تهران - ايرنا - اهداي خون در دنياي امروز يك ضرورت است و سازمان انتقال خون تنها مرجع تصميم‌گيري در زمينه تأمين و توزيع خون و فرآورده‌هاي خوني سالم در ايران است.

خون سالم، نجات دهنده زندگي است. همه روزه، در سراسر جهان بسياري از افراد به خون و فرآورده هاي خوني نياز دارند، به طوري كه از هر سه نفر مردم دنيا، يك نفر در طول زندگي احتياج به تزريق خون و فرآورده هاي خوني پيدا مي كند.
بارزترين مثال براي موقعيت هايي كه در آن نياز مبرم به خون پيدا مي شود شامل: زمان بروز حوادث و سوانح گوناگوني نظير تصادفات رانندگي، سوختگي ها و اعمال جراحي، خانم هاي باردار در حين زايمان، نوزادان و بخصوص نوزادان نارس است.
از طرفي بيماران مبتلا به سرطان كه تحت شيمي درماني يا اشعه درماني قرار دارند هم از مصرف كنندگان خون و فرآورده هاي خون هستند. بسياري از بيماران، مانند بيماران تالاسمي و هموفيلي نيز ناگزيرند براي بهره مندي از يك زندگي طبيعي به شكل منظم خون يا فرآورده هاي خون دريافت كنند.
اگر چه دلايل نياز براي انتقال خون متفاوت است ، اما نياز به خون و فرآورده هاي خون به صورت مداوم وجود دارد ،در حال حاضر، با وجود پيشرفت هاي چشم گير در زمينه علم پزشكي هنوز هيچ گونه جايگزين مصنوعي براي خون ساخته نشده است و فقط خوني كه توسط انسان هاي نيكو كار اهدا مي شود، مي تواند جان انسان هاي ديگر را از مرگ نجات بخشد. در چنين شرايطي، تنها اهداي خون توسط يك داوطلب سالم و تزريق خون او مي تواند در لحظات مرگ و زندگي، نجات بخش يك انسان نيازمند باشد.
از اين رو فعاليت سازمان انتقال خون در زمينه تامين و توزيع خون و فرآورده هاي آن و همچنين آموزش و پژوهش هاي لازم در اين زمينه بسيار ضروري است و نيازمند برنامه ريزي و تامين اعتبارات لازم است تا همواره بخش سلامت جامعه با تامين خون در سلامت كامل به سر ببرد .
در سال گذشته باوجود بيماران و نيازمند به خون و همچنين وجود حوادث ناگوار كه جان شان به خون اهدا كنندگان وابسته بود ،انتفال خون نقش حياتي را ايفا كرد و باري ديگر با فعاليت شبانه روزي حيات و سرخي آن را با نشاندن لبخند رضايت برلبان اهدا كنند و گيردگان خون به خانه هاي مردم هديه داد.

**بيش از 3 ميليون واحدخون در بيمارستان ها توزيع شد
از ابتداي فروردين تا پايان بهمن امسال، سه ميليون و 334 هزار و 715 واحد خون و فرآورده شامل، گلبول قرمز فشرده، پلاكت و پلاسما در مراكز درماني و بيمارستاني كشور توزيع شد.

**حدود 2 ميليون نفر در 11ماهه امسال خون اهدا كردند
طي 11 ماه گذشته 2 ميليون و 500 هزار و 99 نفر براي اهداي خون به مراكز انتقال خون سراسر كشور مراجعه كرده اند كه از اين تعداد يك ميليون و 923 هزار و 366 نفر موفق به اهداي 88 خون شدند.

** ايران دارنده بالاترين سطح سيستم ملي مراقبت از خون در مديترانه شرقي
سخنگوي سازمان انتقال خون گفت: ايران بالاترين سطح سيستم ملي مراقبت از خون (هموويژيلانس) در منطقه مديترانه شرقي را دارد ،بطوريكه يك سيستم نظارت كشوري بر سلامت خون و فرآورده هاي آن در تمام مراحل زنجيره انتقال خون از زمان خونگيري از اهداكنندگان تا پيگيري دريافت كنندگان خون و فرآورده ها را شامل مي شود.

**بيش از 97 درصد خون هاي اهدايي درايران تبديل به فرآورده هاي خوني مي شود
طبق آخرين گزارش منتشر شده در سال 2017 كه از سوي ستاد مركزي سازمان جهاني بهداشت، سالانه در جهان 112ميليون و 500 هزار واحد خون اهدا مي شود كه در ايران بيش از دو ميليون و يكصد هزار نفر در سال خون اهدا مي كنند كه بيش از 97 درصد خون هاي اهدايي در ايران تبديل به فرآورده هاي خوني مي شود.

**ايران سرآمد كشورهاي منطقه مديترانه شرقي در شاخص اهداي خون است
شاخص اهداي خون در كشورمان 27 واحد به ازاي يك هزار نفر جمعيت است و ايران از اين نظر، سرآمد كشورهاي منطقه مديترانه شرقي (امرو) است.
براساس اعلام سازمان بهداشت جهاني در سال 2017 حدود 12 ميليون و 500هزار واحد اهداي خون در جهان انجام شد كه از اين ميزان سهم كشورهاي عضو مديترانه شرقي حدود 9/9 ميليون واحد است.

**بخش بزرگي از خدمات انتقال خون مورد استفاده بيماران سرطاني قرار مي گيرد
در حدود يك سوم فرآورده هاي سلولي خون و بيش از نيمي از پلاكت هاي تهيه شده توسط مراكز انتقال خون، همچنين فرآورده هاي پلاسمايي پالايش شده مشتق از خون به ويژه در مواقعي كه سيستم ايمني بيماران سرطاني تحت تاثير قرار گرفته شده باشد را دريافت مي كنند.
سالانه حدود 200 هزار ليتر پلاسما در هشت مركز پلاسماي كشور توليد مي شود .

**سنجش سلامت خون هاي اهدايي در كشور متمركز شد
با استفاده از سامانه جديد غربالگري اهداكنندگان خون با روش الكتروكمي لومي نسانس ،انجام آزمايش هاي سلامت خون هاي اهداي در كشور متمركز سازي شد.
با استفاده از سامانه جديد غربالگري اهداكنندگان خون نمونه‌هاي خون اهدا كنندگان از ساير مراكز و استان‌ها به مراكز و استان‌هايي كه اين دستگاه در آنها مستقر است ارسال مي‌شود تا آزمايش شوند.

**افتتاح سامانه غربالگري نمونه اهدا كنندگان خون در 6 استان كشور
سامانه غربالگري نمونه اهدا كنندگان خون (سامانه الكتروكمي لومينسانس) جهت تشخيص سلامت خون، در 6 استان كشور شامل ،مازندران،آذربايجان شرقي، خراسان رضوي، اصفهان، فارس و تهران راه اندازي شد.

**مراجعه بيش از 2 ميليون داوطلب براي اهداي خون در 9 ماه
از ابتداي فروردين تا پايان آذر ماه سال 96 بيش از 2 ميليون اهدا كننده به پايگاه هاي سراسر كشور مراجعه كردند كه بيش از يك ميليون و 585هزار نفر موفق به اهداي خون شدند.
در اين مدت استان هاي تهران، فارس، خراسان رضوي و اصفهان بيشترين ميزان اهداي خون را در كشور داشته اند.

**هلال احمر تركيه خواستار انتقال تجربه ايران در مورد پالايش پلاسما شد
هياتي متشكل از مديران ارشد هلال احمر تركيه در بازديد از دستاوردها و مذاكره با مديرعامل سازمان انتقال خون ايران خواستار انتقال تجربه موفق پالايش پلاسما به اين كشور شدند.
در سال 2015 كه برنامه جهاني ريكاور پلاسما و پلاسماي بازيافتي در سازمان جهاني بهداشت مطرح شد، اين سازمان الگوي پالايش قراردادي پلاسما را در ايران نمونه مناسبي براي كشورهاي دنيا دانست و آن را به عنوان دستاوردي بزرگ در جهان معرفي كرد.

**غربالگري آنتي بادي هاي ناخواسته در آزمايش هاي روتين بارداري قرار گرفت
آزمايش غربالگري آنتي بادي براي تشخيص آنتي بادي هاي ناخواسته عليه گروهاي خوني موجود در خون مادران در فهرست آزمايش هاي روتين بارداري قرار گرفت.
همچنين تامين خون و فرآورده هاي سازگار براي زمان زايمان يا جراحي در صورت نياز و يافتن خون سازگار در فهرست آزمايش هاي روتين بارداري قرار گرفت، كميته مادران وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي مقرر كرد كه در 10 دانشگاه علوم پزشكي و مراكز بهداشت زير مجموعه آن اين غربالگري در مورد مادران باردار صورت گيرد.

**كاهش شيوع هپاتيت Bدر اهداكنندگان خون
شيوع هپاتيت B در بين اهداكنندگان خون كاهش چشمگير دارد به (سي دو هزارم درصد) يعني 3 مورد مثبت به ازاي هر 10 هزار نفر تا پايان سال 95 رسيده است.
طي 10 سال گذشته شيوع هپاتيت B در جامعه اهداكنندگان خون در سال 1386 از (چهل و سه صدم درصد)يعني 43 مورد مثبت در 10 هزار نفر در پايان سال 95 به كمتر هشتاد و يك هزارم درصديا 8مورد مثبت در ده هزار نفر رسيد .

**اطلاعات يك هزار و 400 ايراني با گروه خوني نادر ثبت شد
تاكنون اطلاعات يك هزار و 400 ايراني با گروه هاي خوني نادر در بانك اطلاعاتي سازمان انتقال خون ثبت شده است.
اين افراد از بين 60هزار نفري كه غربالگري شده اند شناسايي و اطلاعات آنها در بانك اطلاعاتي سازمان انتقال خون ثبت شده است . از بين اين يك هزار و 400نفر، يكصد نفر داراي گروه خوني درحال حاضر 190واحد خون نادر به صورت منجمد از اين يك هزار و 400نفر گرفته و به صورت منجمد ذخيره سازي شده است كه تا 30 سال قابليت نگهداري دارد.

**70 درصد خون هاي اهدايي صرف افراد سالمند مي شود
مصرف 70درصدي خون هاي اهدايي براي افراد سالمند بالاي 60 سال زنگ خطري است براي مراكز اهداي خون در جهان كه با پديده سالمندي، چالشي براي تامين خون در آينده خواهند داشت.

**ايران ميزبان روز جهاني اهدا كنندگان خون در سال 2019 شد
ايران با توجه به توانايي ها و دستاوردهاي بين المللي سازمان انتقال خون در رسيدن به اهداي صد درصد داوطلبانه و پيشرو در منطقه، به عنوان ميزبان روز جهاني اهدا كنندگان خون در سال 2019 پيشنهاد شد.

**همكاري ايران براي ايجاد انتقال خون ملي درافغانستان
جمهوري اسلامي ايران براي ايجاد انتقال خون ملي با كشور همكاري دارد كه كنترل كيفي خارجي آزمايش هاي سلامت و آموزش كاركنان انتقال خون افغانستان از جمله اين موارد است.
سازمان انتقال خون ايران دراجراي طرح ساماندهي سيستم انتقال خون افغانستان، اعزام مشاوران فني به افغانستان به درخواست رسمي دفتر منطقه اي سازمان جهاني بهداشت نيز همكاري داشته است.

**سرويس انتقال خون بيمارستاني ايجاد شد
با ايجاد سرويس انتقال خون بيمارستاني در كنار بانك هاي خون بيمارستاني، يك قدم موثر در اين راه برداشته شد.
گرايش به سوي مصرف خون محافظه كارانه اولويتي ضروري براي سازمان انتقال خون است كه با آن مي توان علاوه بر كاهش هزينه ها به موسسات بيمه كمك رساند و باري از دوششان بردارد.
اجتمام **2181 **1569