به گزارش خبرنگار ايرنا ، بهشهر از شمال به خليج ميانكاله ، از شرق به شهرستان كردكوي ، از جنوب به دامنههاي البرز و شهرستانِ دامغان و از غرب به شهرستان ساري و نكا محدود ميشود.
بهشهر به دليل آبو هواي معتدل و بسيار مطبوع ، در طول تاريخ همواره مورد توجه گردشگران، دلباختگان طبيعت و شاهان مختلف بوده است و وجود كاخهاي متعدد در اين منطقهٔ ديدني همچون كاخ چشمه عمارت، كاخ صفي اباد، چهل ستون و ... گواهي براي اين ادعاست.
بهشهر امروزي به عنوان يكي از روستاهاي پيش از تاريخ شكل گرفته بود و در طول تاريخ، نامهاي مختلفي نظير تميشه، ناميه، خرگوران، پنجهزاره معروف بوده است و شاهان بسياري اين شهر را به عنوان منطقه خوش آب و هواي گردشگري خود انتخاب كرده اند.
اين شهرستان در زمان شاه عباس، اشرف البلاد (اشرف شهرها) و در دوره پهلوي اول ' بهشهر' نام گرفت.
وجود شرايط مساعد در دامنه كوههاي جهان موراي (البرز شرقي) و طبيعتي بكر بهشهر را پرآوازه كرده است و اين شهر در زمان شاه عباس صفوي مورد توجه ويژه وي قرار گرفت و آثار تاريخي فراوان و كاخ هاي متعدد توسط وي در اين شهر به عنوان پايتخت گردشگري قرار گرفت، و دگرگونيهاي عمدهاي در بافت و سيماي آن به وجود آمد.
در سال 1201 هـجري قمري و در دوران سلطنت شاه عباس بهشهر به عنوان پايتخت بهاري و تابستاني انتخاب شد و اشرف (اشرف البلاد) نام گرفت.
در دوره صفوي، همانند عهد ساساني ، شكوفائي و رونق شهر بهشهر بيشتر شد و در اين دوره با ايجاد كاخها و بناهاي زيبا و تأسيسات شهري ، بهشهر زيبايي و اهميت فوقالعادهاي يافت.؛ صفيآباد كنوني در بهشهر يادگار همان دوران است.
بهشهر جاذبه هاي گردشگري زيادي دارد كه از جمله ميتوان به عمارتهاي دلگشا، خيابانهاي عريض، حمامهاي مختلف، حوضچههاي زيبا و آب انبارها اشاره كرد. اين بناها و همچنين آب و هواي و درياچه زيباي عباس آباد از عوامل اصلي جذب جهانگردان به استان مازندران و شهرستان بهشهر به حساب ميآيند.
از آثار باستاني اين شهرستان ميتوان به كاخ صفي آباد، باغ و عمارت چهلستون (كاخ شهرداري فعلي و قصر سلطنتي شاه عباس)، چشمه عمارت، استخر يا درياچه عباس آباد و غارهاي متعدد اشاره كرد.
* مجموعه تاريخي عباس آباد
مجموعه تاريخي عباس آباد در فاصله 9 كيلومتري جنوب شرقي شهرستان بهشهر و در ميان ارتفاعات سلسله جبال البرز و در جنگلهاي نيمه انبوه منطقه قرار گرفته است.
اين مجموعه از جمله بناهاي شگفت انگيز دوره شاه عباس صفوي در استان مازندران است. اين مجموعه شامل كوشك داخل آب بندان، حمام، برج آجي، محوطه گلباغ، جاده سنگفرش و ... بوده كه در سال 1021 قمري به دستور شاه عباس اوي ساخته شد.
كوشك داخل آب بندان در زمان احداث داراي بخش تحتاني به صورت چهار طاقي بوده و بر بالاي آن بنايي با مصالح چوبي براي استراحت شاهان صفوي ساخته شده بود.
در بخش زيرين و در ميان چهارطاقي يك ستون قطور آجري قرار گرفته كه داراي سوراخهاي بسيار زياد است. آب با حركت در داخل اين چهارطاقي و با عبور از مجاري باعث ايجاد فوران در طبقه بالا ميشد.
در اطراف جاده سنگفرش از شمال به جنوب محوطه و رو به سوي گلباغ، چند برج آجري براي حفاظت مجموعه ساخته شده بود كه در حال حاضر دو برج آجري آن سالم مانده است.
عباس آباد يكي از بزرگترين مجموعههاي فرهنگي - تفريحي استان مازندران است كه سالانه گردشگران داخلي و خارجي زيادي را به خود جذب ميكند.
* چشمه عمارت
چشمه عمارت از جمله ديدني هاي شهرستان بهشهر و مربوط به دوره صفوي است .اين اثر در سال 1352 توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره 948 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
باغ چشمه عمارت در قسمت جنوب شرقي باغتپه و باغشاه نزديك به شهرداري بهشهر در محوطهاي به طول حدود 410 متر و به عرض حدود 135 متر و فرم مستطيلي آن در جهت شيب زمين و به سمت شمال غربي، در زمان شاه عباس در بهشهر ساخته شده است.
در دامنه ارتفاعات جنوبي بهشهر چشمهسارهاي فراواني وجود دارد. يكي از پرآبترين اين چشمهها، چشمه عمارت است كه امروزه بيش از نيمي از آب شهر را تامين مي كند؛ در دوره صفويه در اين محل عمارتي در دو طبقه با نقشه مربع مستطيل به طول 25 و عرض 22 متر بنا شد. اين بنا در اصل دو طبقه بود كه اكنون تنها يك جرز از طبقه اول آن باقي مانده است.
* شبه جزيره ميانكاله
ميانكاله ، شبه جزيرهاي در منتهي اليه جنوب شرقي درياي خزر ، در 12 كيلومتري شمال شهر بهشهر واقع است . مساحت آن بيش از 68 هزار هكتار و ارتفاعِ آن بينِ 15 تا 28 متر كم تر از سطحِ درياي آزاد است.
شبه جزيره ميانكاله، داراي جاذبههاي شگفتانگيز طبيعي و زيست محيطي كمنظيري مانند پوشش گياهي ويژه و حيات وحش منحصر به فرد است و چشماندازهاي ساحلي ، بيشهاي و خليج گرگان ، اين بخش از استان مازندران و سواحل خزر را به يكي از جالب ترين نقاط گردشگري تبديل كرده است.
پناهگاه حيات وحش و تالاب ميانكاله كه يكي ازمناطق حفاظت شده بين المللي است علاوه بر اينكه زيستگاه دائمي بسيارمناسبي براي پرندگان بومي نظير قرقاول و دراج است به علت دارا بودن شرايط خاص اقليمي همه ساله در فصل زمستان زيستگاه وپناهگاه مناسبي براي زمستان گذراني پرندگان مهاجر است كه از سيبري به اين مناطق گرمسيري مهاجرت مي كنند.
در اين منطقه نمونه اي از پرندگان مهاجر شامل فلامينگو ، غاز خاكستري ، غازپيشاني سفيد كوچك، پليكان، لك لك سياه، نوعي كبك ، انواع مرغابي و ديگر پرندگان مهاجر و بومي به سر مي برند.
* قبرستان سفيد چاه، اولين قبرستان مسلمانان ايران
قبرستان سفيد چاه كه به ' قبرستان سپيد ' نيز شهرت دارد، در شهرستان بهشهر، بخش يانه سر، روستاي سفيد چاه واقع شده كه مربوط به دوره تيموريان است و اولين قبرستان مسلمانان در ايران به شمار ميرود . رسم بوده است كه سنگ قبر مردگان را بر اساس شغل آنها حكاكي ميكردند كه اكنون اين سنگ قبرهاي تاريخي موجود است.
* سايت موزه گوهرتپه
گوهرتپه بهشهر واقع در شهر رستمكلا در جوار شهر بهشهر است كه شهري به قدمت تاريخ است.
گوهرتپه منطقه اي واقع در شمال غرب رستمكلا از توابع شهرستان بهشهر با قدمتي نزديك به 7هزار سال است كه در كاوش هاي باستان شناسي انجام شده در سال 1379 كشف و در سال 1380 ثبت ملي شد.
پس از كاوش هاي فراوان در اين محوطه بقاياي اثار تاريخي مربوط به دوران مس سنگ و عصر مفرغ بدست امده كه توانسته است اطلاعات زيادي درباره روند تغيير زندگي غارنشيني به شهرنشيني در حدود 5 هزار سال قبل از ميلاد را براي باستان شناسان محقق كند.
در كاوش هاي انجام شده در اين سايت موزه پيكرك هاي سفالي از حيواناتي همچون گاو، اسب، لاك پشت، پرنده و همچنين اشيا مفرغي، اشيا تاريخي و ساختارهاي معماري زندگي روستايي و شهري به دست امده است كه بيانگر تحول تدريجي در نوع و نحوه زندگي انسان هاي عصر برنز، مس و سنگ است .
* مجموعه باغ شاه و عمارت چهلستون ( عمارت شهرداري بهشهر)
باغ شاه كه در واقع محل اقامت شاه عباس صفوي در فصل زمستان و اوايل بهار بوده است در مركز بهشهر قرار دارد و از جمله آثار به جا مانده از دورۀ صفوي است و به صورت باغ در باغ طراحي و ساخته شده بود. امروزه از هفت باغ اندر باغ اين مجموعه (باغ شمال، باغ حرم و خلوت، باغ صاحب الزمان، باغ چهل ستون (ديوانخانه)، باغ تپه، باغ زيتون و باغ چشمه) تنها باغ چهل ستون و بقايايي از باغ چشمه باقي مانده است.
درختان سرو باغ شاه علاوه بر فرياد استقامت نشانهاي از مسير مستقيم براي عابران و جدا كننده باغچه مركبات نيز ميباشد.
مركباتي كه سرسبزي هميشگي به اين باغ بخشيده و تركيب عطر بهار نارنجش با بوي معطّر گلها و گياهان ديگر بوي بهشت را به مشام ميرساند و سبب نشاط آدميان ميگردد.
به گزارش ايرنا، در كنار آثار مهم تاريخي و طبيعي عنوان شده، خانه كلبادي، كاخ صفي آباد، عمارت و باغ صفوي بهشهر، منطقه گردشگري سرخ او خليل شهر، مهربان رود رستمكلا، آبشارسنگ نو و دهها جاذبه از ديگر مناطق گردشگري و آثار فرهنگي اين خطه از استان مازندران به شمار ميرود كه در كنار گردشگري مذهبي و معنوي و امامزادگان آرميده در اين خطه، مي تواند اوقات خوب و ماندگاري را براي مسافران و گردشگران رقم بزند.
7332/1654
تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۷
ساري- ايرنا- شهرستان بهشهر در 45 كيلومتري شرق مركز استان مازندران واقع شده است كه با دارا بودن طبيعتي بكر، چشمه سارها و غارها، آثار فراوان تاريخي و گردشگري و ميراثي و كاخ هاي متعدد به جامانده از صفويان به موزه روباز طبيعي و تاريخي تبديل شده است .