به گزارش ايرنا، سيزده بدر يا جشن بدرقه نوروز از مهم ترين رسم هاي مشترك در ميان اقوام مختلف ايراني است كه طي سال هاي اخير روز آشتي با طبيعت نيز تلقي مي شود.
مردم جاسك هرمزگان نيز در روز 13 فروردين ماه، سيزده بدر را به نيكي پاس مي دارند و بامداد تا غروب آفتاب را در كنار طبيعت سپري كرده و با نيايش به درگاه ايزد متعال سال خوش و خرمي را آرزو مي كنند.
آنان با آغاز بهار و ورود به سال جديد و پس از چند روز ديد و بازديد و تبريك سال نو،براي تكميل شادي خود و دور كردن غم و غصه، در روز، با بيرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در طبيعت، مراسم سيزده بدر را اجرا مي كنند.
انجام بازي هاي مختلف و پختن غذاهايي همچون برياني، استانبولي با گوشت و گره زدن علف براي باز شدن بخت دختران از ديگر آداب جشن سيزده بدر در جاسك است كه هنوز جاي خود را در فرهنگ مردم اين منطقه حفظ كرده است.
مردم جاسك در كنار چشمه هاي آب گرم، سواحل درياي عمان،جنگل هاي حرا ،رودخانه كويك،دشت كشاورزي جگين اين روز را سپري مي كنند.
فرماندار جاسك نيز با اشاره به برگزاري مراسم روز طبيعت در 13 فروردين به ايرنا گفت: يكي از مسائلي كه در روز طبيعت نگران كننده است بي توجهي برخي افراد به حفاظت از محيط زيست است كه گاهي اوقات مواد زائد و زباله پس از حضور شهروندان در طبيت برجاي مي ماند.
محمد احمدي افزود: لازم است مدير و كاركنان محيط زيست شهرستان با آموزش شهروندان، فرهنگ سازي به منظور ارتقاي فرهنگ حفاظت و حراست از عرصه هاي طبيعي و صيانت از طبيعت تلاش كنند.
وي افزود:براي جلوگيري از آلودگي محيط زيست،حفظ پاكيزگي سطح شهر و حفظ زيبايي سيماي شهري در روز سيزدهم فروردين مقداري كيسه زباله در روز طبيعت توزيع مي شود و شهروندان مي توانند زباله ها و پسماند خود را در نقاط مشخص شده قرار دهند تا به جايگاه تخليه زباله منتقل شود.
يك فعال محيط زيست نيز به خبرنگار ايرنا گفت: فرهنگ حفظ محيط زيست بيانگر اين امر است كه تعادل بايد در رفتار دو طرف حفظ شود، انسان نبايد خودخواهانه، با محيط اطراف خود رفتار كند، بلكه بايد با شناخت از آن، رفتار خود را متناسب با اين سرمايه بزرگ هماهنگ سازد.
حيدر حيدري نژاد اظهار داشت: جشن روز طبيعت و ديگر آيين ها با فرهنگ باستاني ايران در ارتباط است و بايد به وسيله مردم زنده نگه داشته شود، اما پاسداشت آن ها بايد با مفهوم هاي اصلي در فرهنگ همراه باشد و مفهوم هاي اصلي يعني اينكه در اين روز، به طبيعت آسيب وارد نشود و شادي مردم محيط زيست را به خطر نيندازد.
وي گفت: مشاهده شده است بسياري از افراد در روز طبيعت، با آلوده كردن محيط اطراف، اين گونه آيين باستاني را زير سئوال مي برند، پس توصيه مي شود كه همگان در مسير حفظ اين آيين كهن كوشا باشند.
شهرستان جاسك با 58 هزار نفر جمعيت در 300 كيلومتري شرق بندرعباس مركز استان هرمزگان واقع شده است.
7199/7408
تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۴
بندرعباس - ايرنا - مردم جاسك چهارشنبه آخر سال به پيشواز نوروز رفتند و پس از 12 روز بهاري، سيزه بدر را حسن ختام جشن نوروزي قرار مي دهند تا با رفتن به دل طبيعت و آرزو كردن، اوقات خوش نوروز را تا سال بعد بدرقه كنند.