تهران- روزنامه شهروند در شماره امروز- شنبه- خود با درج مطلبي با عنوان كارواش‌هاي پرخرج به اين موضوع كه مشتريان ايراني به كارواش‌هاي خشك و نانو، رغبتي نشان نمي‌دهند و دولت براي تصفيه آب ٣٢ كارواش متخلف، بيش از ٤٨٣ ميليون تومان هزينه مي‌كند مي پردازد.

در اين مطلب آمده است: پرايد يا بنز فرقي ندارد؛ اين‌جا هر كس كه سراغ كارواش‌ها مي‌رود دلش يك شست‌وشوي دهن پر كن با آب و كف زياد مي‌خواهد.
كارواش‌هاي خشك و نانو در ايران رونق آنچناني ندارند و تك و توك در مكان‌هاي پر رفت و آمد مستقر شده‌اند.
در روزهايي كه هشتگ‌هايي مانند جنگ آب، ورشكستگي آبي و خشكسالي در شبكه‌هاي اجتماعي دست به دست مي‌شود، رئيس اتحاديه دارندگان تعميرگاه، اتوسرويس، توقفگاه و پاركينگ مي‌گويد ايراني‌ها تا زماني كه زير و روي خودروي شخصي‌شان با آب و كف تميز نشود، راضي از كارواش بيرون نمي‌روند.
تلخي ماجرا از جايي گزنده مي‌شود كه از بين ٣٢٠ كارواش موجود در كلانشهري مانند تهران، ١٠‌درصد از آب شرب شهري استفاده مي‌كنند؛ يعني در خوشبينانه‌ترين حالت ٣٢ كارواش در سطح تهران ميليون‌ها ليتر آب شرب را حرام شستن خودروهاي ما مي‌كنند.
با احتساب اين‌كه هر كارواش به‌ طور ميانگين بين ٢٠ تا ٥٠ مترمكعب آب در روز مصرف مي‌كند، بيش از ٤٠٠‌هزار مترمكعب در ‌سال آب شرب به چاه‌هاي تهران ريخته مي‌شود.
اين اعداد نگران‌كننده در حالي اعلام مي‌شوند كه به گفته عليرضا راسي، رئيس اتحاديه، ١٥٠ واحد كارواش هم در شرف تأسيس هستند.
وزارت نيرو در آخرين اظهارات خود هزينه تصفيه هر مترمكعب آب را‌ هزار و ٢٠٠ تومان اعلام كرده است و به اين معناست كه دولت براي تصفيه اين ٤٠٠‌هزار مترمكعب آب شرب، بيش از ٤٨٣‌ميليون تومان هزينه مي‌كند.
محمدرضا بختياري، مديرعامل شركت آب‌منطقه‌اي تهران به «شهروند» مي‌گويد: اگر چه فقط ١٠‌درصد كارواش‌هاي كشور از آب شرب استفاده مي‌كنند اما به ‌طور قطع فعاليت آنها بايد متوقف شود.
شركت آب‌و‌فاضلاب فرآيند شناسايي و برخورد با اين واحدها را شروع كرده و در‌ سال آينده با جديت به آن ادامه مي‌دهد.

روزبه‌روز بر تعداد كارواش‌ها افزوده مي‌شود
تعداد كارواش‌هاي تأسيس‌شده تهران را عليرضا راسي، رئيس اتحاديه دارندگان تعميرگاه، اتوسرويس، توقفگاه و پاركينگ بهتر از هر كسي مي‌داند.
او به «شهروند» مي‌گويد: در حال حاضر ٨٠ كارواش با پروانه رسمي و مجوز اتحاديه در حال فعاليتند. از طرفي٢٤٠ اتوسرويس در سراسر پايتخت وجود دارد كه در كنار كار اصلي خود ماشين‌هاي تهراني‌ها را مي‌شويند.
اين در حالي است كه ١٥٠ واحد در شرف تأسيس وجود دارند.
راسي از استقبال عجيب هم‌صنفي‌هايش از تأسيس كارواش خبر داده و مي‌گويد: تأسيس كارواش نه مهارت خاصي مي‌خواهد، نه دردسرهاي تعميرگاه را دارد.
واحدهاي تعميراتي ما يكي پس از ديگري بسته شده و جاي خود را به كارواش مي‌دهند.

هر كارواش چقدر آب مصرف مي‌كند؟
نمي‌توان عدد ثابتي از مصرف آب كارواش‌ها اعلام كرد.
مديرعامل شركت آب‌منطقه‌اي تهران به «شهروند» مي‌گويد: اگر بخواهيم مصرف آب كارواش‌ها را تخمين بزنيم، هر كارواش بين ٢٠ تا ٥٠ مترمكعب در روز آب مصرف مي‌كند؛ به عبارت ديگر مصرف آب كارواش‌ها بين نيم تا يك ليتر بر ثانيه اعلام شده است.
ميانگين اين اعداد ٣٥ مترمكعب در روز است كه يك ضرب و تقسيم ساده به ما نشان مي‌دهد هر كارواش به‌طور ميانگين در يك ماه‌ هزار و ٥٠ مترمكعب و در يك ‌سال ١٢‌هزار و ٦٠٠ مترمكعب آب مصرف مي‌كند.
با توجه به اين‌كه آب و فاضلاب تهران معتقد است تنها ١٠‌درصد كارواش‌ها آب شرب مصرف مي‌كنند، روي كاغذ حداقل ٤٠٠‌هزار مترمكعب آب شرب ساليانه براي شست‌وشوي خودروها دور ريخته مي‌شود.

وضعيت كارواش‌ها در سراسر جهان
مشكل ما مشكل فرهنگي است. مردم كشور ما تا زماني كه آب از خودروشان چكه نكند، راضي نمي‌شوند.
اين موضوعي است كه عليرضا راسي با تأكيد بر آن مي‌گويد: مشكل فقط تخطي واحدهاي ما نيست؛ من منكر استفاده از آب شرب توسط برخي واحدها نمي‌شوم اما اين‌جا ايران است.
مردم حتي به شستن موتور خودروي خود تمايل دارند و به آن اصرار مي‌كنند؛ در حالي ‌كه در پاركينگ‌هاي كشوري مانند امارات، كارواش‌هاي نانو مستقر شده‌اند، در ايران واحدهاي كارواش‌هاي نانو بسيار اندك‌ و كم‌رونق‌اند.

نه آب داريم نه قانون!
هميشه تأكيد مي‌كنيم آب نيست. راسي با تأكيد بر اين موضوع مي‌گويد: با توجه به استقبال از تأسيس كارواش‌، ما بارها و بارها به متقاضيان گفته‌ايم كه انتظار آب زياد نداشته باشند.
او به «شهروند» مي‌گويد: هر بار به متقاضيان تأكيد مي‌شود كه بايد براي خريدن و حمل آب چاه هزينه كنند و اگر لازم شد با تانكر از خارج شهر آب بياورند.
راسي همچنين از مجهز‌بودن ٨٠‌درصد واحدهاي كارواش به دستگاه تصفيه پساب كارواش خبر داده و مي‌گويد: در چهارچوب قانون نظام صنفي مجوزگرفتن مشروط ديده نشده است؛ در صورتي كه مي‌شد با مشروط‌كردن مجوز‌ها جلوي فعاليت بسياري از واحدهاي متخلف را گرفت يا حداقل آنها را اصلاح كرد.
سوال اينجاست كه چرا بايد بعد از اين همه سال، امروز يادمان بيفتد قانون‌هايي كه در گذشته‌ها نوشته‌ايم پر از اما و اگر و خلأ است؟

كارواش‌هاي نانو يك قطره آب مصرف نمي‌كنند
بدون آب هم مي‌شود ماشين شست. درحالي كارواش‌هاي نانو در سراسر دنيا مشغول به كارند كه بسياري از ما حتي نام آنها را نشنيده‌ايم.
تبليغات ضعيف و فقر فرهنگي به وضع كنوني دامن زده. صداوسيماي كشور ما با ميليون‌ها بيننده مي‌توانست نقش مهمي در گسترش فرهنگ صرفه‌جويي در حوزه‌هاي مختلفي مثل اين حوزه داشته باشد، اما...
كارواش نانو يكي از روش‌هاي زيرمجموعه كارواش بدون آب است و تنها تفاوت اين روش با كارواش بدون آب يا همان كارواش خشك در استفاده از مواد و متريالي هست كه در ميان برخي از عناصر تشكيل‌دهنده آنها مانند واكس و عناصر مراقبتي و محافظتي آن عناصري در ابعاد نانو به كار رفته است.
در شست‌وشوي خودرو با شيوه نانو، علاوه بر صرفه‌جويي در مصرف آب، از مزاياي فني از قبيل عدم انتشار آلودگي به محيط اطراف، پاك‌كنندگي مطلوب، خواص محافظتي از رنگ خودرو، كاهش چسبندگي سطح با آلودگي‌ها و تا حدودي بازيابي رنگ‌هاي كهنه، بهره‌مند مي‌شويد، بدون آن‌كه قطره‌اي آب مصرف كنيد.
بعد از مشكل فرهنگي مشكل قانوني است. قانوني كه فعاليت كارواش‌هاي متخلف را قطع كند، وجود ندارد.
شركت آب و فاضلاب كشور اعلام كرده كه براساس برآوردهاي انجام‌گرفته، نزديك به ٩٠‌درصد كارواش‌هاي سراسر كشور از آب چاه غيرشرب براي شست‌وشو و ١٠درصدي كارواش‌ها از شبكه توزيع آب شرب استفاده مي‌كنند.
بنا بر تأكيد اين شركت، ارايه خدمات به اين كارواش‌ها طبق ضوابط واگذاري انشعاب آب در سال‌هاي قبل صورت گرفته است و قطع اين خدمت، فقط با اجازه قانون ميسر مي‌باشد، متاسفانه عليرغم پيگيري زياد براي تصويب قوانين بازدارنده و مقرراتي كه اختيارات شركت‌هاي آب و فاضلاب را در مواقع بحران كمبود آب براي رفع عوامل تشديد‌كننده بحران، افزايش مي‌دهد، تاكنون موفق نبوده است، از اين‌رو در شرايط فعلي با مقررات و ضوابط موجود نمي‌توان ارايه خدمات به اين كارواش‌ها را متوقف كرد.
روزنامه شهروند
تهرام/1735