تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۹

تهران- ایرنا- رونمایی از تسلیحات جدید فوق پیشرفته روسیه از دید كارشناسان واكنشی است در برابر راهبرد هسته ای و نظامی ترامپ كه به رقابت تسلیحاتی در جهان دامن می زند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه دهم اسفندماه در سخنرانی سالانه خود در مجمع فدرال پارلمان این كشور متشكل از دومای روسیه و شورای فدراسیون از تسلیحات جدید این كشور رونمایی كرد؛ تسلیحاتی بسیار پیشرفته و مدرن كه از دید تحلیلگران توانمندی نظامی روسیه را به صورت قابل توجهی ارتقا داده است.
همزمان با پخش تصاویر و انیمیشن هایی از این تجهیزات، پوتین در این جلسه به تشریح توانمندی های تازه نظامی روسیه پرداخت و از موشك های بالدار، قاره پیما و زیردریایی فوق پیشرفته این كشور رونمایی كرد.
پوتین درتشریح توانمندی های نظامی جدید روسیه گفت: موشك های قاره پیمای روسی از سد هر گونه سامانه پدافند موشكی عبور می كند و سامانه آمریكایی نیز در برابر آن ناتوان هستند. روسیه موشك بالدار جدیدی ساخته است كه برد غیرمحدود دارد و با موفقیت آزمایش شده است.
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روسیه زیردریایی جدیدی هم ساخته كه قاره پیما است و می تواند با صدای بسیار كم در هر نقطه ای از جهان ماموریت خود را انجام داده و موشك های هسته ای یا غیرهسته ای به سوی دشمن پرتاب كند.

**تجهیزات جدید روسیه؛ پاسخی به راهبرد هسته ای ترامپ
بر اساس اظهارات رییس جمهوری روسیه، تسلیحات جدید ارتش روسیه نسبت به سابق 3.7 برابر افزایش یافته است؛ افزایش قابل توجهی كه به گفته مقام های كرملین پاسخی روشن و قاطع به راهبرد نظامی و هسته ای آمریكا است كه در یك سال اخیر به صورت محسوسی تغییر یافته است.
رییس جمهوری روسیه در حالی از تجهیزات هسته ای تازه این كشور رونمایی كرد كه در جای جای سخنان خود از انگیزه های كشورش برای طراحی و ساخت این تسلیحات پیشرفته سخن گفت.
پوتین در بخشی از سخنان خود در مجمع فدرال گفت: به آمریكا بارها اعلام كردیم كه سامانه پدافند موشكی این كشور امنیت روسیه را تهدید می كند، اما واشنگتن به اقدامات یكجانبه روی آورد.
رئیس جمهوری روسیه گفت: در سال 2010 قرارداد استارت 3 را با آمریكا امضا كردیم اما واشنگتن به توسعه تسلیحات راهبردی خود در سطح جهانی ادامه داد. از جمله در رومانی و لهستان اجزای سامانه پدافند موشكی خود را مستقر و در كره جنوبی و ژاپن نیز در حال ایجاد سپر موشكی است.
همچنین اظهارات دیروز سخنگوی كرملین هم از انگیزه های روسیه از طراحی و ساخت چنین تجهیزات پیشرفته ای حكایت دارد. «دیمتری پسكوف» گفت: سخنرانی رییس جمهوری روسیه در مجلس فدرال، ماهیتی نظامی نداشت بلكه تنها معرفی انواع جدیدی از تسلیحات روسیه بود كه تضمین كننده توازن قوای هسته ای در جهان است.
وی افزود: این اقدام تنها واكنش روسیه به نقض توافق ضدموشك بالیستیكی توسط آمریكا و ایجاد سامانه های دفاعی در سراسر دنیا بود كه در عمل باعث می شد در آینده توازن راهبردی نیروهای اتمی برهم خورد و نیروهای راهبردی فدراسیون روسیه خنثی شوند. معرفی این تسلیحات توسط رئیس جمهوری روسیه علاوه بر ضمانت توازن قوا به نفع ثبات بین المللی نیز است.
روسها به واسطه آنچه « به هم خوردن توازن قوای نظامی» از سوی دولت آمریكا می دانند احساس ناامنی می كنند و برای رفع این حس عدم امنیت، خود به سوی گسترش تسلیحات حركت می كنند.

**سیاست های هسته ای آمریكا؛ كاتالیزور مسابقه تسلیحاتی
از زمان روی كار آمدن ترامپ در ژانویه 2017 تاكنون، سیاست خارجی و راهبرد امنیت ملی آمریكا دچار تغییرات جدی شده است. تازه ترین سند راهبرد امنیت ملی آمریكا كه در اواخر آذرماه 1396 منتشر شد، علاوه بر تشریح رویكرد خصمانه ایالات متحده نسبت به ایران و كره شمالی، به صراحت از چین و روسیه به عنوان مهمترین كانون های بروز تهدید علیه امنیت ملی آمریكا نام برده است.
این رویكرد غیردوستانه دولت ترامپ به روسیه، در راهبرد جدید هسته ای پنتاگون هم بازتاب یافته است. تمركز اصلی آمریكا در این سند بر رقابت با روسیه متمركز است. در راهبرد جدید هسته ای آمریكا كه در سیزدهم بهمن امسال تحت عنوان «بررسی وضعیت هسته ای» انتشار یافت آمده است كه برای مقابله با روسیه زرادخانه اتمی آمریكا، با تولید بمب های هسته ای كوچكتر، مورد نوسازی و بازسازی قرار خواهد گرفت. در این گزارش قدرت تخریبی كمتر ولی بازدارندگی بیشتر بمب های كوچكتر، برای آمریكا كارآمدتر دانسته شده است.
بر اساس راهبرد تازه 6.4 درصد از بودجه دفاعی آمریكا صرف تسلیحات هسته‌ای شود. این در حالی است كه طی پنجاه سال گذشته فعالیت پنتاگون تنها 2 یا 3 درصد از كل بودجه مصروف تسلیحات هسته ای شده و این به معنای دو برابر شدن سهم جنگ افزارهای هسته ای در بودجه 699 میلیارد و 600 میلیون دلاری برای سال 2018 میلادی است.
در همین چارچوب رییس جمهوری آمریكا در روزهای پایانی سال گذشته به وزارت انرژی آمریكا دستور داد تا ظرف 6 ماه آینده برای انجام یك آزمایش هسته‌ای جدید آماده باشد. او همچنین فرمان برنامه ای 1.2 تریلیون دلاری برای نوسازی و تحول مجموعه صنایع تسلیحات اتمی آمریكا را به امضا رساند.
رییس جمهوری آمریكا همچنین بارها پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی میان آمریكا و روسیه را «توافقی بد» خوانده است. این در حالی است كه ترامپ از همان نخستین ماه های ورود خود به كاخ سفید هم از لزوم گسترش زرادخانه اتمی آمریكا سخن می گفت و در مورد ظرفیت های «مغفول مانده» هسته ای كشورش با حسرت سخن می گفت.
بر اساس راهبرد هسته ای جدید، دولت ترامپ، بر خلاف استراتژی دولت های پیشین آمریكا از زمان جنگ سرد تاكنون رفتار خواهد كرد؛ دولت هایی كه جلوگیری از پراكنده شدن فناوری های نوین اتمی در عرصه نظامی در سراسر جهان را در دستور كار خود قرار داده بودند. به نظر می رسد ترامپ پس از حدود بیست و شش سال از فروپاشی نظم دوقطبی و پایان جنگ سرد، یك بار دیگر پیشگام آغاز رقابت تسلیحاتی و اتمی در سطح جهان شده است.
در حالی واشنگتن توافق با روسیه بر سر تحدید تجهیزات زرادخانه اتمی را توافقی بد می خواند و بر خلاف تعهدات بین المللی خود اقدام به گسترش فعالیت های نظامی هسته ای خود كرده و به رقابت تسلیحاتی دامن می زند كه از روسیه به خاطر رونمایی از تجهیزات اتمی پیشرفته به شدت انتقاد می كند.
«سارا ساندرز» سخنگوی كاخ سفید «اقدامات روسیه» را نقض توافق‌های بین‌المللی برای كنترل تسلیحات در جهان خواند. او پروژه‌های تسلیحاتی جدید مسكو را نقض مستقیم تعهداتی خواند كه روسیه در گذشته بر عهده گرفته است.
به گفته سندرز، رییس‌جمهوری آمریكا، تهدیدی را كه متوجه ایالات متحده و متحدانش است می‌فهمد و مصمم است كه صلح را از طریق توانمندی حفظ كند. او یادآور شد كه ظرفیت دفاعی آمریكا مانند گذشته غلبه‌ناپذیر است و رییس‌جمهوری آمریكا اطمینان حاصل خواهد كرد كه در حوزه‌ی اتمی نیز غلبه‌ناپذیر بماند.
رویكرد ترامپ به كنشگری در عرصه بین المللی و ارتباط با دیگر بازیگران نظام بین الملل، رویكردی از بالا به پایین و به مثابه یك هژمون است؛ نگاهی كه بسیاری از كشورها آن را نمی پذیرند و در مقام تقابل با دولت سلطه جوی آمریكا بر می خیزند.

پژوهشم**9275**1601**
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و پژوهش های خبری ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.