تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۳

تهران- ایرنا- مدیریت بهینه مصرف انرژی، كاهش زمان، صرفه جویی در هزینه ها، اعمال مدیریت در بهترین شكل آن و نیز برقراری كامل عدالت اجتماعی حاصل شهری هوشمند است كه امكان حكمرانی هوشمند بهتر را فراهم می سازد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، كشور ایران امروزه با انواع و اقسام چالش های زیست محیطی، مصارف غیر بهینه انرژی و مسائل انسانی دست به گیربان است كه برطرف كردن آن با روش های سنتی و اتكا صرف به منابع زیرزمینی امكان پذیر نیست.
اكنون بسیاری از كشورهای جهان برای چیره شدن بر مشكلات مبتلابه خود و بهتر ساختن زندگی مردم، استفاده از فناوری اطلاعات را جایگزین روش های سنتی كرده و در این زمینه به موفقیت های چشمگیری نیز دست یافته اند.
مهمترین فناوری كه همه برای فایق آمدن بر چالش ها مورد توجه قرار داده اند رفتن به سمت هوشمند سازی و به عبارتی شهر هوشمند است و با به خدمت گرفتن این فناوری پیشرفت توانسته اند مشكلات عدیده ای را برطرف كرده و ضمن توزیع عدالت محورانه خدمات زندگی سعادت مندانه ای برای مردم خود رقم زده اند.

* شهر هوشمند چیست
شهر هوشمند بر اساس تعاریف مطرح شده به شهری اطلاق می شود كه آخرین نظریه‌های تكامل یافته مدیریت شهری بر پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات، دارای شش معیار اصلی حكمروایی هوشمند (Smart Governance)، شهروند هوشمند (Smart Citizen)، محیط زندگی (Smart Environment) و محل زندگی (Smart Home) هوشمند، اقتصاد هوشمند (Smart Economy)، حمل و نقل هوشمند (Smart Mobility) و نرژی هوشمند (Smart Energy) است.
شهر هوشمند یك منطقه شهری است كه از انواع مختلف سنسورهای الكترونیكی برای جمع‌آوری اطلاعات و تحلیل آنها استفاده می‌كند، كه این اطلاعات برای مدیریت دارایی‌ها و منابع شهری كارآمد است.
فرایند مذكور شامل اطلاعات جمع‌آوری شده از شهروندان، دستگاه‌ها و منابع شهری است كه پردازش و تجزیه و تحلیل می‌شود تا به نظارت و مدیریت ترافیك و حمل و نقل، سیستم، نیروگاه، آب، تأمین شبكه های، زباله، مدیریت، قانون اجرای سیستم‌های اطلاعاتی و مدارس و كتابخانه‌ها و بیمارستان‌ها و دیگر خدمات اجتماعی كمك كند.

* شهر هوشمند در ایران
كشور ما در زمینه استفاده از امكانات شهر هوشمند تاكنون تجربه همگانی موفقی نداشته است اما تلاش می شود این مهم محقق شود.
اهمیت شهر هوشمند از آن جهت دارای اهمیت است كه در هزاره سوم، فن آوری اطلاعات به عنوان عمده ترین محور تحول و توسعه در جهان منظور شده و دستاوردهای ناشی از آن چنان با زندگی مردم عجین گردیده كه بی توجهی به آن، اختلالی عظیم در جامعه و رفاه و آسایش مردم به وجود می آورد.
یك كارشناس فناوری اطلاعات در گفت وگو با ایرنا شهر هوشمند را یك نیاز ضروری برای برقراری عدالت اجتماعی توصیف كرد و گفت: اگر قرار است امكانات به صورت عادلانه در دسترس همگان قرار گیرد باید به سمت شهر هوشمند حركت كرد.
حامد قاسمی نراقی افزود: شهر هوشمند از لحاظ فنی هم یكی از پایه های توسعه كشور محسوب می شود و چنانچه كشوری بخواهد در زمینه های اقتصادی، علمی، فناوری پیشرفت داشته باشد بهترین راهكار آن شهر هوشمند خواهد بود.
وی تحقق شهر هوشمند را وابسته به تكمیل زیرساخت هایی مانند توسعه اینترنت پرسرعت و افزایش دسترسی همگانی به آن دانست كه در چهار ساله اخیر تا حد زیادی توسط دولت های یازدهم و دوازدهم فراهم شده است.
قاسمی نراقی به توسعه اینترنت پرسرعت در روستاهای كشور كه در دولت یازدهم اجرایی شد اشاره كرد و گفت: از طرف دیگر توسعه نسل های سوم و چهارم تلفن همراه نیز زیرساختی است كه امكان تحقق شهر هوشمند را راحت تر فراهم ساخته است.
وی توسعه نرم افزاری را نیز از جمله نیازهای ضروری برای شهر هوشمند برشمرد و خاطرنشان ساخت: این توسعه نیز در سال های اخیر توسط شركت های دانش بنیان و كسب و كارهای نوین تا حدود زیادی ممكن شده است.
این كارشناس فناوری اطلاعات معتقد است با برقراری شهر هوشمند امكان حفاظت از منابع طبیعی فراهم خواهد شد ضمن آنكه با كاهش ترافیك در شهرها آلودگی ها نیز از بین می رود.
یك مشاور توسعه و فرهنگ سازی پروژه های ملی فناوری اطلاعات هم ضرورت رفتن به سمت شهر هوشمند را صد درصدی دانست و گفت: اگر ما خود به این سمت نرویم فناوری ما را خواهد برد و اینگونه خسارات زیادی تحمیل خواهد شد.
كیوان نقره كار از ضرورت برنامه ریزی برای دست یافتن به شهر هوشمند سخن گفت و خاطرنشان كرد: شهر هوشمند شهری عاری از هرگونه آلایندگی را برای ما به ارمغان خواهد آورد.
وی معتقد است كه شهر هوشمند توسعه مدیریت شهری، خانواده و جامعه را به دنبال دارد و در سطح كلان كسب و كارهای خصوصی و دولتی توسعه بهتری خواهند داشت.
نقره كار شهر هوشمند را بهترین راهكار ارائه برنامه ریزی های اصولی دانست و گفت: فناوری شهر هوشمند بسیاری از برنامه هایی كه ممكن است شدنی نباشد را ممكن خواهد ساخت.
این كارشناس كاهش هزینه ها را از مزایایی شهر هوشمند توصیف كرد و خاطرنشان ساخت: مصرف درست منابع انرژی از مهمترین مزیت های فناوری ها در شهر هوشمند خواهد بود.
وی تاكید كرد: همه سازمان ها درگیر شهر هوشمند خواهند شد اما بهتر است یك دستگاه ناظر عالی باشد و همه از این دستگاه پیروی كنند تا هرچه زودتر محقق شود.
گرچه كشورمان تجربه ناموفقی در رسیدن به روستاهای هوشمند و شهر هوشمند داشته است اما به نظر اكنون ضرورت پرداختن به این موضوع با توجه به زیرساخت های فناوری اطلاعات كه در دولت های یازدهم و دوازدهم ایجاد شده دو چندان شده است زیرا كه این مهم می تواند جلوی بسیاری از هدر رفت منابع را گرفته و اقتصاد مقاومتی را آن چنان كه باید و شاید محقق كند.
اقتصام**2078**1597