ساري- ايرنا- بازار انواع برنج در مازندران با اعلام قيمت توافقي از سوي دولت سبب شد تا قيمت اين محصول استراتژيك بر خلاف سال هاي گذشته ، در روزهاي پاياني سال تعادل خود را حفظ كرده تا حدي كشاورزان نيز راضي باشند.

به گزارش خبرنگار ايرنا، دولت به منظور خروج بازار برنج استان هاي شمالي گيلان و مازندران از ركود ،با اعلام قيمت توافقي ،خريد سه رقم برنج پر محصول و محلي را در سال جاري آغاز كرده است.
دولت قيمت خريد توافقي برنج ارقام محلي ' طارم صدري و 'طارم هاشمي ' از قرار هر كيلوگرم 91هزار ريال و ارقام پر محصول شامل شيرودي 54 هزار و 500 ريال و برنج ارقام ندا و نعمت را 48 هزار و 500 ريال اعلام كرده است.
قيمت خريد توافقي دولت بر اساس كارشناسي با هدف تعيين كف قيمت بازار برنج و رضايت كشاورزان اعلام شده و بررسي هاي ميداني نشان مي دهد كه اكنون اين قيمت هم تعادل بازار برنج را بوجود آورده و هم برنجكاران از اين قيمت راضي هستند.
ذكر اين نكته مهم است كه بر اساس اعلام اتحاديه شاليكوبي داران ،همچنان حدود 20 تا 25درصد از برنج هاي استان ( 250تا 300هزار تن ) آماده فروش در انبارهاي شاليكوبي هاي مازندران باقي مانده وجود دارد كه عمده برنج هاي نفروخته شده در اختيار تاجران است تا در فرصت مقتضي بفروشند.
بر اساس آمار شركت غله و خدمات بازرگاني مازندران ،از سيزدهم دي ماه سال جاري تا كنون 583 تن انواع برنج پر محصول شامل شيرودي ،ندا و نعمت و هشت تن ارقام محلي طارم صدري و هاشمي از سوي دولت به قيمت توافقي از كشاورزان مازندران خريداري شده است.
فروش اندك برنج ارقام محلي نشان مي دهد كه كشاورزان در سالجاري عمده برنج توليدي خود را در همان فصل برداشت ( تابستان) فروختند و يا اينكه قيمت در بازار برنج نسبت به قيمت توافقي دولت بيشتر است.
گفتني است شركت غله و خدمات بازرگاني به عنوان مباشر خريد ، فقط برنج هاي در اختيار كشاورز كه بايد تاييديه آن را از سوي جهاد كشاورزي در اختيار داشته باشد، خريداري مي كند.
فتاح حسيني يكي از تاجران و آگاهان به بازار برنج مازندران گفت: اعلام قيمت توافقي 9هزارو 100تومان از سوي دولت منطقي و مورد رضايت كشاورزان است.
وي با تاييد اينكه عمده برنج ها در اختيار تاجران است، افزود: ركود بازار به 2 دليل است يكي اينكه قيمت توافقي كمتر از قيمت خريد تاجر از كشاورزان است و ديگر اينكه دولت فقط برنج هاي كشاورزان را خريد مي كند.
حسيني در عين حال گفت: اين براي نخستين بار است كه دولت با خريد توافقي ارقام محلي توانسته دست واسطه ها را ببندد و آنها را از قدرت در اختيار داشتن تعيين قيمت ها به نفع خودشان سلب نمايد .
وي گفت: بايد بپذيريم كه همچنان 30درصد برنج هاي كيفي توليد مازندران در انبارهاي شاليكوبي ها وجود دارد و فارغ از اينكه مربوط به كشاورز و يا تاجر است، حداكثر تا سه ماه آينده بايد عرضه شود.
اين كارشناس بازار برنج گفت: به طور يقين تاجر براي اينكه برنج هاي در اختيارش دچار آفت زدگي نشود، بايد برنج هاي خود را حتي با قيمت كف 9هزارو 100تومان تعيين شده از سوي دولت كه با قيمت خريد برابري و حتي بيشتر است، به بازار عرضه كند.
گفتني است امسال برنج هاي طارم محلي در زمان برداشت محصول در تابستان گذشته از 9هزار و 100تا حدود 10هزار تومان نيز به صورت عمده در شاليكوبي هاي استان مازندران خريد و فروش شده است.
حفظ سطح قيمت ها در بازار برنج در اوج برداشت شالي از خواسته هاي ديرينه كشاورزان مازندران بود كه از سال 93 با ممنوع كردن ورود برنج خارجي در زمان برداشت محصول داخلي از سوي دولت تدبير و اميد در دستور كار قرار گرفت و در3 سال گذشته با موفقيت اين سياست اجرائي شد.
تا قبل از اين ، بازار برنج مازندران همواره در زمان برداشت به خاطر ورود انبوه برنج خارجي دستخوش تلاطم قيمتي مي شد و شاليكاران بيشترين زيان را متحمل مي شدند و اكنون با اعلام قيمت توافقي نگراني ها از سوي بخشي از كشاورزان كه برنج در اختيار دارند، از بين رفته است.
**نامه مجمع نمايندگان مازندران به وزير جهاد كشاورزي
با اين همه مجمع نمايندگان مازندران در مجلس شوراي اسلامي اخيرا در نامه اي خطاب به وزير جهاد كشاورزي كه نسخه اي از آن در اختيار ايرنا قرار گرفته نوشتند براي تنظيم بارار خريد توافقي برنج ارقام محلي مورد توجه دولت قرار گيرد.
نماينده بايل در مجلس شوراي اسلامي در خصوص اين نامه به خبرنگار ايرنا گفت: هدف از نوشتن اين نامه به وزير جهاد كشاورزي تنظيم بازار با توليدات داخلي بوده است.
حسين نياز آذري با بيان اينكه برنج هاي زيادي در انبارهاي شاليكوبي هاي استان مازندران وجود دارد، اضافه كرد: البته برنجكاران با قيمت توافقي اعلام شده راضي هستند و تا حدودي بازار رونق گرفته است.
كشاورزان مازندران به همراه كشاورزان استان گيلان 80 درصد برنج توليدي كشور را تامين مي كنند كه از اين ميزان 42 درصد مربوط به مازندران است .
ارقام طارم محلي ، صدري ، هاشمي و دم سياه به عنوان رقم هاي كم محصول و كيفي زبانزد مردم كشور است و استقبال براي توليد و خريد اين ارقام همواره وجود دارد.
بر اساس اعلام سازمان جهاد كشاورزي مازندران در فصل زراعي گذشته از 213 هزار هكتار زمين هاي شاليزاري استان ، 70درصد آن زير كشت برنج ارقام محلي طارم صدري و هاشمي رفته و بقيه ارقام پر محصول بوده است.
علاوه بر اين 35 هزار هكتار از زمين هاي شاليزاري استان هم پس از برداشت محصول كشت اول ، دوباره نشا كاري ودر 50 هزار هكتار از شاليزارهاي استان نيز پرورش ساقه براي برداشت برنج دونوج انجام شده است.
بر اساس آمار جهاد كشاورزي مازندران ، مقدار توليد امسال برنج سفيد به بيش از يك ميليون و 50 هزار تن رسيد.
روند كشت برنج در مازندران از اواسط اسفند هر سال با خيساندن بذر و خزانه گيري آغاز مي شود و با انجام نشاء از اواسط فروردين ، از نيمه دوم تيرماه به مرحله برداشت مي رسد.
6990/1899