سنندج - ايرنا - شهرستان قروه بدليل داشتن جاذبه هاي تاريخي و دشت هاي وسيع و سرسبز هر سال پذيراي تعداد زيادي از مسافران و مهمانان نوروزي از مناطق مختلف كشور است.

به گزارش ايرنا، قروه در دشت وسيعي به مساحت چهار هزار و 268 كيلومتر مربع در 90 كيلومتري شرق سنندج و در مسير جاده سنندج - همدان واقع شده است.
مركز حكومت اين شهرستان در گذشته روستايي به نام قصلان در 8 كيلومتري قروه امروزي بوده كه توسط امان‌الله خان والي كردستان در دوره صفويه احداث شده است.
موقعيت طبيعي اين شهرستان بدليل وجود دشت‌هاي بزرگ كشاورزي و سنگ هاي معدني به مهمترين شهر استان از لحاظ كشاورزي، صنعتي و معدني تبديل شده بطوريكه انواع سنگ‌هاي ساختماني و تزئيني معادن اين شهر به كشورهاي آسيايي، اروپايي و عربي صادر مي شود.
همچنين ذوب آهن كردستان و برخي واحدهاي صنعتي ديگر در اين شهرستان احداث شده كه نشان از صنعتي بودن اين شهرستان دارد.
ارتفاع قروه از سطح دريا 1900 متر است و همين ارتفاع، آب و هواي خاصي را در منطقه ايجاد كرده كه داراي زمستان هاي بسيار سرد و تابستان هاي نسبتا خنك با وزش باد هميشگي است.
به علت خشكي و رطوبت كم هوا در اين شهرستان، باران هاي بهاري و پاييزي متوسط است، ميانگين بارندگي ساليانه در قروه حدود 350 ميليمتر است.
اما شهرستان قروه از طبيعتي بكر برخوردار است و آثار باستاني و تاريخي آن رنگ ديگري بر طبيعت زيباي آن بخشيده است از تپه ها، دشت ها و چشمه آب گرم باباگرگر گرفته تا حمام تاريخي قصلان و سراب كوثر جلوه هايي زيبا از طبيعت اين منطقه است.

** چشمه باباگرگر
در روستاي باباگرگر در 18 كيلومتري شمال شرقي شهرستان قروه، چشمه اي جوشان هميشه مي خروشد كه به آن باباگُرگُر مي گويند.
آب اين چشمه در استخري عميق و مدور به محيط 200 متر جمع مي شود و داراي رنگي مايل به سرخ است كه در برخي مواقع به زرد مايل به ليمويي در مي آيد.
آب اين چشمه به علت وجود املاح معدني بويژه گوگرد رنگين است و به نظر مي رسد براي امراض سودايي و پوستي مناسب و در درمان سوء هاضمه و ديگر بيماري هاي دستگاه گوارش و نيز راشيتيسم و درمان تورم موثر است.
اين چشمه و امامزاده باباگرگر در كنار آن، از مكان هاي طبيعي و تاريخي شهرستان قروه و استان كردستان محسوب مي شود.

** منطقه حفاظت شده بدر و پريشان
منطقه حفاظت شده بدر و پريشان با مساحت 43 هزار هكتار، ميان استان‌هاي كردستان و كرمانشاه و در فاصله 12 كيلومتري جنوب شهر قروه قرار دارد.
بدر و پريشان منطقه‌اي كوهستاني است و از كوه‌هاي صخره‌اي، دره‌هاي كم عمق، تپه ماهورها و ارتفاعات به هم پيوسته تشكيل شده كه دامنه ارتفاع آن از 2000 تا 3298 متر متغير است.
اين منطقه داراي چشمه‌هاي فراوان است كه در اين ميان مي‌توان به چشمه شاه پسند، چشمه‌هاي شمالي كوه بدر، چشمه كبود و چشمه پناهگاه پريشان اشاره كرد.
منطقه حفاظت شده بدر و پريشان با پوشش گياهي مناسب، زيستگاه گونه‌هاي جانوري مهمي همچون كل، بز، روباه، گرگ، شغال، گراز و خرگوش است كه به منظور حفظ اين گونه‌ها و چشم‌اندازهاي طبيعي و زيباي آن، از سال 1375 به عنوان منطقه شكار ممنوع تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست قرار گرفت.

** درياچه سراب كوثر
درياچه سراب كوثر در فاصله يك كيلومتري جنوب شهر قروه قرار دارد. آب اين درياچه از چشمه‌هاي متعددي كه در بستر درياچه وجود دارند تأمين مي‌شود.
اين درياچه از گذشته‌هاي دور تأمين‌كننده آب آشاميدني و كشاورزي اهالي شهر بوده و امروزه يكي از گردشگاه‌هاي مهم اين شهر محسوب مي‌شود و علاقمندان رشته قايقراني و ساير ورزش‌هاي آبي در اين سراب مشغول به فعاليت هاي ورزشي مي شوند.
در ميان درياچه يك جزيره كوچك سر از آب بيرون آورده كه به نحو زيبايي نورپردازي شده و با عبور از پل آهني مي‌توان به آن دسترسي پيدا كرد، درياچه سراب كوثر با نام تك آغاج كه واژه‌اي تركي و به معناي تك درخت است نيز خوانده مي‌شود.

** پل فرهاد آباد
پل فرهاد آباد در 45 كيلومتري شمال غربي شهرستان قروه در روستايي به همين نام در مسير جاده قديمي بيجار بر روي رودخانه بايتمر احداث شده است.
اين پل داراي 8 دهانه و به طول 80 متر است كه نوع قوس‌هاي بكار رفته در آن اغلب جناغي و مصالح استفاده شده، آجر است.
تاريخ ساخت پل به طور دقيق مشخص نيست ولي با توجه به شيوه معماري پل، به نظر مي‌رسد متعلق به دوران صفويه باشد.
پل فرهاد آباد در زمان حكومت خسروخان اول مقارن با حكومت زنديه تعمير و بازسازي شده است و فرهاد ميرزاي معتمدالدوله (عموي ناصرالدين شاه) در زماني كه حاكم كردستان بود آن را مرمت كرده است كه به همين جهت اين پل به نام فرهاد آباد ناميده مي‌شود.

** حمام قصلان
حمام قصلان از حمام‌هاي قديمي شهر قروه است كه در روستاي قصلان در 6 كيلومتري شمال شرق قروه قرار دارد، تاريخ ساخت اين حمام به اواخر دوره زنديه و زمان حكومت خسروخان اول، والي وقت كردستان تعلق دارد.
اين حمام داراي قسمت‌هاي مختلفي همچون هشتي، حمام سرد، مياندر، حمام گرم، خلوتي خصوصي و عمومي، خزينه و تون بوده و تزئينات منحصربفرد آهك ‌بُري آن با طرح‌هاي گياهي، هندسي، انساني و حيواني در نوع خود قابل توجه است.
بر اساس كتيبه‌اي كه بر سردر ورودي حمام نصب شده و اكنون در موزه سنندج نگهداري مي‌شود اين بنا در سال 1255 هجري قمري در روزگار آصف، حاكم وقت سنندج تعمير و مرمت شده است.
اين بنا تا اوايل انقلاب اسلامي مورد استفاده بود اما با احداث حمام جديد در روستا بتدريج از رونق آن كاسته شد.
در سال 1380 بار ديگر عمليات مرمت و تعميرات توسط واحد حفظ و احياي مديريت وقت ميراث فرهنگي استان آغاز و از آن تاريخ تاكنون در چندين مرحله عمليات مرمت صورت گرفته است.

** غار و صخره هاي تاريخي فرهاد تاش (وينسار)
در حدود 35 كيلومتري شرق شهر قروه، در فاصله سه روستاي داشبلاغ، آقبلاغ و وينسار بر روي كوهي مرتفع، بقاياي يك معدن بزرگ سنگ قرار دارد كه از نظر نوع، اندازه و تراش سنگ داراي ويژگي هاي خاص و از اهميت بسيار برخوردار است.
باور مردم محلي بر آن است كه اين سنگ ها به داستان شيرين و فرهاد ارتباط دارد. نوع حجاري و سفال هاي موجود در منطقه، احتمالا مربوط به دوره ساساني است.
اين منطقه در ايام بهار به عنوان تفرجگاه مورد استفاده مردم است و در ضلع شرقي كوه فرهادتاش، دهانه غاري وجود دارد كه اورل استين مستشرق اروپايي هنگام بررسي منطقه غرب كشور، از اين غار نام برده و ظاهرا نتوانسته است وارد آن شود.
همچنين در حوالي منطقه فرهادتاش نمونه هاي فسيل دريايي زيادي وجود دارد كه مورد توجه باستان شناسان است.
به گزارش ايرنا، براساس سرشماري سال 95، جمعيت شهرستان قروه 140 هزار و 192 نفر است كه جمعيت ساكن در شهر، 94 هزار و 404 نفر و جمعيت ساكن در روستا نيز، 45 هزار و 788 نفر است.
استان كردستان داراي 30 هتل با 838 اتاق و 2 هزار و 199 تخت است كه سنندج با هفت هتل به ظرفيت 722 تخت، مريوان هفت هتل به ظرفيت 663 تخت و بانه با پنج هتل به ظرفيت 483 تخت در رده هاي اول تا سوم از نظر تعداد اماكن اقامتي هستند.
شهرستان هاي سقز نيز داراي پنج هتل با 213 تخت، قروه با سه هتل به ظرفيت 63 تخت، سروآباد با 2 هتل به ظرفيت 150 تخت و دهگلان با يك هتل به ظرفيت 25 تخت است.
ظرفيت مهمانپذير و مسافرخانه هاي استان 24 باب با ظرفيت 769 است كه در اين بخش نيز سنندج با 6 باب و 207 تخت، بانه و مريوان هر كدام با پنج باب و 146 تخت از نظر تعداد در رده هاي اول تا سوم هستند، سقز داراي چهار باب با 106 تخت، بيجار 2 باب و 73 تخت و كامياران و ديواندره نيز هر كدام يك باب و 36 تخت است.
همچنين اين استان داراي يك باب هتل آپارتمان با 56 تخت و يك اقامتگاه بومگردي در روستاي دولاب سنندج است و باقي ظرفيت تخت هاي اقامتي استان نيز شامل مهمانسراهاي اداره ها و آموزش و پرورش است.
امسال 172 مدرسه با يك هزار و 298 كلاس درس و اتاق براي اسكان مهمانان فرهنگي در كردستان پيش بيني شده است و 444 نفر به عنوان عوامل اجرايي در اين مراكز خدمات ارائه مي دهند.
اتاق هاي آماده شده براي مهمانان فرهنگي در سه گروه تعيين شده كه در گروه ويژه، 182 اتاق با امكانات تخت خواب، تلويزيون، يخچال، فرش و وسايل خواب در داخل اتاق فراهم شده است.
همچنين گروه الف نيز با 604 اتاق داراي امكاناتي چون تلويزيون، يخچال، فرش و وسايل خواب در داخل اتاق است و رنج ب با 512 اتاق داراي امكانات فرش و وسايل خواب داخل اتاق و يخچال و تلويزيون مشترك است.
7355/9102