از قبل از شروع ساخت اين پايگاه تا تابستان سال 2017 كه نهايتا چين كار احداث پايگاه را به پايان رساند، آمريكا به اين اقدام اعتراض مي كرد و نسبت به پيامدهاي آن هشدار مي داد اما كنون در تازه ترين مورد، نمايندگان كنگره آمريكا ابراز نگراني كرده اند ممكن است بتدريج قدرت آمريكا در جيبوتي افول كند و اين بندر به سمت چين گرايش بيشتري پيدا كند.
توماس والد هاسر ژنرال ارشد آمريكا كه فرماندهي نظاميان اين كشور را در آفريقا برعهده دارد گفته است اگر جيبوتي به سمت چين گرايش پيدا كند تبعات بسيار سنگيني براي آمريكا خواهد داشت.
امروز يك بحث مهم در ميان نظاميان آمريكايي در آفريقا و در ميان دولتمردان و نمايندگان كنگره اين كشور در جريان است كه چطور مي توان از نفوذ فزاينده چين در اين بندر جلوگيري كرد.
سال ها بود كه غربي ها بخصوص آمريكا و بعضا ژاپن و فرانسه در اين بندر قدرت نمايي و يكه تازي مي كردند و حالا با وجود پايگاه نظامي چين، قدرتي در جيبوتي پا به عرصه گذاشته است كه راهبردهايي بسيار متفاوت در مقايسه با اين كشورها در باره مسايل جهاني دارد.
جيبوتي يك مسير بسيار مهم راهبردي در مدخل ورودي درياي سرخ است كه به سمت كانال سوئز راه پيدا مي كند و براي همين بسياري از كشورهاي بزرگ اميدوارند در آنجا پايگاهي داير كنند.
نگراني ديگر آمريكا اين است اپراتورهايي كه بندر را اداره مي كنند بتدريج تغيير كنند و قراردادهاي تازه باعث شود تا چين نفوذ بيشتري در بندر پيدا كند كه آن زمان كار سوختگيري براي كشتي هاي آمريكايي و يا عرضه بسياري از تجهيزات و كالاها براي اين كشور در جيبوتي ممكن است محدود شود.
آمريكا نزديك به 4 هزار نيروي نظامي و برخي از نيروهاي ويژه خود را در اين بندر نگه داشته است و بخش بزرگي از عمليات در يمن و سومالي را از آنجا هدايت مي كند.
ارتش چين مدت ها در حال ساخت اين پايگاه بود و قصد دارد براي ماموريت هاي پشتيباني از آن استفاده كند و البته اين مي تواند قدرت عمل و اجازه واكنش هاي سريعتري را به چين در ارتباط با بحث هاي منطقه اي مانند نبردهاي يمن بدهد.
در همين حال گفته شده است اين پايگاه فقط چهار مايل با پايگاه نظامي آمريكا در جيبوتي فاصله دارد و همين مساله بيشتر باعث نگراني واشنگتن شده است.
براساس برنامه اعلام شده تابستان سال گذشته اين پايگاه تكميل شد و چين اكنون مي تواند براي مصارف مختلف از جمله ماموريت هاي امدادرساني و نجات و حفاظت از صلح از آن استفاده كند.
ژنرال توماس والدهاسر فرمانده ارشد آمريكا در اين منطقه و بخش هايي از آفريقا در مطلبي كه تارنماي ديفنس تك به آن اشاره كرده است مي گويد وجود پايگاه نظامي چين در جيبوتي براي واشنگتن مايه ناخرسندي است.
چين اميدوار است از اين پايگاه لجستيك براي پشتيباني ماموريت هاي نيروي دريايي خود در خارج از كشور بهره بگيرد و با توجه به اينكه اين كشور دو هزار و 200 نيروي حافظ صلح دارد، چنين پايگاهي برايش اهميت راهبردي بالايي دارد.
علاوه بر ساخت پايگاه نظامي، شركت 'مرچنت گروپ' چين براي ايجاد يك منطقه تجاري اقتصادي در جيبوتي از نوامبر سال 2016 نزديك به 400 ميليون دلار سرمايه گذاري كرده است.
*خبرنگار و مدير دفتر خبرگزاري جمهور اسلامي در چين
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۸
بندر جيبوتي كه چين يك پايگاه نظامي بزرگ را براي نخستين بار در خارج از مرزهايش در آنجا ايجاد كرده است يك بار ديگر به كانون رويارويي اين كشور و آمريكا تبديل شده است.