یاسوج- ایرنا- كهگیلویه و بویراحمد 2 بخش گرمسیری و سردسیری دارد و در حالی كه شهرهایی مانند سی سخت و یاسوج، هوا سرد و كوه‌های اطراف آن پوشیده از برف است، نواحی گرمسیری این استان مثل دهدشت، باشت، چرام، گچساران، لنده و لیكك، آفتاب، گرمابخش نوروز است.

به گزارش ایرنا، كهگیلویه و بویراحمد از جمله استان‌های سردسیری و گرمسیری ایران است و هر ناحیه آن جذابیت‌های منحصربه‌فرد گردشگری دارد و سفر به این استان كه برخی به دلیل همین ویژگی آن را سرزمین برف و آفتاب نام نهاده‌اند می‌تواند تجربه متفاوتی برای گردشگران باشد.
مناظر چشم نواز طبیعی از سواحل رودخانه‌ها، آبشارها، باغ‌ها، تپه ماهورها و دشت‌های پر از درختان سر به فلك كشیده بلوط، جاذبه‌های تاریخی، مذهبی و روستاها مقصد هزاران نفر از گردشگران نوروزی شده است.
بافت كوهستانی 80 درصدی كهگیلویه و بویراحمد با آمیزه‌ای از رودخانه‌های پرآب، جنگل‌های انبوه و دشت‌های پوشیده از گل و گیاه همچون نقاشی سحرآمیزی جای جای این خطه را به بهشت گردشگری نوروزی تبدیل كرده است.

** جاذبه‌های گردشگری مناطق گرمسیری
باغ تاریخی چشمه بلقیس چرام با تنوع گونه‌های درختی و چشمه‌ساران و استخر بزرگ آن در شهرستان چرام از زیباترین جلوه‌های گردشگری نوروزی كهگیلویه و بویراحمد است.
تفرجگاه شلال دون از توابع شهرستان باشت با آب و هوایی مفرح، پوشش جنگلی بلوط و طبیعتی چشم نواز این روزها محل استراحت مسافرانی است كه از استان‌های جنوبی به مقصد استان‌های مركزی كشور در حال عبور هستند.
سایه سار درختان، چمن سبز یكدست زمین و بلندای كوه‌های اطراف این دشت وسیع جلوه‌هایی از زیبایی‌های طبیعت در این منطقه است.
حرم حضرت بی بی حكیمه (س) خواهر امام هشتم (ع) در دل كوه‌های نفت خیز جنوب گچساران این روزها پذیرای ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت از استان‌های سراسر كشور و كشورهای حوزه خلیج فارس است.
وجود چشمه‌های آب گرم و قرار گرفتن ساختمان حرم در دل كوه جاذبه‌های آن را دوچندان كرده است.
براساس گزارش‌ها این بانوی بزرگوار از دختران بلافصل حضرت امام موسی بن جعفر (ع) است كه در زمان حكومت بنی عباس زندگی می‌كرده است.
حرم بی‌بی حكیمه (س) خواهر امام رضا (ع) در 80 كیلومتری دوگنبدان مركز شهرستان گچساران قرار دارد.
منطقه گردشگری رود رونه كه سه كیلومتر طول دارد و آب آن از برف‌های كوه خامی سرچشمه می‌گیرد یكی دیگر از شاهكارهای طبیعت در مناطق گرمسیری كهگیلویه و بویراحمد است.
آب سرد و گوارا، سایه سار درختان انگور، انجیر، توت وحشی، گردو، رایحه خوش بوته‌های پونه، آب و هوای دلپذیر و وجود قلعه‌ها تكمیل كننده این طبیعت بكر است.
غار بزرگ معروف به اشكفت میر محمد ظاهری كه در بلندی قرار دارد یكی از دیگر جاذبه‌های تاریخی و گردشگری این منطقه است.
سد كوثر كه برای تأمین آب آشامیدنی 2 میلیون نفر از مردم استان‌های جنوبی كشور مانند خوزستان، هرمزگان، بوشهر و كهگیلویه و بویراحمد ساخته شده است، این روزها به دلیل هوای مطلوب، طبیعت زیبا محل اسكان هزاران مسافر نوروزی است.
امكان قایق سواری و ماهیگیری تكمیل كننده جاذبه‌های گردشگری این منطقه است.
پرواز پرندگان بر پهنای آب‌های درخشان دریاچه سد كوثر یكی از زیبایی‌های خیره كننده آن است.
این سد از آب رودخانه خیر آباد از شاخه‌های شاه بهرام و دهدشت (سیدآباد) تشكیل شده كه آب آنها از رشته كوه‌های زاگرس در مناطق طسوج، دشت راق، دیلگان و چشمه بلقیس چرام سرچشمه می‌گیرد.
بافت قدیم شهر دهدشت یكی از بزرگترین یادمان‌های تاریخی متعلق به دوره صفویه در شهرستان كهگیلویه واقع است.
دشتك زیبای دیل، قلات گناوه و آبریگون از تفرجگاه‌های طبیعی جنوب كشور است.
این دشت‌ها با انبوهی از درختان بلوط، بادام، كلخنگ و بنه رنگین كمانی از جاذبه‌های طبیعی است.
روستای مارین در 30 كیلومتری شهر دوگنبدان مركز گچساران نیز به عنوان ماسوله جنوب با رنگین كمانی از جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و مذهبی یكی دیگر از جاذبه‌های گردشگری در جنوب كهگیلویه و بویراحمد است.
آب و هوای مفرح، وجود بقعه متبركه بی بی حمیده (س)، باغ‌های میوه‌های رنگارنگ مارین را به بهشت گمشده جنوب ایران معروف كرده و این روستا همه ساله در فصل بهار و اواخر زمستان میزبان گردشگران زیادی از تمام نقاط كشور است.
نقش برجسته‌های تنگ سولك با 12 نقش برجسته و كتیبه بر روی پنج قطعه سنگ جداگانه حجاری شده یادگار اشكانی است.
راه سنگفرش اسب رو، چشمه گُوَردَك، سروها جلوه‌ای خاص به این اثر بخشیده است.
نقوش برجسته تنگ سولك صحنه‌های گوناگونی از آیین‌های باشكوه باستانی، نمادهای دینی، رزم‌های سواره نظام و پیاده نظام، تاج گذاری و گرفتن حلقه قدرت در حضور خدایان، شكارشاهی، خوش آمد گویی و دیگر جلوه‌های زندگی اشرافی را در دل كوهستان به نمایش گذاشته است.
تنگ سولك در غرب تنگ بجك و در نزدیكی شهر لیكك از توابع استان كهگیلویه و بویراحمد و در حدود 45 كیلومتری غرب بهبهان قرار دارد و در سال 1316 به ثبت ملی رسیده است.

** برخی جاذبه‌های گردشگری مناطق سردسیری
غار ده شیخ، روستای كریك، اقامتگاه بومگردی خوش ییلاق كاكان، تنگ تامرادی، تنگ مهریان، دریاچه مورزرد، كوه دنا، آبشار یاسوج و شهر سی سخت از جمله جاذبه های بخش سردسیری كهگیلویه و بویراحمد است.
روستای «ده شیخ» دنا از مناطق هدف گردشگری كهگیلویه و بویراحمد است كه كشف غاری منحصر به فرد در مجاورت آن طبیعت دوستان زیادی را به سوی خود جذب كرده است.
این روستا در 55 كیلومتری یاسوج قرار دارد.
روستای كریك در شهرستان دنا یكی از مهمترین روستاهای هدف گردشگری كهگیلویه و بویراحمد است كه در 35 كیلومتری یاسوج مركز این استان واقع شده است.
بافت كم نظیر پلكانی روستای كریك با سازه‌های گلی و مهندسی جذاب با قدمت دیرینه سبب شده تا سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی روانه این روستای زیبا و دیدنی شوند.
تنگ تامرادی در 50 كیلومتری غرب شهر یاسوج در مسیر جاده سپیدار واقع شده و دارای آبشاری زیبا و حوضچه‌های فراوان است.
تنگ مهریان كه شهر یاسوج را از روستاهای اطراف جدا می‌كند از جمله جاذبه‌های گردشگری این ناحیه است.
در این تنگه، رودی با كش و قوس و پیچیدگی زیاد، در دره‌ای نه چندان عمیق جاری است و درختان زیبایی اطراف این رودخانه وجود دارد كه زیبایی آن را بیشتر كرده است.
دریاچه مور زرد یكی از دریاچه‌های استان كهگیلویه و بویراحمد است كه در 180 كیلومتری شمال غربی یاسوج قرار دارد.
كوه دنا كه برای كوهنوردان جذابیت‌های زیادی دارد، ارتفاع آن به ۴۴۴۸ متر می‌رسد و در ۳۵ كیلومتری شمال غربی شهر یاسوج در شهر سی سخت جای گرفته است.
آبشار یاسوج در تنگه‌ای در كنار شهر یاسوج قرار دارد كه نزدیك‌ترین آبشار به مركز استان است و از جاذبه‌های گردشگری استان در فصل بهار و تابستان محسوب می‌شود.
شهر سی سخت از دیگر جاذبه‌های ناحیه سردسیری استان است كه در ۳۵ كیلومتری شهر یاسوج در استان كهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و به دلیل آب و هوایی بسیار دلپذیر میزبان مسافران زیادی از دور و نزدیك است.
در شهر سی سخت در بالای كوهی به نام كوه گل چند دریاچه زیبا وجود دارد كه مشتاقان را تا بالای كوه به‌سوی خود جذب می‌كند.

** استقبال مهمانان نوروزی از جاذبه‌های گردشگری كهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت: 28 اسفند 1396 تا 2 فروردین امسال بیش از 215 هزار مسافر نوروزی از جاذبه‌های گردشگری این استان دیدن كردند كه نسبت به مدت مشابه پارسال حدود چهار درصد افزایش نشان می‌دهد.
محمود باقری اظهار داشت: 172 هزار نفر از این تعداد در مدارس و پارك‌های كهگیلویه و بویراحمد اسكان یافته‌اند.
وی افزود: در این بازه زمانی حرم بی بی حكیمه (س) خواهر امام رضا (ع) و دشتك دیل گچساران پذیرای بیشترین تعداد مسافر در تعطیلات نوروزی امسال در كهگیلویه و بویراحمد بوده است.
باقری بیان كرد: در این مدت شهرستان‌های گچساران، بویراحمد و كهگیلویه میزبان بیشترین تعداد گردشگر نوروزی در كهگیلویه و بویراحمد بوده‌اند.
وی عنوان كرد: به منظور ارائه خدمات رفاهی بهتر به مسافران نوروزی كهگیلویه و بویراحمد تاكنون 186 بازدید نظارتی از جاذبه‌های گردشگری این استان انجام شده است.
باقری ابراز داشت: برای معرفی هر چه بیشتر جاذبه‌های گردشگری كهگیلویه و بویراحمد 9 نمایشگاه سوغات محلی و صنایع دستی با بیش از 100 غرفه در مبادی ورودی شهرهای این استان و برخی مناطق گردشگری آن دایر شده است.
وی گفت: 12 جشن نوروزی با عنوان نوروز همدلی برای تعطیلات نوروزی امسال در مناطق مختلف كهگیلویه و بویراحمد به‌جز شهرهای یاسوج، دهدشت و دوگنبدان پیش بینی شده است.
باقری اظهار داشت: 120 هزار عدد انواع اقلام تبلیغاتی از جمله بروشور، نقشه، پوستر و سی.دی در راستای معرفی ظرفیت‌های گردشگری كهگیلویه و بویراحمد در حال توزیع بین گردشگران نوروزی این استان است.
كهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی بیش از 713 هزار نفر در جنوب غربی ایران واقع شده و با استان‌های فارس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و بوشهر همسایه است.
این استان با داشتن 280 تفرجگاه طبیعی، 300 بقعه متبركه، 750 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و مواهب طبیعی چشم نواز مكانی مناسب برای استقبال از مسافران نوروزی است.
ایام تعطیلات نوروز سال گذشته بیش از یك و نیم میلیون نفر از جاذبه‌های گردشگری كهگیلویه و بویراحمد دیدن كردند.
8143/6110