به گزارش ایرنا، این همایش بین المللی روز سه شنبه با حضور ادیبان و صاحب نظرانی از دانشگاه های ایران، تركیه و ارمنستان در تالار حافظ شیراز آغاز به كار كرد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس در این همایش با بیان اینكه شیراز شهر فرهنگ و ادبیات است، گفت: ادبیات می تواند جلوه ای از همدلی و همگرایی بین ملت ها ایجاد كند و از رواج خشونت و تندی در جامعه كنونی بكاهد ، همدلی حلقه مفقوده در ادبیات سیاسی و اجتماعی دنیای كنونی است و بسیاری از جوامع كه اكنون درگیر با انواع خشونت ها و خونریزی ها هستند شاید با ترویج همدلی بتوانند به آرامش برسند.
هادی پژوهش جهرمی، بهره گیری از سخنان بزرگان ادبیات را آغازی برای رسیدن به همدلی دانست و گفت: دراین زمینه ما مفاخر و اندیشمندانی مانند حافظ، سعدی ، مولانا و فردوسی داریم كه سرآمد شاعران هستند و می توانند با ترویج آموزه های ادبی و اخلاقی در بین جوامع مختلف همدلی و انس ایجاد كنند .
** ادبیات لذت می آفریند و زیبایی می بخشد
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در پیامی به این همایش به بررسی نقش ادبیات در خشونت زدایی و ترویج همدلی پرداخت و بیان داشت: ادبیات لذت می آفریند و زیبایی می بخشد و ایجاد لذت و زیبایی مفهومی عمیق برای رسیدن به همدلی و مفاهمه است .
دكتر تقی پورنامداریان افزود: ما در متون غیر ادبی رد پایی از لذت آفرینی و زیبایی بخشی نمی بینیم هر چند این نوع متون نیز می تواند مفید باشد اما نقطه تمایز این متون با متون ادبی لذت آفرینی و زیبایی بخشی است.
این استاد دانشگاه همچنین همدلی را حلقه مفقوده در رسیدن به اتحاد و یگانگی دانست و گفت: هر چند در ادبیات كهن رسیدن به همدلی و وفاق اجتناب ناپذیر است اما درادبیات نو رسیدن به همدلی بستگی به ذائقه مخاطب دارد؛ ادبیات نوین مردم را گروه گروه به همدلی می رساند.
** حلقه مفقوده جامعه بشری
رئیس مركز حافظ شناسی و استاد ادبیات دانشگاه شیراز نیز دراین همایش بیان داشت: همدلی و وفاق نه تنها مورد نیاز جوامع بشری و ملت ها است بلكه گمشده ای است كه می تواند سیاستمداران جوامع مختلف را نیز به اعتدال برساند.
دكتر كاووس حسنلی افزود: خشونت، كشتار و خونریزی در جهان كنونی ناشی از دوری از ادبیات و لطافت آن است، رسیدن به مهر و یگانگی جز با همدلی میسر نیست و ادبیات و شعر فاخر می تواند این همدلی را ایجاد كند .
دبیر علمی نخستین همایش بین المللی 'ادبیات: زبان همدلی' اضافه كرد: به طور قطع، فردی كه شعر حافظ و سعدی می خواند نمی تواند دست به ناهنجاری هایی بزند كه با روح ادبیات در تضاد است ، فردی كه از مولانا سخن می گوید و درباره شاعران گرانسگ فارسی می نویسد و می خواند روح لطیف و طبع آراسته دارد و با مضامین و جلوه های خشونت همخوانی نخواهد داشت .
*** جامعه مدرن انسان ها را از هم دور كرد
رئیس دانشكده خبر شیراز و دبیر اجرایی این همایش نیز ادبیات را شاهراهی برای رسیدن به همدلی دانست و بیان داشت: دنیای مدرن به جای ایجاد وفاق و همدلی انسان ها را از هم دور كرد، آنچه می تواند در دنیای مدرن این شكاف را پر كند ادبیات فاخر است.
دكتر محمود شاكر افزود: آنچه پژوهشگران و دانشمندان علوم انسانی درباره آن اتفاق نظر دارند همین است كه با ادبیات فاخر می توان پیوند و الفت را بین انسان ها و جوامع بیشتر و محكم تر كرد.
در نشست های بعدازظهر این همایش یك روزه همچنین پروفسور وارتان وسكانیان رئیس بخش ایرانشناسی دانشگاه ایروان كشور ارمنستان و پروفسور گزلیوز رئیس مركز شرقشناسی دانشگاه استانبول كشور تركیه به ارائه دیدگاه های خود درباره ادبیات و تاثیر آن بر همدلی جوامع بشری می پردازند.
دبیر علمی همایش بینالمللی ادبیات: زبان همدلی پیش از این از ارسال یكصد مقاله به دبیرخانه این همایش سخن گفته بود.
به گفته حسنلی، مجموعه مقالات این همایش بینالمللی حاوی 24 اثر برگزیده در قالب كتاب تدوین شده است كه در اختیار شركت كنندگان قرار می گیرد.
همچنین قرار است در این همایش از علیاصغر محمدخانی به خاطر سهدهه تلاش بیوقفه در طراحی و اجرای برنامههای گوناگون و نشستهای مختلف فرهنگی، ادبی تجلیل شود.
این همایش بین المللی عصر سه شنبه 15 اسفندماه به كار خود پایان می دهد.
6113 / 2027
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۲
شیراز- ایرنا - پژوهشگران و مسئولان شركت كننده در نخستین همایش بین المللی 'ادبیات: زبان همدلی' بر این باور هستند كه ادبیات می تواند زمینه ساز تقویت صلح و راهكاری برای ترویج همدلی در جهان باشد.