سیدرضا صالحی امیری كه علاوه بر فعالیتهای فرهنگی و تدریس دانشگاهی، به مدت هشت سال معاون پژوهش های فرهنگی اجتماعی مركز تحقیقات استراتژیك و پیش از آن، معاون بررسی های استراتژیك وزارت اطلاعات را برعهده داشته است، روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهار داشت: همواره با كتاب و كتابخوانی ارتباط داشته ام به همین دلیل بسیاری از دانشجویان را برای استفاده از منابع به كتابخانه ملی و آرشیو ملی هدایت می كردم و با این مجموعه ارتباط علمی داشته ام.
رییس كمیته ملی المپیك درباره مهمترین اقدامات خود در دوره ای كه رییس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران بود، افزود: از اهداف اصلی من این بود كه كتابخانه ملی از قرائتخانه به یك نهاد فرهنگی پویا تبدیل شود به همین دلیل اندیشگاه فرهنگی ایجاد و طی سه سال حدود یك هزار و 500 برنامه در این مكان برگزار شد.
صالحی امیری اضافه كرد: برگزاری مستمر همایش های فرهنگی، رونمایی از كتاب های مختلف، برگزاری بزرگداشت ها و تجلیل از بزرگان كتابداری مانند سیدعبداله انوار، نوشآفرین انصاری، پوری سلطانی و كامران فانی از جمله برنامه ها در آن دوره بود همچنین مجموعه دیگری از فعالیت های فرهنگی، كتابخانه را به یك نهاد فرهنگی در سطح ملی تبدیل كرد.
** توسعه دیپلماسی فرهنگی و تبادل نسخ خطی
وی با بیان اینكه در نتیجه تلاش های فراوان، كتابخانه ملی به یك مركز گفتوگوی فرهنگی و به تعبیری خانه دوم اصحاب فرهنگ و هنر تبدیل شده است، گفت: یكی دیگر از اقدامات در كتابخانه ملی، توسعه دیپلماسی فرهنگی بود، در این سالها با 57 كشور جهان ارتباط برقرار كرده و حتی اتاق ایران را در كتابخانه ملی روسیه، تاجیكستان، كره جنوبی و چند كشور دیگر تشكیل دادیم كه در نتیجه آن، دیپلماسی فرهنگی در بستر آن شكل گرفته و حتی تبادل نسخ خطی و دسترسی به منابع آرشیوی نیز انجام شد.
رییس پیشین سازمان اسناد و كتابخانه ملی، توسعه نسخ خطی به عنوان قلب كتابخانه ملی را اقدامی دیگر در دوران ریاستش بر این كتابخانه عنوان كرد و افزود: در این دوره، حجم زیادی از نسخ خطی خریداری یا به شكل اهدایی ارائه شد و در نتیجه حجم مخازن خود را گسترش دادیم و یكی از كارهای ماندگار دیگر هم دیجیتالسازی منابع بود.
صالحی امیری ادامه داد: در ابتدا با چند ده میلیون سند در آرشیو ملی ایران رو به رو شدیم و از آنجا كه نمی توان همه اسناد را در آرشیو نگهداری كرد، دیجیتال سازی نیاز مبرم بود.
رونق تاریخ شفاهی و ثبت آثار در كمیته حافظه جهانی یونسكو از دیگر مواردی بود كه صالحی امیری به عنوان مهمترین اقدامات دوران ریاستش در كتابخانه ملی از آن یاد كرد و گفت: موضوع دیگر كه به عنوان عملكرد برجسته می توان نام برد، ایجاد هماهنگی، انسجام و همگرایی در سطح كتابخانه های كشور بود، 16 نهاد كتابخانهای در كشور وجود دارد و در این دوره، مجمع كتابخانه های بزرگ (مكتب) شكل گرفت.
به گفته وی، برای تشكیل این مجمع تلاش زیادی شد تا به عنوان یك نهاد فرابخشی سامان پیدا كند؛ استانداردسازی، آموزش و تبدیل اطلاعات و دسترسی راحت به همه كتابخانه ها اهدافی بود كه در این سه سال در مجمع كتابخانه های بزرگ و همچنین مجمع هماهنگی نهادهای اسنادی (مهتاب) دنبال شد.
وزیر پیشین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرهنگ را زیرساخت توسعه كشور دانست و گفت: بدون توسعه فرهنگی، توسعه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شكل نمی گیرد از این رو انتظار می رود سرمایهگذاری بهتری در این حوزه انجام شود زیرا دولت هم به حوزه فرهنگ باور دارد.
وی افزود: كتابخانه ملی مادر كتابخانه هاست و باید جایگاه ملی خود را حفظ كند، نباید رقیب هیچ مركزی در كشور و به دنبال مرزبندی باشد از این رو باید درهای آن باز باشد و محور و كانون فعالیت های فرهنگی در كشور شناخته شود.
صالحی امیری اظهار كرد: همگان باید كتابخانه ملی را از آن خود و در هر روز و هر ساعت آن را به عنوان خانه دوم خود بدانند و در آنجا رفت و آمد داشته باشند.
به گزارش ایرنا، صالحی امیری اول اسفند ماه 1392 به ریاست سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران منصوب شد و تا 11 آبان سه سال بعد كه به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از مجلس، رای اعتماد گرفت، در این جایگاه حضور داشت.
سازمان اسناد و كتابخانه ملی به مناسبت هشتاد سالگی تاسیس از 5 تا 9 اسفند 96 برنامه هایی را از جمله رونمایی از اپلیكیشن كتابخانه ملی، وب سایت سازمان اسناد، سخنرانی رییس ایفلا (رییس فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات كتابداری) در جمع كتابداران، رونمایی از دانش نامه ایران زمین و «معجم المخطوطات العراقیه» و مراسم ثبت عصر جامع التواریخ در حافظه جهانی یونسكو را تدارك دیده است.
فراهنگ**1880**1055
تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۶
تهران- ایرنا- رئیس پیشین سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران این كتابخانه را خانه امن نخبگان و فرهیختگان دانست و گفت: این مجموعه فرهنگی، رقیب هیچ مركزی در كشور و به دنبال مرزبندی نیست.