به گزارش ايرنا، افغان ها از سراسر كشور و برخي از كشورهاي همسايه شمالي افغانستان روز نوروز در زيارتگاه منسوب به حضرت علي(ع)گردهم آمده و مراسم را با بالا كردن «جهنده» يا پرچم آن حضرت آغاز مي كنند.
جهنده كه پرچم بزرگ با لوله آهني مي باشد به كمك پهلوانان بالا برده مي شود، اگر در جريان بالا كردن بدون مشكل به جاي خود نصب شد، باور بر اين است كه سال پيش رو به خوبي مي گذرد و اگر با مشكل مواجه شد، مردم از سختي و قحطي و مشكلات سخن مي گويند.
نوروز در افغانستان تأكيد بر نظافت و پاكي نيز دارد و همچنين ديد و بازديد از دوستان كه باور دارند در اين روز به خوبي ها توجه كرده و زشتي ها، پليدي ها و بدي ها را از خود دور كنند، در اولويت قرار دارد.
در اين روزها آناني كه در طول سال گذشته بنابر دلايلي آزردگي پيدا كرده اند، آشتي مي كنند و كينه هاي خود را در گذشته رها مي كنند و با سال نو زندگي نو را آغاز مي كنند.
برخي از برنامه هاي تفريحي و نوروزي مردم افغانستان:
**ميله گل سرخ
در جشن نوروز «ميله» در شمال افغانستان با حضور هزاران تن ازسراسر اين كشور وحتي كشورهاي منطقه به نام«گل سرخ» برگزار مي شود و گل سرخ لاله از روز سوم نوروز دشت هاي مزارشريف را رنگين مي كنند و مسافران كه براي ميله به اين شهر مي آيند دردامنه هاي كوه از اين فصل تجليل مي كنند.
در سابق جشن ميله گل سرخ در مزارشريف تا 40 روز ادامه مي يافت، اما در حال حاضر مردم فقط تا 15 فروردين ماه به تفريح و خوشي در اين خطه مي پردازند.
ميله گل سرخ در واقع بخش جدايي ناپذير نوروز مي باشد كه همه افغان ها با اين نام آشنايي دارند و آناني كه توانايي و هزينه مسافرت دارند با خانواده هاي عازم مزار شريف شده و چند روز پيش از نوروز در اطراف روضه حضرت علي(ع) مستقر مي شوند.
روزهاي چهارشنبه هر هفته زيارتگاه ويژه بانوان بوده و از ورود آقايان جلوگيري مي شود تا زنان بتوانند با خاطري آرام زيارت كرده و مراسم خود را انجام دهند.
**مراسم اولين چهارشنبه بعد از نوروز
استاد دانشگاه كابل و كارشناس مسائل فرهنگي افغانستان كه خود نيز اهل استان «هرات» است بياد دارد كه مردم اين كشور بويژه زنان اولين روز چهارشنبه پس از آغاز سال نو را جشن ويژه مي گيرند.
«احمدضيارفعت» يكي از شاعران شناخته شده افغانستان در اين باره گفت:اين روز براي هراتي ها بويژه زنان از اهميت زيادي برخوردار مي باشد و زنان هرات بصورت گروهي و چندين خانواده به اتفاق يكديگر به دامنه هاي كوه مي روند و سبزه لگد مي كنند.
رفعت حكايت مي كند كه مردم معتقدند پا گذاشتن بر سبزه نشانه خجستگي است و براي نوجوانان، ديد و بازديد و لباس نو پوشيدن هم در اين روزها صورت مي گيرد.
وي گفت كه در گذشته ها باغ ويژه اي به نام «باغ زنانه» در هرات وجود داشت كه زنان در آن تجمع مي كردند اما در اثر جنگ ها ديوارهاي آن فرو ريخت و باغ نابود شد و خانواده ها پس از آن در چهارشنبه اول سال در دامنه هاي تپه ها و كوها به ميله مي روند.
**خانه تكاني
افغان ها در دهه آخر اسفند ماه براي جشن نوروز آماده مي شوند كه اين آمادگي در منازل با خانه تكاني آغاز مي شود، زنان منازل خود را گردروبي مي كنند.
فرش شويي نيز بخشي از خانه تكاني است كه فرش ها را بر بام هاي منازل شسته و خانه هاي خود را تميز و پاك مي كنند تا سال نو را با نظافت و پاكي آغاز كنند.
**بردن عيدي براي نامزدها
در اين روز افغان هاي كه عروس دارند و يا پسران و دختران شان نامزد هستند، نوروز را براي آنان شادي مضاعف مي بخشد و خانواده پسر براي عروس خود عيدي مي برند.
اين عيدي شامل لباس نو، غذا و ميوه است كه ماهي بريان شده در روغن بخش مهمي از اين مراسم مي باشد.برعكس خانواده عروس نيز به داماد عيدي مي فرستد اما عيدي داماد به اندازه عيدي عروس گسترده و مكمل نيست.
**عيد نوروز در «غزني»
اهالي غزني صبح اول نوروز را در مسجد گردهم مي آيند و با پختن شيرچاي، شيريني و نان هاي روغني ويژه با تبريك گفتن عيد، صبحانه را بطور مشترك صرف مي كنند.
مردم اين استان پس از صرف چاي به تفريح هاي گوناگون مي پردازند كه نشان زدن با «سنگ» كه به نام «سنگيرك» معروف است نيز از آن جمله مي باشد.
سنگيرگ دو هدف را به فاصله 20 متر انتخاب مي كنند و تيم ها كه معمولان 3 نفر عضو دارند نشانه ها را با سنگ مي زنند و هر تيم كه زودتر به هدف كه شماره اش 10 مي باشد رسيد، برنده اعلام مي شود.
نشانه زني با تفنگ، انواع بازي با توپ، كشتي و اسپ دواني از ديگر تفريحات اهالي غزني در اين روزها مي باشد.اين روند تا 3 روز ادامه دارد.
آساق*291*1590
تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۳
كابل - ايرنا - جشن نوروز كه يكي از جشن هاي تاريخي و قديمي منطقه و جهان بوده و در كشورهاي مختلف باشيوه هاي گوناگون برگزار مي شود.در افغانستان آداب و رسوم و شكوه خاصي دارد.