تهران – ايرنا - محققان دريافتند سدخوني مغز مگس ميوه مجهز به يك ساعت مولكولي است كه نفوذپذيري آن را كنترل مي‌كند.

به گزارش روز يكشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، سدخوني مغز در واقع محافظي است كه بين مغز و ساير اجزاي بدن قرار مي‌گيرد. اين سد خوني متشكل از اتصالات بين سلول‌هاي سازنده رگ‌هاي خوني است كه مانع ورود سموم خطرناك و ميكروب‌ها به مغز مي‌شود، با وجود اين ممكن است مانع رسيدن داروهاي مورنياز براي درمان بسياري از بيماري‌ها به مغز شود.
بر اساس اين تحقيقات ميزان نفوذپذيري سدخوني در مغز مگس ميوه شب ها بيشتر از روزها است و اين تغيير آهنگ روزانه نفوذپذيري توسط يك ساعت مولكولي كه درون سدخوني قرار دارد، كنترل مي شود.
محققان با استفاده از يك تركيب رنگي دريافتند كه انتقال سيگنال‌ها در سدخوني مغز از طريق شكاف‌هايي در ساختار اتصالات سلولي آن انجام مي‌شود. اين شكاف‌ها تركيباتي از جنس پروتئين هستند كه درون كانال‌هاي موجود در غشاي سلول‌ها سازمان‌يافته‌اند و امكان عبور يون‌ها و مولكول‌هاي كوچك را فراهم مي‌كنند.
محققان براي بررسي عملكرد اين ساختارها از مگس‌هاي جهش يافته استفاده كردند كه مستعد ابتلا به صرع بودند. محققان به اين مگس‌ها داروي فني‌توئين دادند و اثر آن را در روز و شب بررسي كردند. با وجود اين كه ميزان داروها در طول شبانه روز تغييري نداشت، مگس هايي كه در شب دارو را دريافت مي‌كردند، به زمان كوتاه‌تري براي بهبود تشنج نياز داشتند. اين آزمايش نشان مي‌دهد توجه به زمان مصرف داروهايي كه بر مغز تاثير مي‌گذارند، داراي اهميت است.
يكي از موانع اصلي توليد داروها براي درمان بيماري‌هاي مغز و سيستم عصبي مركزي، طراحي شيوه‌اي موثر براي عبور داروها از سدخوني مغز است. گاهي استفاده از مقدار بيشتر دارو اين اثر را دارد اما اين كار براي ساير اندام‌ها خطراتي را به دنبال دارد.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Cell منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440