پوشش گياهي
درخت زارهــاي جزيره از گونـــه هاي بومـــي و خودروي جزيـره شامــل كهـــــــــور ايرانــــي، كُنار، گز، انجيــر بنگالي و كَرَت هستند كه همه آنها از گونه هاي حمايت شده هستند.
در سال هـــاي گذشتـــه مناطقي از جزيـره با گونـــه كهور پاكستاني جنگل كاري شده است.
*آهوان
سال 1363، تعداد 30 راس آهو براي حمايت از تكثير آهوي ايراني و افزودن بر جذابيت هاي جزيره با همكاري سازمان حفاظت محيط زيست از جزيره خارك به كيش منتقل شد و اكنون در بيشتر مناطق جزيره به صورت گله هاي پراكنده ديده مي شوند.
در حال حاضر بيش از 700 راس آهو در جزيره كيش زندگي مي كنند و سازمان منطقه آزاد كيش جهت افزايش جذابيت هاي گردشگري جزيره كيش و همچنين به منظور حفاظت هرچه بهتر از آهوان، نسبت به تاسيس پارك آهوان به مساحت تقريبي 200 هكتار اقدام كرده كه در آينده افزون بر آهوان، زيستگاه ساير حيات وحش منطقه نيز خواهد بود.
*پرندگان
جزيره كيش تنها با مساحت 92 كيلومتر مربع، زيستگاه حدود 180 گونه پرنده است كه بسياري از آنها مانند بوجانگا خاكستري، گلاريول بال سياه، زرد پره رخ زرد و كوكوي ابلق، بعد از سال ها در جزيره كيش مشاهده شدند.
حواصيل سبز و پرندگان شكاري از قبيل سارگپه جنگلي تاجدار، عقاب ماهيگير، ليل، شاهين و دليجه كوچك در سطح منطقه و حتي جهان كمياب بوده و هر يك جدا از ارزش هاي زيبايي شناختي، داراي ارزش هاي اكولوژيكي منحصر به فردي نيز هستند.
فلامينگوها، حواصيل ها، كاكايي و پرستوهاي دريايي از ديگر پرندگان موجود در جزيره اند و در سراسر جزيره كيش پرندگاني مانند انواع سبزقبا، زنبورخور، سنگ چشم، بلبل خرما، مينا، دم جنبانك و شهدخوار مشاهده مي شود.
با گذر از خيابان ها و ميادين جزيره مي توان پرندگاني مانند مينا، گاوچرانك و ديدومك ها را در ميان چمن هاي سطح شهر مشاهده كرد.
توصيه هاي زيست محيطي
از قطع كردن و شكستن شاخه درختان خودداري كنيم.
از روشن كردن آتش در مجاورت درختان خودداري كنيم.
هرگز آهوان را تعقيب نكنيم.
از دست زدن به بره آهوان و جابجايي آنها جدا خودداري كنيم.
از دست زدن به لانه پرندگان و برداشتن جوجه آنها جدا خودداري كنيم.
از ريختن هرگونه ضايعات در طبيعت خودداري كنيم.
حمل هرگونه سلاح اعم از شكاري، ساچمه زني و بادي در جزيره كيش ممنوع است.
*مرجان ها و ماهي ها
جزيره كيش يكي از مناطق مرجاني بسيار مهم در آب هاي دريايي ايران به شمار مي رود و به علت وجود مرجان ها، آب هاي كيش زيستگاه بسياري از موجودات دريايي هستند.
طبق آخرين بررسي به عمل آمده، 200 گونه ماهي مرجاني در سواحل جزيره كيش مشاهده شده كه حدود 85 گونه از آنها ماهيان زينتي هستند.
خانواده هاي ماهيان زينتي كه در جزيره كيش داراي فراواني بيشتري هستند شامل: پروانه ماهيان ، طوطي ماهيان، جراح ماهيان، دلقك ماهيان، سنگ رووك ماهيان و خفاش ماهيان هستند.
با توجه به عوامل زياد تهديد كننده مرجان ها ،به خصوص فعاليت هاي وابسته به گردشگري، اداره محيط زيست سازمان منطقه آزاد كيش به منظور افزايش سايت هاي غواصي جزيره كيش و كاهش فشار بر اكوسيستم هاي مرجاني و در نهايت حفاظت از محيط زيست دريايي جزيره كيش، اقدام به ساخت و استقرار تعدادي مجسمه در ناحيه شرقي جزيره و در عمق 10 متري دريا كرده است.
در همين راستا ايجاد زيستگاه با استفاده بيش از يكهزار تن مصالح سنگي در سواحل شرقي جزيره يكي ديگر از كارهاي صورت گرفته است.
علاقمندان جهت بازديد از زيستگاه هاي مورد نظر مي توانند به باشگاه هاي هاي غواصي مراجعه كنند.
*لاك پشت هاي دريايي
لاك پشت هاي دريايي از گونه هاي تحت حمايت كشور هستند كه در فهرست قرمز اتحاديه جهاني حفاظت از طبيعت و منابع طبيعي (IUCN)، عهدنامه تجارت گونه هاي گياهي و جانوري در خطر انقراض (CITES) و عهدنامه گونه هاي مهاجر (CMS) بوده و به لحاظ درجه بندي حساسيت محيط زيستي به عنوان گونه هاي در معرض خطر انقراض معرفي شده اند.
لاك پشت هاي دريايي كيش (لاك پشت هاي پوزه عقابي) در فصل تخمگذاري (اواخر اسفند تا خرداد ماه) شب هنگام به سواحل ماسه اي مي آيند و به كمك باله هاي عقبي، لانه اي به عمق تقريبي 40 سانتي متر حفر مي كنند و پس از تخم گذاري، روي آن را با ماسه هاي موجود در ساحل مي پوشانند.
لاك پشت هاي عقابي حدود 50 تا 60 روز بعد، سر از تخم بيرون مي آورند و به كمك نور منعكس شده از سطح دريا، راه را پيدا كرده و به سمت دريا مي روند.
سازمان منطقه آزاد كيش از سال 1386 تاكنون با اجراي طرح حفاظت و پايش لاك پشت هاي دريايي كيش در سواحل جنوبي جزيره (سايت لاك پشت ها) نسبت به حفاظت از لاك پشت هاي دريايي اقدام كرده است.
در حال حاضر سايت ياد شده يكي از جذاب ترين مناطق گردشگري جزيره كيش است.
*توصيه هاي زيست محيطي
از دست زدن به مرجان ها اجتناب كنيم.
از شكستن يا تخريب مرجان ها خودداري كنيم .
از قايقراني و انداختن لنگر در مناطق مرجاني خودداري كنيم.
در مناطق مرجاني ماهيگيري نكنيم.
قبل از غواصي در مناطق مرجاني، مهارت خود را در مناطق ماسه اي آزمايش كنيم.
هنگام غواصي از برخورد تجهيزات با مرجان ها جلوگيري كنيم.
تخريب هاي ايجاد شده در مرجان ها را به كارشناسان و گروه هاي حفاظتي گزارش كنيم.
از خريد هداياي ساخته شده از مرجان ها و ساير موجودات دريايي اجتناب كنيم.
محدوده مرجاني سيمرغ (بيگ كورال) فقط جهت فعاليت هاي غواصي است و از تردد با جت اسكي و قايق هاي تندرو در اين محدوده و همچنين هرگونه فعاليت ماهيگيري در آن خودداري كنيم.
از ريختن هرگونه زباله در دريا و ساحل خودداري كنيم.
از غذا دادن به ماهي ها خودداري كنيم.
از نزديك شدن و دست زدن به لاك پشت ها خودداري كنيم.
هرگز ماسه هاي ساحل را براي پيدا كردن تخم لاك پشت ها كاوش نكنيم.
از تردد با خودرو در سواحل ماسه اي خودداري كنيم.
از عكاسي با فلاش از لاك پشت هاي در حال تخمگذاري خودداري كنيم .
رعايت اين توصيه ها بخشي از گردشگري مسئولانه و متعهدانه است كه مسافران نوروزي با عمل به آنها ضمن اداي دِين به طبيعت جزيره كيش مي توانند خاطره و تصويرهايي زيبا را با خود سوغات ببرند.
سالانه بيش از يك ميليون و 700 هزار گردشگر داخلي و خارجي از اين جزيره مرجاني بازديد و از ظرفيت هاي مختلف طبيعي، تفريحي و گردشگري آن استفاده مي كنند.
جزيره كيش با مساحت 91.5 كيلومتر مربع و جمعيتي حدود 40 هزار نفر در 18 كليومتري كرانه جنوبي ايران در محدوده شمالي آب هاي نيلگون خليج فارس واقع شده است.
2094
تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۷
كيش- ايرنا- جزيره كيش مانند هر منطقه ديگري، پوشش گياهي و تنوع جانوري ويژه خود را دارد كه اطلاع گردشگران از آنها و چگونگي رفتار در طبيعت جزيره مي تواند، ضمن فراهم كردن امكان لذت بيشتر از اين جاذبه ها، امنيت بقاي اين جاذبه هاي طبيعي و جاندار را تضمين كند.