به گزارش ایرنا، بر اساس آن چه كه دولت افغانستان بیان داشته است ، فردا قرار است معاونان وزارت خارجه یا نمایندگان كشورهای همسایه افغانستان، كشورهای جنوب آسیا و آسیای مركزی، اعضای ناتو و كشورهای موثر در معادلات بین المللی مانند چین ، روسیه و آمریكا به اتفاق نماینده های اعزامی از سازمان های معتبر بین المللی برای ارایه طرح جامع صلح و مبارزه با تروریسم زیر عنوان پروسه كابل جمع شوند .
این نشست در سایه تدابیر شدید امنیتی برگزار خواهد شد و دولت افغانستان چهارشنبه را در شهر كابل پایتخت این كشور برای آمادگی بهتر در برگزاری تعطیل عمومی اعلام كرده است.
رئیس جمهوری افغانستان هفته گذشته در آیین بزرگداشت سالروز خروج نظامیان اشغالگر اتحاد جماهیر شوروی سابق از كشورش كه در حضور شماری از رهبران جهادی در كاخ ریاست جمهوری جریان داشت اعلام كرد كه در نشست پروسه كابل طرح واضح و روشن دولت خود را برای صلح با طالبان و پاكستان ارایه خواهد كرد و اگر مخالفان مسلح حاضر به گفت و گو با دولت نشدند از مردم دعوت خواهد كرد تا جنبش سراسری علیه مخالفان راه اندازی كنند.
«تادامیچی یاماموتو» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان نیز در دیدار با مقامات بلند پایه دولت وحدت ملی «پروسه كابل» را برای این كشور مهم ارزیابی كرده است.
وی این نشست را فرصت تازه برای صلح و ایجاد اجماع در بین كشورهای منطقه به منظور برقراری صلح در افغانستان نامیده و با تاكید بر اهمیت آن گفته است كه نباید این شانس را از دست داد و سازمان ملل متحد در این نشست از هیچ كمكی دریغ نخواهد كرد.
«جان بس» سفیر آمریكا نیز در كابل در صفحه شخصی خود توئیت كرده و ضمن حمایت از نشست فردا آن را فرصتی خوب برای پایان دادن به خشونت های جاری در افغانستان برشمرده است.
بس نوشته است كه نشست دوم پروسه كابل فرصت مهمی برای همه ی ماست تا تلاشهای دولت افغانستان را به خاطر پایان دادن به تنشها، خشونتها و ترورها كمك كنیم.
نخستین دور نشست پروسه كابل در 16 خرداد ماه امسال در شهر كابل برگزار شد كه در آن نشست هم نمایندگان 27 كشور و سازمان بین المللی حضور داشتند.
در آن نشست هم پیرامون تهدیدهای تروریسم در افغانستان و آثار آن بر منطقه و فراتر از آن و همچنین تدابیر برای مبارزه با آن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
اگر چه خبرنگاران در اولین نشست حضور نداشتند و تنها در پایان آن وزارت خارجه افغانستان با صدور اطلاعیه درباره نشست پروسه كابل تنها نوشت : چالش هایی كه افغانستان و منطقه در برابر صلح و امنیت با آن مواجه و متاثر شده اند مورد بحث قرار گرفت و كشتار غیر نظامیان محكوم شد و تاكید گردید كه برای پایان دادن به جنگ از مدیریت صلح بر مبنای مالكیت افغان ها حمایت می شود و نمونه صلح با حزب اسلامی ( گلبدین حكمتیار) را الگوی خوبی برای صلح با مخالفان دانستند.
در آن اطلاعیه از نشست اول ادامه حملات تروریستی تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان برشمرده شده بود و به نقل از شركت كنندگان آمده بود كه حاضرین از مخالفان دولت خواستند كه هرچه زودتر با آتش بس توافق كنند و گفت و گوهای صلح را آغاز نمایند و آن عده از تروریست ها كه از گفت و گوهای صلح امتناع می كنند كشورهای منطقه در برابر آنها موضع واحد اختیار كنند.
دومین نشست در حالی فردا برگزاری می شود كه عرصه معادلات جنگ و صلح در افغانستان تغییر محسوسی نكرده است و با توجه به اطلاعیه ای منسوب به طالبان كه امروز سه شنبه در فضای مجازی مبنی بر آمادگی این گروه برای مذاكره مستقیم با آمریكا منتشر شد می توان شرایط را با مقطع مذاكرات دولت باراك اوباما رئیس جمهور سابق آمریكا با طالبان در سال 2013 میلادی برابر دانست.
البته در اواخر مرداد ماه امسال دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا راهبرد نظامی جدیدش را برای جنوب آسیا و افغانستان عرضه كرد كه مهمترین شاخص مفید آن برای افغانستان شامل اتهام به پاكستان برای پناه دادن به تروریست ها و وعده اعمال فشار به آن كشور برای دست برداشتن از این رویكرد و همچنین بسط نقش هندوستان در افغانستان و از همه مهمتر قول ماندن نظامیان آمریكا در افغانستان بدون قید زمان خروج بود.
پاكستان به عنوان متحد اصلی آمریكا در ایجاد، تجهیز و مدیریت گروههای مسلح افغان و مهاجران خارجی فعال مانند القاعده و طالبان در افغانستان برای مقابله با اشغال این كشور در دوران حضور ارتش سرخ شوروی سابق، هرگز اتهام پناه دادن به تروریست ها را نپذیرفته است هر چند افغانستان پیوسته بر این اتهام تاكید دارد و خشنود از رویكرد آمریكا نسبت به پاكستان است اما هنوز فشار قابل ملاحظه ای از سوی آمریكا بر پاكستان مشاهده نشده است و حتی چندی قبل كمك مالی آمریكا به پاكستان نیز به امضا ترامپ رسید.
حضور داعش در افغانستان بعد از شكست در عراق و سوریه از جمله متغییرهای موثر بر روند صلح افغانستان است كه هیچ كس منكر وقوع آن نیست .
اما در حالی كه آمریكا تلاش دارد خود را در وضعیت نابود سازی آنها معرفی كند و از اهمیت داعش بكاهد و تمركز را بر طالبان افزایش دهد روسیه این حضور را گسترده و عامل جدی تهدید منطقه و كشورهای آسیای مركزی می داند و مدعی است كه اسناد روشنی در دست دارد كه نشانگر پشتیبانی چرخ بال های ناشناس از داعش و انتقال آنها به شمال افغانستان یعنی نزدیكترین جا به مرزهای روسیه است.
البته آمریكا در مقابل ایران و روسیه را متهم می كند كه برای مقابله با داعش به حمایت از طالبان روی آورده اند و روسیه هم در پاسخ یادآوری كرده است برای كمك به روند صلح در افغانستان با بخش های از طالبان ارتباط گرفته است و این به معنای حمایت از طالبان نیست و ایران هم موضعی مشابه همین را با تاكید بر ضرورت مذاكرات با محوریت دولت وحدت ملی افغانستان و حمایت همه جانبه روند صلح اعلام كرده است.
به همه ی این عوامل موثر بر مه آلود بودن راه صلح باید نامشخص بودن هویت گروه طالبان به معنای یك جریان واحد را برای طرف مذاكره قرار گرفتن نیز افزود و آنگاه باید قبول كرد تا افقی واقع بینانه نسبت به پروسه كابل ترسیم كرد.
ولی امید به تحقق صلح بدون شك نباید تضعیف شود و باید در میدان عمل برای دستیابی به آن باید گامی هر چند اندك به سمت برقراری امنیت و ثبات در افغانستان برداشته شود.
این مهمترین پیام نشست فردا است حتی اگر بدون نتیجه ای روشن به پایان برسد، باید برای رسیدن به صلح با مشاركت جمعی امید داشت.
آساق*291**1663**
تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۶
كابل - ایرنا - برگزاری دومین نشست بین المللی «پروسه كابل» برای روز چهارشنبه - فردا - برنامه ریزی و آن طور كه اعلام شده قرار است نمایندگان 25 كشور به اتفاق مسئولانی از نهادهای مرتبط سازمان ملل در كابل گردهم آیند تا درتدوین راهبرد عملی برای تحقق صلح درافغانستان به اجماع برسند.