته است. بسیاری از تحریم‌ها برداشته‌شده و گشایش‌های خوبی صورت گرفته است. البته همه ی آنچه ما انتظار داریم به دلیل نقض عهد آمریكا حاصل نشده است؛ اما دیپلماسی ایران همان‌طور كه تاكنون با جدیت این مساله را پیگیری و با تلاش‌های آمریكا مقابله كرده و توانسته این كشور را به انزوا بكشاند در آینده نیز این مسیر را با حمایت مردم ایران و مدیریت رئیس‌جمهوری محترم و تحت تدابیر مقام معظم رهبری ادامه خواهد داد و اطمینان دارم كه این مرحله جدید را هم طی خواهیم كرد.
شبك**اروپام ** هـ ن **1392