تهران- ایرنا- فوتبال ایران در حالی پا به سال جدید می گذارد كه شاید عمده ترین چالش های آن را بتوان در دریافت حق پخش از صدا و سیما، درآمدزا نبودن باشگاه ها و وابستگی به بودجه های دولتی و همچنین ضعف در روابط بین المللی برشمرد.

به گزارش خبرنگار ورزشی ایرنا، فوتبال ایران در سال 1396 روزهای خوبی را در سطح ملی پشت سر گذاشت و برای دومین بار متولی به آسانی و با اقتدار كامل به جام جهانی روسیه صعود كرد.
تیم ملی ایران در 9 دیدار از 10 دیدار مرحله انتخابی جام جهانی گلی دریافت نكرد و تنها در دیدار تشریفاتی آخر در تهران برابر سوریه نتیجه را واگذار كرد.
با این حال فدراسیون فوتبال به ویژه در بخش بین الملل موفق نبود؛ نمود این موضوع را نیز می توان در ناكامی تیم های ایرانی از میزبانی تیم های عربستان در لیگ قهرمانان آسیا دید. چهار تیم ایرانی پرسپولیس، استقلال، ذوب آهن و تراكتورسازی به عنوان نمایندگان ایران دیدارهای خود برابر نمایندگان عربستان را در عمان و امارات برگزار كردند.
از سوی دیگر با وجود برگزاری منظم مسابقات لیگ برتر، ضعف های ساختاری باعث شد تا رشد مطلوب در فوتبال ایران رخ ندهد. مهمترین چالشی كه سال گذشته نیز حل نشد، حق پخش بود.
عباس انصاری فرد، مدیر عامل اسبق باشگاه پرسپولیس با تایید این موضوع به ایرنا گفت: بر خلاف تیم ملی، فدراسیون فوتبال در ارتباطات بین المللی خود و به ویژه در مدیریت تیم های پایه عملكرد بسیار ضعیفی داشت؛ باشگاه های ما به غیر از پرسپولیس در لیگ قهرمانان آسیا نتایج خوبی كسب نكردند و در كنار این مساله مانند همیشه در پرونده های بین المللی بازنده بودیم.
مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس گفت: در كنار باشگاه ها، فدراسیون فوتبال هم در پرونده مهم با عربستان شكست خورد و این ماجرا هم در میان اتفاقات تاریك فوتبال ایران قرار گرفت.
كاظم اولیایی، مدیرعامل اسبق استقلال نیز در این باره به ایرنا گفت: چنانچه بخواهیم مسائل بین الملل را از دید فدراسیون نگاه كنیم به شدت ناموفق بودیم و دلیل آن ضعف ما در برقراری ارتباط با صاحبان قدرت در فیفا و كنفدراسیون فوتبال آسیا است.
امیر واعظ آشتیانی، قائم مقام اسبق سازمان تربیت بدنی و مدیر عامل اسبق باشگاه استقلال نیز در این رابطه به ایرنا گفت: در سال های اخیر همیشه باشگاه های ایران در پرونده های بین المللی بازنده بودند و این نشان می دهد بخش بین الملل فوتبال بضاعت دادن مشورت به باشگاه ها را ندارد؛ بخش بین الملل فدراسیون فوتبال كاملا منفعل است و این موضوع در پرونده فدراسیون با عربستان كاملا مشخص شد.

** گره كور حق پخش
در حالی كه در فوتبال دنیا تا 70 درصد از درآمد باشگاه ها و فدراسیون های فوتبال از محل حق پخش تلویزیونی مسابقات تامین می شود، اما سهم این موضوع در فوتبال ایران صفر است. در سفر اخیر «جیانی اینفانتینو» رئیس فیفا به تهران نیز یكی از مواردی كه مورد تاكید وی قرار گرفت، دریافت حق پخش بود. اینفانتینو گفت كه بدون حق پخش فوتبال ایران در آینده هیچ موفقیتی به دست نخواهد آورد.
هر چند در روزهای پایانی سال، رایزنی های وزیر ورزش با مسئولان سازمان صدا و سیما بارقه هایی از امید برای حل این مشكل را نوید داد اما به نظر می رسد باز كردن گره كور حق پخش نیاز به پیگیری های بیشتر و در سطح بالاتری دارد.
اعظ آشتیانی، در این باره به ایرنا گفت: یكی از دلایلی كه تا این لحظه حق پخش تلویزیونی به فوتبال داده نشده، ادبیات همراه با تهدید مدیران فدراسیون فوتبال است؛ یكی دیگر از دلایل بسیار مهم در این مساله مراجعه مسئولان فدراسیون به سمت كسانی است كه نقشی در این اتفاق ندارند. دوستان به جای مذاكره با مسئولان صدا و سیما باید به دنبال منشا قانون بروند.
قائم مقام اسبق سازمان تربیت بدنی تاكید كرد: قانون به صدا و سیما اجازه پرداخت حق پخش را نمی دهد. دوستان باید ابتدا به سراغ وزارت ورزش بروند و پس از انجام كار كارشناسی كار را از طریق هیات دولت و سپس مجلس دنبال كنند.
داریوش مصطفوی، رئیس اسبق فدراسیون فوتبال نیز در این باره اظهار داشت: در فوتبال روز دنیا راهكارهای زیادی برای درآمدزایی وجود دارد، اما در فوتبال ایران ما همچنان در مرحله اول كار كه گرفتن حق پخش تلویزیونی است، ناموفق بوده ایم.
وی تاكید كرد: این مشكل به سادگی حل نمی شود و تا زمانی هم كه این اتفاق رخ ندهد، فوتبال ایران هر روز در این باتلاق بیشتر غرق خواهد شد.

*خصوصی سازی؛ لازمه درآمدزایی
یكی دیگر از مهمترین مسائل در فوتبال كشور دولتی ماندن باشگاه های بزرگ یا وابستگی آنها به شركت های دولتی است. دریافت بودجه از وزارتخانه های دولتی باعث شد تا به عنوان نمونه تیم نفت تهران كه با بازیكنان جوان و مستعد خوب جایگاه خوبی در جدول رده بندی در اختیار داشت، به دلیل كناره گیری وزارت نفت از حمایت مالی آن به یكباره با شرایطی رو به رو شود كه باشگاه پول به میزان كافی حتی برای غذا و اسكان بازیكنان در اختیار نداشته باشد.
عباس انصاری فرد، مدیرعامل اسبق باشگاه پرسپولیس با این حال در این رابطه به ایرنا گفت: فوتبال ایران پتانسیل خصوصی شدن را ندارد، اما راهكارهایی برای نزدیك شدن به این شرایط فراهم است كه در گذشته آنها را به مسئولان ارائه كردیم.
وی اظهار داشت: تیم های پر هوادار ما می توانند مسائل زیادی را برای اداره باشگاه خود جایگزین حق پخش كنند؛ این تیم ها می توانند در طول سال هزار میلیارد تومان درآمدزایی داشته باشند. این مساله نشان می دهد كه می توانیم به تدریج این باشگاه ها را به صاحبان واقعی شان واگذار كنیم.
كاظم اولیایی، مدیر عامل اسبق باشگاه استقلال نیز در این خصوص تاكید كرد: تا زمانی كه درهای فوتبال برای بخش خصوصی باز نشود، نباید انتظار پیشرفت در این بخش را داشته باشیم.
مدیرعامل اسبق باشگاه استقلال تهران در عین حال خاطر نشان كرد: باید در ابتدا زیرساخت های لازم برای خصوصی شدن فوتبال فراهم شود و سپس به دنبال حل مشكلات بود.
واعظ آشتیانی، قائم مقام اسبق سازمان تربیت بدنی البته نظر متفاوتی دارد و به ایرنا می گوید: فوتبال ایران تا زمانی كه فاقد اقتصاد ورزشی و مدیران توانمند در این حوزه باشد، توان خصوصی سازی نخواهد داشت.
وی افزود: در حال حاضر برای خصوصی سازی در ورزش توجیه اقتصادی وجود ندارد و با این وضعیت امكان سرمایه گذاری در فوتبال بسیار سخت خواهد بود.
بیژن ذوالفقارنسب، مشاور وزیر ورزش در حوزه فوتبال نیز در این باره به ایرنا گفت: باید در بخش مدیریتی تحولاتی ایجاد كنیم، زیرا مدیریت ما در فوتبال به مقدار زیادی سنتی است. نتوانسته ایم به خوبی از ظرفیت های این رشته استفاده كنیم؛ فوتبال در دنیا خودكفا شده و به همین دلیل رو به توسعه است، اما در كشور ما فوتبال درآمدزا نیست و باشگاه ها بدهی های زیادی دارند.
وی با مقایسه فوتبال ایران و كشورهای حوزه خلیج فارس، اظهار كرد: اگر بخواهیم خود را با این كشورها مقایسه كنیم رو به رشد هستیم و حتی باشگاه های ما نیز در سال اخیر بهتر از باشگاه های حوزه خلیج فارس عمل كرده اند.
داریوش مصطفوی، البته تاكید می كند كه تنها راه نجات فوتبال ایران این است كه از نظر مالی نیازی به ارگان های دیگر نداشته و خودكفا باشند.
مسعود اقبالی، مدرس كنفدراسیون فوتبال آسیا نیز با تایید مشكلات مالی باشگاه ها اظهار داشت: مشكلات باشگاه های ما از جمله مسائل مالی، نداشتن ساختار و ثبات و سایر مسائل بسیار قدیمی و ادامه دار است. متاسفانه مشكلات گریبان باشگاه های بزرگ ما را هم گرفته و حتی شاهد این هستیم گاهی پرسپولیس و استقلال برای در اختیار داشتن زمین تمرین با مشكل رو به رو می شوند.
ورزشی*9129*1368*3063