تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۸

شیراز-ایرنا- مگر می شود كسی راهی دیار فارس شود و از بنای تخت جمشید در این استان دیدن نكند؟ نوروز مجالی به مردم می دهد كه از این یادمان تاریخی كه به ثبت جهانی رسیده است، دیدن كنند.

تخت جمشید به عنوان دهكده پر رمز و راز هخامنشیان مملو از عجایبی است كه هر ساله با كشف آنها بعد دو هزارو 500 سال تحسین جهانیان را بر می انگیزد.
یادمان تاریخی تخت جمشید كه متعلق به دوره هخامنشیان در سال 1979 میلادی با شماره 114 در سازمان جهانی ملل متحد(یونسكو) ثبت شده است.
518 سال پیش از میلاد با دستور داریوش هخامنشی مبنی بر ساخت بنایی باشكوه و پر رمز و راز در سرزمین پارس ، تعداد زیادی از معماران ،هنرمندان و مهندسان چهار گوشه عالم فراخوانده شدند تا با مشاركت یكدیگر اولین بنای شگفت انگیز دنیا كه نماد صلح ،برابری و وحدت جهانی باشد را بر صخره ای عظیم در دامنه كوه مهر در منطقه استخر و حوالی مرودشت امروزی بنا كنند.
آغاز ساخت بنای تخت جمشید در دوران حكومت داریوش كلید خورد اما تكمیل این سازه عظیم در دوران سلطنت پسرش خشایار شاه و اردشیریكم نوه او ادامه داشت و هر كدام از این امپراتورها سازه های جدیدی را به این تخت گاه اضافه كردند و وجود بناهای نیمه تمامی در این محل نشان دهنده این است كه تا روزهای پایانی حكومت هخامنشیان ساخت و تكمیل مجموعه تخت جمشید ادامه داشته و هیچ گاه به پایان نرسیده است.

** نظام اداری و منظم
مجتبی درودی باستان شناس و متخصص خط ایران باستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام كرد: لوح های زرین، سیمین و گِل نبشته هایی از كاوش های تخت جمشید به دست آمده كه از اسناد تاریخی این بنا و دوران هخامنشی به شمار می روند.
این پژوهشگر دوران ایران باستان افزود: بر اساس این اسناد مكتوب مشخص شده كه در ساخت تخت جمشید از هیچ برده ای استفاده نشده و به همه كارگران و معماران دستمزد پرداخت می شده ،حقوق زن و مرد برابر بوده ، حق كار زنان به رسمیت شناخته می شده و همچنین در این دوران تاریخی زنان از مرخصی زایمان نیز برخوردار بوده اند.
وی ادامه داد: بی شك اسناد به جا مانده از این دوران سند قطعی بر وجود نظامی اجتماعی و اداری مدرن در 500 سال پیش از میلاد در ایران بوده است.
درودی بیان كرد: بنای تخت جمشید یكی از مهمترین میراث تاریخی بشر است و این سازه چند هزار ساله نشان از شكل گیری اولین تمدن جهان در ایران دارد.
وی اظهار كرد: بعد گذشت دو هزار و 500 سال از ساخت این بنای ارزشمند هر ساله در پی كاوش های انجام شده در این محل مسایل تازه ای كشف می شود كه موجب شگفتی جهانیان می شود و امسال نیز كشفیات قابل توجهی در این مجموعه به دست آمده كه بسیار با اهمیت است.

** آمادگی برای نوروز
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره كارهای انجام شده در این مجموعه جهانی برای آمادگی پذیرایی از میهمانان نوروزی گفت: از اوایل دی ماه اقدامات اولیه ای صورت گرفته نظیر تشكیل كارگروه های ویژه كه شرح وظایف هر كدام نیز مشخص شده است.
مسعود رضایی منفرد افزود:این مجموعه از 25 اسفند 96 آمادگی كامل برای میزبانی گردشگران داخلی و خارجی دارد و برنامه های جانبی نظیر نوروزگاه(آشنایی با آداب و رسوم كهن ایرانی) ، نمایشگاه دستاوردهای پایگاه تخت جمشید ، نمایشگاه صنایع دستی و برنامه های ویژه نور و صدا در شب پیش بینی شده كه مسافران نوروزی می توانند در حاشیه بازدید از تخت جمشید از آنها استفاد كنند.
وی ادامه داد: از اوایل بهمن 96 به تعدادی راهنمای گردشگری افتخاری آموزش های لازم داده شد و در پی برگزاری آزمون 120 نفر از میان آنها انتخاب شده اند كه به صورت رایگان به مسافران نوروزی و بازدید كنندگان میراث جهانی تخت جمشید خدمات ارائه كنند.
وی با اشاره به اینكه مسیر بازدیدها مشخص و تابلوهای این مجموعه نیز بهسازی شده، بیان كرد:نوشته هایی حاوی نحوه استفاده از امكانات و خدمات جانبی تهیه شده كه در بدو ورود گردشگران نوروزی به این مجموعه در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینكه طرح همیاری میراث فرهنگی نیز امسال با حمایت آموزش و پرورش و دادگستری مرودشت انجام شده گفت: آموزش های لازم به نوجوان های متقاضی كه كمتر از 15 سال سن دارند داده شده كه راهنمای بعضی بخش های این مجموعه باشند و همچنین این نوجوانان با صدور كارت هایی عضو افتخاری خانواده میراث فرهنگی خواهند شد.
وی به ایجاد تورهای مجازی برای نخستین بار در مجموعه تخت جمشید اشاره كرد و افزود: بازدید كنندگان با تهیه اپلیكیشن هایی كه از طریق بلوتوث در محوطه تخت جمشید آن را دریافت خواهند كرد می توانند بصورت مجازی نیز از این بنا دیدن و عكس ها، فیلم ها و فایل های مربوطه را نیز دریافت كنند.
رضایی منفرد به بهسازی فضای سبز این مجموعه و همچنین افزایش تعداد بلیت فروشی ها برای راحتی بازدید كنندگان نوروزی از این میراث جهانی اشاره و اضافه كرد: درحال حاضر زیرساخت و ظرفیت بازدید 100 هزار نفر در روز از مجموعه تخت جمشید فراهم است ولی در حقیقت این بنای تاریخی آستانه طاقتی مشخص دارد و نباید بیش از حد استاندارد كه تقریبا روزانه حدود 40 هزار بازدید كننده است تعداد بیشتری وارد این مجموعه شود.
رضایی منفرد اظهار كرد: نتایج آخرین كاوش ها و آثاری كه اخیرا از مجموعه تخت جمشید كشف شده نظیر كاوش تل آجری و كانال های زیرزمینی نیز بصورت نمایشگاه در ایام تعطیلات نوروز در معرض دید عموم بازدید كننده ها قرار خواهد گرفت.
تخت جمشید در شش كیلومتری شمال شهرستان مرودشت و حدود 55 كیلومتری شمال شرقی شیراز قرار دارد.
9873 /1876