تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس نانوجاذب‌هايي را سنتز كردند كه به كمك آنها مي توان كمترين مقادير آلاينده‌هاي آروماتيك در محيط را تشخيص داد.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، آلاينده‌هاي آروماتيك گروهي از آلاينده‌هاي زيست محيطي هستند كه از احتراق ناقص مواد آلي نظير سوخت‌هاي فسيلي به وجود مي‌آيند و داراي خاصيت سرطان‌زايي هستند و خطري جدي براي سلامت محسوب مي‌شوند؛ به همين دليل نگراني در رابطه با وجود آنها در محيط زيست وجود دارد از اين رو اندازه‌گيري اين تركيبات در مقادير بسيار كم، حائز اهميت است.
دكتر يدالله يميني پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس درخصوص اين طرح توضيح داد: يكي از روش‌هاي صنعتي جداسازي مواد كه مي‌تواند به منظور تشخيص وجود آلاينده‌هاي مضر در محيط نيز به كار رود، روش ميكرواستخراج با فاز جامد است كه نيازمند كاربرد مواد جاذب است؛ از اين رو در اين طرح تلاش شده است نانوجاذبي تهيه شود كه توانايي بالايي در استخراج طيف وسيعي از تركيبات آلاينده‌ آروماتيك از محيط را داشته باشد.
وي درخصوص لزوم سنتز نانوجاذب طراحي شده گفت: در حال حاضر، اگرچه جاذب‌هاي تجاري مختلفي براي حذف آلاينده‌ها و ساير مواد به روش ميكرواستخراج در دسترس است با اين حال اين جاذب‌ها از تنوع لازم برخوردار نيستند. ضمن اينكه خصوصياتي نظير پايداري حرارتي و شيميايي كم، شكنندگي و همچنين قيمت بالا و طول عمر كم از ساير محدوديت‌هاي آنها به شمار مي‌رود. استفاده از نانومواد، يكي از راهكارهاي مطرح در زمينه اصلاح ويژگي‌هاي نانوجاذب‌ها است كه با استفاده از نانومواد در ساخت جاذب‌ها، مساحت سطح و مقاومت حرارتي نانوجاذب و در نتيجه كارايي استخراج به طور چشمگيري افزايش مي‌يابد.
از اين نانوجاذب مي‌توان به صورت مستقيم در اندازه گيري آلاينده‌هاي زيست محيطي در مقادير بسيار كم و جزيي استفاده كرد. همچنين روش پوشش دهي به كار رفته در اين طرح مي‌تواند در زمينه ساخت كاتاليست‌هاي نوري و الكتروشيميايي راهگشا باشد.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به اينكه اين پژوهش درحال حاضر در مقياس آزمايشگاهي انجام شده است، افزود: با توجه به اينكه روش پوشش دهي ساده است و هزينه تمام شده نانوجاذب تهيه شده نسبت به فيبرهاي تجاري كمتر است؛ قابليت توليد در مقياس انبوه براي آن وجود دارد. اين طرح پژوهشي حاصل تلاش‌هاي مصطفي قائم مقامي دانشجوي دكتراي شيمي دانشگاه تربيت مدرس، دكتر حاتم امن زاده محقق پسادكتري، دكتر يدالله يميني عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس و بهرام حسيني منجزي از پژوهشگاه صنعت نفت است.
نتايج اين طرح در نشريه‌ Chemical Communication منتشر شده است.
علمي **1023**1834