دهلي نو-ايرنا-دولت هند با رد گزارش هاي منتشرشده مبني بر تغيير موضع دهلي نو در مقابل دالايي لاما رهبر بوداييان تبت جهت جلب رضايت چين، با بي اعتنايي به فشارهاي پكن تاكيد كرد ، وي اجازه ادامه فعاليت هاي مذهبي خود در هند را دارد.

به گزارش ايرنا به نقل از روزنامه 'تايمز او اينديا' در روز شنبه، برخي رسانه هاي هندي در روزهاي گذشته گزارش هايي منتشر كردند مبني بر اينكه دهلي نو از مقامات دولتي هند خواسته است تا در مراسم شصتمين سالگرد تبعيد دالايي لاما در هند شركت نكنند.
اين درخواست دولت هند ازسوي رسانه هاي اين كشور به تلاش دهلي نو براي جلوگيري از يك تنش جديد در روابط هند با چين تعبير شد.
پكن در ماه آوريل سال گذشته به سفر دالايي لاما به ايالت مرزي 'اروناچال پرادش' به شدت اعتراض كرد و هشدار داد؛ سفر اين رهبر تبتي بر روابط ميان دو كشور تاثير منفي خواهد گذاشت.
اين ايالت در شرقي ‌ترين بخش هندوستان و در همسايگي چين واقع شده است. چين بر اين ايالت ادعاي حاكميت دارد و ان را جزو تبت مي داند. چين معقتد بود سفر دالايي لاما به اين منطقه باعث تحريك تبتي هايي مي شود كه در چين زندگي مي كنند.
چين دالايي لاما را يك رهبر جدايي طلب مي داند و ناراحت است كه اين رهبر تبتي پس از شكست شورش مسلحانه خود در سال 1959 به هند متواري شده است.
مسئله تبت و تلاش دالايي لاما رهبر تبعيدي بودائيان براي استقلال اين منطقه در 50 سال اخير براي چين نگران كننده بوده است.
تبت سرزمين مقدس بودائيان است كه در مرتفع ترين منطقه مسكوني جهان كه از آن به 'بام جهان' ياد مي شود در جمهوري چين و در مرز هند واقع شده است. پايتخت سنتي تبت شهر 'لهاسا' است كه اكنون مركز استان تبت چين است.
اداره امور اين سرزمين كه تحت الحمايه چين بوده از قرن هفدهم به بعد به عهده رهبر مذهبي بودائيان تبت بود كه عنوان 'دالايي لاما' به وي داده اند.
در سال 1956 ميلادي اهالي تبت عليه چين دست به شورش زدند اما مردم توسط ارتش چين سركوب و رهبران آن به خارج از كشور گريختند.
چين ايالت 'آرناچال پرادش' را به عنوان تبت جنوبي و بخشي از خاك خود مي داند و از صدور رواديد براي مردم اين ايالت خودداري مي كند.
هند با رد ادعاهاي چين منطقه 'توانگ'، ايالت آرناچال پرادش را بخش جدايي ناپذير خاك خود مي داند و اعلام كرده از سال 1950 تاكنون اين منطقه در پارلمان ايالتي و مركزي نماينده داشته است.
در مقابل هند نيز مدعي است كه چين هم 38 هزار كيلومتر مربع از فلات 'اكساي' چين را به تصرف خود درآورده است.
هند و چين علاوه بر سفر دالايي لاما رهبر تبتي ها به ايالت آرناچال پرادش، درخصوص عبور كريدور اقتصادي چين و پاكستان از منطقه كشمير، عضويت هند در گروه تامين كنندگان هسته اي و مخالفت چين با تحريم مسعود اظهر سركرده جيش محمد (ص) اختلاف دارند.
شبك**آساق**267**1424**1392