تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۲

شیراز-ایرنا- شاید به نظر برسد روستاهای حاشیه ای شیراز به دلیل نزدیكی به این كلانشهر وضعیتشان از سایر روستاهای استان بهتر باشد اما اینگونه نیست و باید پای درد دل ساكنان این مناطق بنشینید تا به مشكلات بسیار آنها پی ببرید.

37 روستا در حریم شهر شیراز قرار گرفته كه در دهه اخیر با گسترش خشكسالی و افزایش سیل مهاجرت به سمت كلانشهر شیراز بخش قابل توجهی از این جمعیت مهاجر به دلیل نداشتن درآمد كافی توانایی خرید و اجاره منزل در شیراز را ندارند و به ناچار در حاشیه این كلانشهر و خصوصا در روستاهای واقع در حریم شیراز سكنی گزیده اند.
در حالی كه این روستاها زیرساخت كافی برای ارائه خدمات به این حجم انبوه جمعیت را ندارند و به این دلیل روستاهای اطراف این كلانشهر اكنون با مشكلات زیادی مواجه هستند.
دهستان قره باغ از توابع بخش مركزی شیراز كه حدود دو دهه پیش پنج هزار سكنه داشته امروز بیش از 50 هزار نفر جمعیت را در خود جا داده در حالی كه گفته شده و مشاهدات بیانگر آن است اغلب امكانات و زیرساخت های این دهستان متناسب با جمعیت 20 سال پیش این محل است و امروزی نیست.

** نمایندگان مجلس مانند زمان انتخابات به روستاها سركشی كنند
سید قادر زارعی از اهالی روستای حسن آباد دهستان قره باغ از گلایه هایش نسبت به سركشی نكردن نمایندگان مجلس شورای اسلامی به روستاهای شیراز بعد از ورود به پارلمان گفت.
وی در گفت و گو با ایرنا ادامه داد:‌ نمایندگان مجلس همانطور كه در زمان انتخابات روستا به روستا سفر می كنند باید بعد از انتخاب شدن نیز در روستاها حضور پیدا كنند و با درد مردم از نزدیك آشنا شوند.
زارعی بیان كرد:‌ تمام ادارات باید همانگونه كه در شهرها خدمات رسانی می كنند در روستاها نیز وظایف ذاتی شان را انجام دهند و منتظر پرداخت بهای خدمات رسانی و زیرساخت از سوی مردم و دهیاری ها نباشند.

** آب آشامیدنی كیمیاست / راه نیست
زارعی گفت كه نیمی از اهالی روستای حسن آباد روزانه كمتر از 10 دقیقه آب آشامیدنی دارند و در بعضی روستاهای مجاور اغلب اوقات آب لوله كشی قطع می شود و فقط هفته ای یكبار آب برای چند ساعت وجود دارد.
كرامت امیری از اهالی روستای اسلاملو دهستان قره باغ بخش مركزی شیراز به خبرنگار این رسانه می گوید:از قسمت انتهایی شهرك صنعتی شیراز جاده ای خاكی به طول یك كیلومتر به سمت دهستان قره باغ وجود دارد كه مسولان شهرك صنعتی شیراز سالها است كه قول آسفالت كردن آن راه را داده اند اما تاكنون به این وعده خود جامع عمل نپوشانده اند در صورتی كه اگر این یك كیلومتر آسفالت می شد راه روستای اسلاملو و دهستان قره باغ به سمت شیراز حدود هشت كیلومتر كوتاه تر می شد.
امیری ادامه داد: مسئولان شهرك صنعتی شیراز وعده ای كه سالها به مردم این منطقه داده اند را عملی نمی كنند در حالی كه آب شهرك صنعتی از دهستان قره باغ تامین می شود و همچنین آلایندگی های زیست محیطی ناشی از فاضلاب و فعالیت های صنعتی این شهرك سلامت مردم این روستا و دهستان قره باغ را تهدید می كند.

**چاه هایی كه پُرشدند
او به پر كردن چاه های غیرمجاز در ماه های اخیر در این منطقه اشاره كرد و گفت:‌زمانی كه مسئولان تصمیم به پر كردن چاه های غیرمجاز كشاورزی روستاهای این محدوده گرفتند آیا پیش بینی امرار معاش جایگزینی برای بخش قابل توجهی از مردم این روستاها كه بیكار شده نیز كرده اند؟

**خانه بهداشت، معطل روبان / پزشك خانواده دوساعت در هفته
غلامرضا كشاورز یكی از اهالی روستای ظفرآباد دهستان قره باغ به خبرنگار ایرنا گفت:‌خانه بهداشت این روستا از اردیبهشت امسال(96) عملیات احداث آن به اتمام رسیده اما متاسفانه هر ماه قول افتتاح و ارائه خدمات به ساكنان را می دهند اما تاكنون به بهره برداری نرسیده است و در حال حاضر نیز قول افتتاح آن را برای خرداد سال آینده داده اند.
او ادامه داد:پزشك خانواده تنها دو ساعت در هفته و چهارشنبه ها از ساعت 12 تا 14 در درمانگاه این روستا مستقر است كه این امر مشكلات بسیاری را برای مردم ظفرآباد ایجاد كرده است.
كشاورز گفت: در برخی موارد كه اهالی روستاهای قره باغ نیاز به خدمات فوری اورژانس دارند بعد از تماس با 115 یك تا دو ساعت طول می كشد تا یك آمبولانس بالای سر بیمار حاضر شود و در بسیاری از موارد این وضعیت غیرقابل جبران خواهد بود و می تواند صدمات جانی به بار آورد و نیاز است یك پایگاه ثابت اورژانس در این محدوده احداث شود.

** فاضلاب زندان شیراز در زمین های كشاورزی
علی اكبر زارع كه در دهستان قره باغ ساكن است می گوید: فاضلاب زندان شیراز روی آب شرب و كشاورزی این دهستان تاثیر گذاشته و ممكن است باعث بروز مشكلات بهداشتی برای اهالی شود كه باید مسئولان در این خصوص اقداماتی انجام دهند.
او اضافه كرد:شهرداری شیراز روی ساخت و سازهای واقع در حریم این شهر نظارت می كند ولی در خصوص خدمات رسانی به مردم این دهستان كاری انجام نمی دهد و اعلام می كنند كه زیر نظر بخشداری است.
زارع گفت:‌ به عنوان مثال ناوگان اتوبوسرانی شیراز تا فاصله یك كیلومتری این دهستان خدمات رسانی به شهروندان را انجام می دهد ولی حاضر نیست اهالی دهستان قره باغ و روستاهای این محدوده را جابه جا كند ، حتی مسئولان شورا و دهیاری این دهستان اعلام كرده اند كه با بودجه خود ایستگاه را احداث خواهند كرد ولی متاسفانه شهرداری شیراز تاكنون قبول نكرده است.

** مسئولان بیایند نزدیك تر
بخشدار مركزی شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت:متاسفانه بعضی از مدیران كل استان حاضر نیستند در روستاهای واقع شده در حریم شیراز حضور یابند و از نزدیك با مشكلات مردم آشنا شوند علیرغم اینكه تاكنون بارها از آنها دعوت كرده ایم كه از این روستاها بازدید كنند در حالی كه حدود پنج كیلومتر با شیراز فاصله دارند.
علی حیدری افزود: مشكل اساسی روستاهای بخش مركزی طرح هادی است كه برای 10 سال پیش بینی شده بود اما به دلیل سیل مهاجرت به سمت روستاهای اطراف شیراز ظرف پنج سال تكمیل شد و مردم بناچار خارج از طرح هادی ساخت و ساز كردند و اكنون با مشكلاتی مواجه شده اند.
وی به اعتبارات محدود آبفای روستایی اشاره كرد و ادامه داد:درحال حاضر كه فصل زمستان است بسیاری از روستاهای اطراف شیراز به دلیل كمبود بارندگی ها در سال جاری با جیره بندی آب آشامیدنی مواجه شده اند و قطعا از اردیبهشت سال آینده مشكل در این خصوص حادتر خواهد شد و لازم است در بعضی روستاها برای تامین آب شرب چاه حفر شود.
وی اظهار كرد: راه های روستاهای بخش مركزی شیراز مناسب 20 سال قبل است و اكنون جوابگوی این حجم تردد نیست و متاسفانه هر هفته در این راه ها شاهد تصادفات منجر به فوت هستیم.

**جمعیت یك دهستان حاشیه ای شیراز از بسیاری از شهرهای استان بیشتر است
بخشدار مركزی شیراز اضافه كرد: دهستان قره باغ در حال حاضر حدود 50 هزار نفر جمعیت دارد كه این تعداد از بسیاری از شهرها و بخش های استان فارس نیز بیشتر است و لازم است كه توجه ویژه ای به این منطقه شود.
وی اظهار كرد: جاده مواصلاتی دهستان قره باغ به سمت شیراز بسیار باریك و پر پیچ است و مناطق بسیار خطرناكی نظیر گردنه كیان آباد در این مسیر وجود دارد كه لازم است اعتبارات راه این منطقه افزایش یابد و ایمن سازی انجام شود.
وی به پر كردن چاه های غیرمجاز نیز اشاره كرد و گفت: اهالی بخش مركزی به این امر تمكین كردند ولی آنچه كه مردم را نگران كرده و تاثیر منفی زیادی روی آب شرب گذاشته چاه های غیرمجاز در باغشهری های این محدوده است كه تاكنون اقدامی برای پركردن این چاه ها انجام نشده است.
حیدری به تفكیك اراضی حاشیه روستاها توسط شهرداری شیرازو استفاده از راه های این روستاها بدون پرداخت سهم روستاهای حریم شیراز اشاره كرد و افزود: شهرداری شیراز بسیاری از مشاغل را به حاشیه این روستاها انتقال داده ولی خدماتی به مردم این روستاها ارائه نمی دهد و تنها جاده های این روستاها را پر تردد و شلوغ تر كرده در حالی كه حاضر نیستند جاده های این محدوده ها را تعریض كنند.
برخی راه های روستایی اطراف شیراز قدمتی 30 ساله دارند و قطعا به نسبت جمعیت و ترافیك باید ارتقا پیدا كنند،‌ شیراز حدود هزار و 200 كیلومتر راه روستایی دارد.
رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان شیراز هم گفت:در سال جاری آسفالت و بهسازی 80 كیلومتر راه روستایی انجام شده است.
محمد مهدی عبداللهی در مصاحبه با خبرنگاران افزود: پیش بینی می شود در شش ماه نخست سال آینده نیز 21 كیلومتر راه دهستان سیاخ دارنگون ، 20 كیلومتر میانرود و بهسازی نقاط حادثه خیز این محدوده و 19 كیلومتر راه قلات و خان زنیان انجام شود.

**حضور مسئولان شیراز هر ماه در یك روستای بخش های سه گانه شیراز
رئیس شورای اسلامی شهرستان شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تفاهم نامه ای بین شورای اسلامی شهرستان ، نمایندگان مجلس و فرماندار شیراز انجام شده كه براساس آن بصورت دوره ای هر ماه یكبار این افراد در یكی از سه بخش سه گانه شهرستان شیراز به همراه مسئولان دستگاه های اجرایی حضور پیدا می كنند و مشكلات این مناطق و روستاها با حضور همه مسئولان مربوط در محل بررسی و پیگیری می شود.
حسین جعفری با اشاره به اینكه هدف از این كار اولویت بندی مشكلات و بررسی آنها بر اساس واقعیت ها و توان مالی ادارات دولتی است افزود: خواسته های مردم و مسئولان روستاها در این جلسات به مدیران شهرستان منعكس و در قالب بودجه های دولتی كه در اختیار مدیران ادارات است این خواسته ها و اهداف اولویت بندی و اجرا خواهد شد.
وی ادامه داد: اولین دوره این بازدید ها حدود یكماه پیش در بخش زرقان(25 كیلومتری شمال شیراز) انجام شد و دومین جلسه نیز پنجشنبه 17 اسفندماه در بخش مركزی از روستای اسلاملو از توابع دهستان قره باغ انجام شد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان شیراز اظهار كرد: بعد از بازدید های میدانی از روستاهای شهرستان شیراز و شنیدن درخواست های مردم جلسه ای به اتفاق نمایندگان مجلس، مدیران مربوط كه قرار است اقدامات برنامه ریزی شده را به پیش ببرند در محل فرمانداری شیراز برگزار می شود و نتایج برسی ها دسته بندی ، جمع بندی و براساس اولویت ها و اعتبارات برنامه ریزی اجرای طرح ها صورت می گیرد و در مرحله بعدی نیز پیگیر و رصد مصوبات تا اجرای كامل دنبال می شود.
وی وظیفه اصلی شورای شهرستان را هماهنگی بین ادارات و مسئولان شهرستان و نظارت بر عملكرد آنها دانست و اضافه كرد: اگر مسئولان با مردم شفاف باشند و توان را بر اساس اعتبارات موجود و جمعیت تقسیم بندی كنند قطعا اعتماد مردم به دولت و نظام بالا نیز افزایش خواهد یافت.
9873 /1876