سنندج - ایرنا - مدیر كل دفتر واردات مناطق آزاد تجاری گمرك ایران گفت: طرح مبادلات مرزی با استفاده از كارت های پیله وری مرزنشینان برای نخستین بار در سیرانبند بانه اجرای شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا علی معقولی شامگاه سه شنبه در آیین اجرایی شدن طرح مبادلات مرزی در بازارچه سیرانبند بانه اظهار كرد: طرح مبادلات مرزی با استفاده از كارت های پیله وری در مرز سیرانبند بانه اجرایی شده و بازرگانان و وارد كنندگان كالا می توانند از فردا كالاهای خود را با ترانزیت در بازارچه سیرانبند بانه وارد كنند.
وی با اشاره به اینكه این طرح در چهار استان اجرا می شود افزود: میزان معافیت از سود بازرگانی چهار استان اجرا كننده طرح 9 هزار میلیارد ریال است.
وی گفت: برای اجرایی شدن طرح مبادلات مرزی در این چهار استان ایجاد 15 بازارچه تصویب شده و دارنده كارت پیله وری ماهیانه پنج میلیون ریال از معافیت گمركی برخوردار می شود.
به گفته وی، اجرای طرح پیله وری به معیشت مرزنشینان كمك زیادی می كند و در اجرای آن می توان تغییراتی مطابق با ظرفیت های منطقه ایجاد كرد و معایت ان را بر طرف كرد.
وی تاكید كرد: ما تلاش كنیم از تمام مرزهای كشور بهره مند شویم و كالا از مرزها و از بنادر به بازارچه های مورد نظر ترانزیت شود و پیله وران علاوه بر سهمیه ای كه دارند یك سهمیه دیگر از محل این مصوبه به آنها داده می شود.
مدیر كل دفتر واردات مناطق آزاد تجاری گمرك ایران با بیان اینكه تجاری كه كالا را وارد می كنند دارنده كارت های پیله وری نیستند، گفت: تجاری كه كالا را با كارت پیله وری وارد می كند سهم دارنده گان كارت پیله وری را از سود گمركی پرداخت می كند.
وی اضافه كرد: تمام كالاهای كه از این بازارچه ها وارد می شود مجوزهای قانونی و بهداشتی را از قبل دریافت می كند و در بازارچه ها نیازی به اخذ مجوزهای استاندار و بهداشتی ندارد و كالا به صورت قانونی وارد می شود.
معقولی مشكلات مرزنشینان را از مهمترین دغدغه های گمرك عنوان كرد و گفت: مشكلات مرزنشینان بویژه در بحث تعاونی های مرزنشینان و انجام تشریفات گمركی یكی از مهمترین دغدغه گمرك است و برای حل این مشكلات گمرك پیشقدم بوده و هم اكنون در بحث تعاونی مرزنشینان گمرك فعال است.
وی اضافه كرد: فروش سوخت مرزنشینان شعاع 20 كلیومتری یكی دیگر از طرح ها است كه در چند سال اخیر اجرایی شده و این طرح در استان كردستان با بهترین كیفیت اجرا شد مرزنشینان از سود بسیار خوبی با توجه به برنامه ریزهای كه از طریق استانداری انجام شده برخوردار شدند.
به گفته معقولی قاچاق كه در مزرها انجام می شد هزینه های سنگینی برای دو لت و مردم داشت معابر موقت مرزی شكل گرفت كه با حضور مرزبانی نظارتی اجمالی بر واردات كالا صورت می گرفت اما كنترل های لازم انجام نمی شد و سلیقه ای عمل می شد.
وی افزود: طرح مبادلات مرزی برای رعایت شان و منزلت مرزنشینان، كنترل استانداردهای بهداشتی و كیفیتی و تجمیع كردن معابر و واردات اجرای شده است.
وی یاد آور شد: فعالیت تجاری در بازارچه سیرانبند بانه از سال 74 شروع شده و گمرك از همان ابتدای شروع فعالیت واردات و صادرات در این بازارچه مستقر شده و بر واردات و صادرات نظارت داشته است.
مدیر كل دفتر واردات مناطق آزاد تجاری گمرك ایران اظهار كرد: سامانه جامع گمركی و بسترهای مخابراتی در سال 95 انجام شده و واردات و صادرات از طریق سامانه انجام می شود.
وی اضافه كرد: روزانه 150 كامیون كالا از بازراچه سیرانبند بانه به اقلیم كردستان عراق صادر می شودو از ابتدای سال حدود 90 میلیون دلار صادرات در مرز سیرانبند بانه انجام شده است.
به گفته وی، زیرساخت های بازارچه ایدال نیست اما برای شروع اجرای طرح ساماندهی مبادلات مرزی مناسب است و جز نخستین بازارچه های كشور است كه زیرساخت های آن برای اجرای این طرح تا حدودی اماده شده است.

**بستر معیشت مرزنشینان بانه وابسته به مرزها است
فرماندار بانه نیز گفت: با توجه به اینكه ظرفیت های دیگر درآمدزایی شهرستان در زمینه كشاورزی و صنعت فراهم نشده مرزها مهمترین بستر معیشت مرزنشینان فراهم كرده است.
محمد فلاحی افزود: در سال 76 كه اوج شكوفایی و رشد قاچاق در منطقه بود 2 معبر موقت هنگه ژاله و گله سور برای واردات كالا بازگشایی شد و نظارت بر این معابر انجام نمی شد.
وی اظهار كرد: با توجه با اینكه در سالهای اخیر حوادثی برای كولبران ایجاد شده اجرای طرح ساماندهی مبادلات مرزی در سطح ملی طرح شد و ساماندهی مبادلات مرزی در دستور كار دولت قرار گرفت.
وی با بیان اینكه شهرستان بانه بیشترین تاثیر پذیری را از مرزها می گیرد افزود: شهرستان بانه اخرین شهرستانی بود كه كولبری را تعطیل كرد و بعد ا متوقف كردن طرح كولبری و تعطیلی معابر موقت دولت برای بازگشایی مرزها تحت فشار قرار گرفت.
فلاحی گفت: اجرای طرح پیله وری برای همه استانها به طور یكسان طراحی شده كه شیوه كار مرزنشینان و سرمایه گذاران بانه با دیگر مناطق فرق دارد.
وی اضافه كرد: در شهرستان بانه مرزنشین با وارد كننده تفاوت دارد و وارد كننده ها می خواهد از تخفیف گمركی برخوردار شود و باید تفاوتی بین كالایی كه از دیگر بنادر كشور با وارداتی كه از سیرانبند بانه با ترانزیت وارد می شود، وجود داشته باشد.
فرماندار بانه تاكید كرد: باید طرح ساماندهی مبادلات مرزی اجرایی شود اما باید در اجرای طرح منافع وارد كنندگان هم در نظر گرفته شود و از بسته های تشویقی برخوردار شود چرا كه اگر منافع وارد كنندگان در نظر گرفته نشود مرزنشین هم از منافع آن بهره مند نمی شود.
مرز سیرانبند دومین مرز رسمی استان كردستان كه در 25 كیلومتری شهر بانه و در بخش ننور واقع شده و مصالح ساختمانی، آهن، شیشه، پوكه، مصنوعات پلاستیكی، میوه و تره بار كالاهای هستند كه از مرز سیرانبند بانه به اقلیم كردستان عراق صادر می شود.
شهرستان بانه با 158 هزار نفر جمعیت در 270 كیلومتری غرب سنندج واقع شده است.
7469/ 3020