ساري - ايرنا - قدم گذاشتن در دنياي بي پيرايه و بي آلايش بخش هاي مختلف كتابخانه هاي مازندران در قالب طرح 'كتابخانه گردي ' فرصتي را براي آحاد جامعه فراهم كرد كه از نزديك با كاركرد اين فضا و كتابداران آشنا شوند .

17 اسفند امسال و در چهاردهمين سالگرد تاسيس نهاد كتابخانه هاي كشور طرحي با عنوان 'كتابخانه گردي ' درتعدادي از كتابخانه هاي كشور اجرا شد .
در روز برگزاري اين طرح ، تمامي بخش هاي كتابخانه ها از قبيل مخزن ، امانت ، كودك و نسخ خطي توسط كتابداران با حضور افراد در فضاي كتابخانه معرفي شد.
كتابداران در قالب اين طرح سعي كردند به زبان افراد از كودك ، نوجوان ، جوان و پير بخش هاي مختلف كتابخانه را به آنان معرفي كنند تا از اين طريق از نزديك با فضا و نوع فعاليت اين بخش از حوزه فرهنگي جامعه آشنا شوند .
طرح كتابخانه گردي امروز با حضور مسئولان ، هنرمندان ، ورزشكاران و مردم مازندران در 23 كتابخانه اجرا شد .
صبا كمالي بازيگر سينما و تلويزيون كه از جمله نخستين افرادي بود كه با حضور در كتابخانه ' ابن شهرآشوب ' ساري از فضاي اين كتابخانه بازديد كرد .
وي در كتابخانه گرديش به خبرنگاران گفت : ديدن بخش هاي جذاب و تاريخي اين كتابخانه برايم جالب بود .
اين بازيگر مازندراني افزود : نگهداري اسناد تاريخي در اين كتابخانه از ديد و نظرم بخش جالبي بود كه در روزهاي عادي به اين راحتي قادر به ديدن از اين فضا نيستيم .
وي ادامه داد : دسترسي و ديدن اين بخش از كتابخانه در روز كتابخانه گردي فرصت خوبي برايم بود تا بتوانم از آن استفاده كنم و اسنادي را كه در اين مركز فرهنگي نگهداري مي شود ، ببينم .
كمالي با سوادي جوانان يك جامعه را در گرو حضور و بهره گيري از كتاب و فضاي كتابخانه ها دانست و طرح كتابخانه گردي را براي آشنائي اقشار مختلف مردم با كتاب و كتابخواني موثر برشمرد .
فائزه ، بانوي ساروي كه به همراه فرزندش در طرح كتابخانه گردي ابن شهرآشوب شركت كرد به خبرنگار ايرنا گفت : فرزندم علاقه زيادي به كتاب و كتابخواني دارد و در منزل كتاب هايي را كه برايش تهيه مي كنم ، مطالعه مي كند.
وي افزود : با توجه به اينكه خودم در بخش كتاب و كتابخواني آنچنان فرصتي صرف نمي كنم هيچوقت به عمق اين مساله دقت نكردم از اين بابت كه كتاب بايد متناسب با سن و سال كودك باشد .
اين مادر ساروي گفت : ذوق و شوق فرزندم براي مطالعه و كتابخواني را با خريد يكي 2 كتاب آن هم با سليقه خودم اقناع مي كردم و حتي برخي مواقع دخترم با وجود تمامي علاقه اي كه به كتابخواني دارد تنها از سر ناچاري و اينكه كتابي خريداري شد ، آنها را مطالعه مي كرد.
وي كه ذكر اين كه فاصله كتابخانه ابن شهرآشوب ساري با محل سكونتش خيلي زياد نيست ، افزود : با وجود اين كه مي دانستم اين كتابخانه نزديك خانه ماست ولي تاكنون هيچ وقت فرصت نشده بود كه سري به آن بزنم و طرح كتابخانه گردي سبب شد تا اين كار را انجام دهم و تصميم گرفتم فرزندم را در اين كتابخانه ثبت نام كنم تا با راهنمائي كتابداران ، كتاب هاي مورد علاقه خودش را انتخاب و مطالعه كند.
او ادامه داد : امروز متوجه شدم كتابخانه مي تواند يكي از جاهاي امني باشد كه فرزندم را در اينجا براي مطالعه و انجام كارهاي هنري و حتي انجام تكاليف مدرسه اش رها كنم و خودم به دنبال كارم بروم بدون اين كه هيچگونه نگراني داشته باشم .
اين مادر ساروي بر اين نكته تاكيد كرد كه مسئولان امور فرهنگي بهتر است براي اجراي طرح هايي مانند كتابخانه گردي تبليغات محيطي بيشتري انجام دهند و از طريق فضاي مجازي هم اطلاع رساني كنند تا خانواده هاي بيشتري با كاركرد كتابخانه ها و چگونگي فعاليت آنها و افرادي كه در آنجا كار مي كنند و چگونگي ارتباط دادن زندگيشان با اين فضاي فرهنگي آشنا شوند.
وي تاكيد كرد : امروز يكي از نگراني هاي مهمم در باره پيدا كردن همدم مناسب براي دخترم تا حدودي از بين رفته براي اين كه به اين نتيجه رسيدم كه با حضور مربيان و كتابداران با تجربه در اين كتابخانه مطمنا دخترم به درستي در مسير مطالعه كتاب هاي متناسب با سن و سالش قرار خواهد گرفت .
حسين اسلامي ساروي مورخ مازندراني هم كه در برنامه كتابخانه گردي كتابخانه شهرآشوب ساري شركت كرد ، گفت كه فضاي كتابخانه ها در جامعه و ميان مردم از جمله گمنام ترين و ناشناخته ترين مكان ها هستند و حتي تاكنون كمتر فيلم و سريالي هم در اين باره ساخته شده .
وي افزود : اجراي طرح كتابخانه گردي مي تواند در شناساندن ظرفيت ، فعاليت و بخش هاي مختلف يك كتابخانه كمك كند و اين فضا تبديل به مامني براي جوانان و نوجوانان شود ..
او ادامه داد : بخشي از علت پناه بردن جوانان و نوجوانان به فضاهاي ديگر براي پركردن اوقات فراغت از جمله فضاي مجازي را مي توان در ناآشنائي آنان با فضاي كتابخانه اي و كاركردهاي آن دانست .
اسلامي گفت : در حالي كه فعاليت كتابخانه ها تنها در امانت دادن كتاب خلاصه نمي شود و در اين فضا اقدامات و برنامه هاي خوب فرهنگي و هنري براي پروراندن استعدادها انجام مي شود ، ولي هنوز اين بخش ها از فعاليت كتابخانه ها معرفي و شناخته نشده است تا افراد جامعه با آگاهي از اين بخش هاي جذاب ، علاقه مند به حضور در اين فضاها شوند .
اين مورخ مازندران ابراز اميدواري كرد كه با پوست اندازي طرح هاي كتابخانه ها از حالت سنتي و تنها برگزاري جلسات و رفتن به ميان مردم و باز شدن فضا براي حضور بيشتر آنها ، جرقه هايي از رشد كتابخواني و استقبال از فضاي كتابخانه ها فراهم شود .
مديركل كتابخانه هاي عمومي مازندران نيز به خبرنگار ايرنا گفت : در 113 باب كتابخانه استان حدود 110 هزار نفر عضو هستند .
آروز ولي پور افزود : هرچند آمار كتابخوانان عضو كتابخانه هاي عمومي مازندران نسبت به جمعيت حدود سه ميليون و 300 هزار نفري آن اندك است ، ولي اقدامات سال هاي اخير توانسته در افزايش رغبت افراد به حضور در كتابخانه ها تاثير بگذارد .
وي از افزايش 17 هزار نفري اعضاي فعال كتابخانه هاي مازندران در سال جاري به عنوان بخشي از اين موفقيت ها ياد كرد .
مدير كل كتابخانه هاي عمومي مازندران گفت : در گذشته عمده خدمات كه كتابخانه ها به مردم ارائه مي كردند خدمات فني و محدود به امانت كتاب بود ولي اكنون كاركرد كتابخانه ها با ورود كتابداران مجرب و دانش آموخته و متخصص متحول شده است .
وي با اشاره به اجراي طرح كتابخانه گردي در 23 كتابخانه مازندران ، افزود : نهاد كتابخانه هاي عمومي با اين اجراي برنامه ها به دنبال كتاب خوان شدن مردم است .
مازندران 113 باب كتابخانه و بيش از 300 كتابدار دارد كه حدود 110 هزار نفر عضو فعال اين كتابخانه ها هستند .
خبرنگار : فاطمه قنبري قاديكلايي
2096/16545