تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۲

تهران- ایرنا- نخستین قهرمانی تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان ایران در پیكارهای قهرمانی سال 2017 جهان در آمریكا و آغاز به كار فعالیت بانوان در این رشته از مهمترین رویدادهای پولاد سرد در سال 96 بود.

به گزارش ایرنا، تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان ایران در پیكارهای قهرمانی سال 2017 جهان كه آذر ماه امسال در شهر آناهایم ایالت كالیفرنیا در آمریكا برگزار شد، با كسب 509 امتیاز برای نخستین بار قهرمان جهان شد.
در این رقابت ها كیانوش رستمی یك مدال نقره در حركت یك ضرب دسته 85 كیلوگرم، سهراب مرادی سه مدال طلا در دسته 94 كیلوگرم، سید ایوب موسوی دو برنز حركت دو ضرب و مجموع دسته 94 كیلوگرم، علی هاشمی دو مدال طلا و یك برنز در دسته 105 كیلوگرم، بهداد سلیمی دو مدال نقره و برنز و سعید علی حسینی دو مدال نقره و یك برنز برای كشورمان به ارمغان آوردند.
علی میری و علیرضا سلیمانی عنوان هفتم دسته های 85 و 105 كیلوگرم را بدست آوردند تا در نهایت تیم ایران در بخش مردان با 5 طلا، 3 نقره و 6 برنز برای نخستین بار قهرمان جهان شود.
تیم وزنه برداری بزرگسالان ایران، دو بار پیش از این در مسابقات قهرمانی جهان موفق به كسب بهترین نتیجه تیمی شده بود، ابتدا در سال 2011 فرانسه با 495 امتیاز به مقام سومی دست پیدا كرد و دومین مرتبه نیز در رقابتهای سال2013 لهستان با 442 امتیاز به مقام سومی رسید. البته وزنه برداری ایران در مسابقات جهانی آمریكا موفق به كسب برخی ركوردها و موفقیت های دیگری نیز شد.
ایران بعد از 16 سال در دسته 94 كیلوگرم صاحب مدال طلای جهان شد. آخرین طلای ایران را قبل از سهراب مرادی، كوروش باقری در سال 2001 و در مسابقات جهانی آنتالیا به دست آورده بود. مرادی با شكستن ركوردهای دوضرب و مجموع جهان، اولین وزنه برداری بود كه در مسابقات جهانی آمریكا موفق به ثبت ركورد جهانی شد. مرادی با مهار وزنه 233 كیلوگرم ركوردی را شكست كه 17 سال دست نخورده باقی مانده بود.
در این دسته و برای نخستین بار یك وزنه بردار ایرانی هر سه مدال طلای دسته 94 كیلوگرم را به دست آورد. كوروش باقری در مسابقات جهانی آنتالیا صاحب دو طلا و یك برنز شده بود، اما سهراب مرادی هر سه نشان طلا را از آن خود كرد.
با درخشش سهراب مرادی و سید ایوب موسوی، بعد از شش سال، یك بار دیگر دو وزنه بردار ایرانی روی سكوهای اول و دوم جهان ایستادند. آخرین باری كه این موفقیت به دست آمد در مسابقات جهانی 2011 پاریس بود كه بهداد سلیمی و سجاد انوشیروانی دبل كردند و مدال های طلا و نقره دسته فوق سنگین را به دست آوردند.
كیانوش رستمی بعد از هفت سال بار دیگر با تك مدال از صحنه رقابت های جهانی خارج شد. رستمی در سال 2010 در مسابقات جهانی آنتالیا مدال برنز یك ضرب را به دست آورد، اما در دو ضرب و مجموع مدالی كسب نكرد. او با كسب مدال نقره یك ضرب، مجموع مدال های جهانی خود را به عدد 10 رساند و با ركورد 10مدال آندره ریباكو وزنه بردار سرشناس بلاروسی مساوی كرد.
از سوی دیگر در پیكارهای وزنه برداری قهرمانی سال 2017 جهان در آمریكا 9 كشور قدرتمند این رشته شامل چین، روسیه، قزاقستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، بلاروس، مولداوی، تركیه و اوكراین به دلیل دوپینگ ورزشكارانشان در بازی های المپیك 2008 پكن و 2012 لندن به مدت یك سال از میادین بین المللی محروم شدند و در مسابقات جهانی آمریكا نیز حضور نداشتند. برخی كارشناسان اعتقاد داشتند كه قهرمانی تیم ملی با نبود قدرت های برتر جهان رقم خورده است، اما ذكر این نكته ضروری است كه قهرمانی ایران مزد ورزش پاكش بود كه به دست آمد.
تیم ملی بزرگسالان در رقابت های قهرمانی آسیا نیز توانست در رقابت با چین با كسب 5 مدال طلا، 3 نقره و 3 برنز و 562 امتیاز عنوان قهرمانی آسیا را پس از پنج سال به دست آورد.
یكی دیگر از موفقیت های وزنه برداری ایران در سال گذشته، عنوان قهرمانی تیم جوانان ایران در ژاپن بود كه با 423 امتیاز و با 2 طلا، 2 نقره و 2 برنز برای دومین سال متوالی بر سكوی نخست جهان قرار گرفت.
تیم نوجوانان ایران نیز با یك طلا، یك نقره و دو برنز در پیكارهای جهانی در كشور تایلند، با 437 امتیاز بعد از كشور چین، نایب قهرمان جهان شد.
البته تیم‌های وزنه‌برداری جوانان و نوجوانان كشورمان در رقابت‌های قهرمانی آسیا در كشور نپال به ترتیب اول و سوم شدند.

*بازگشت علی حسینی بعد از هشت سال
سعید علی حسینی وزنه بردار دسته فوق سنگین ایران و ركوردار جوانان جهان كه به دلیل محرومیت 8 سال از بهترین دوران ورزشی خود را از دست داده بود، در رقابت های جهانی سال 2017 آمریكا حضور یافت.
فدراسیون بین المللی وزنه برداری اعلام كرده بود كه بنابر تغییراتی كه در كتاب قوانین مربوط به محرومیت های مادام العمر و برخی مجازات های آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ تدوین شده است و نیز شرایط مساعد سعید علی حسینی با این قوانین، وزنه بردار محروم فوق سنگین ایران می تواند از تاریخ ۲۴ اكتبر۲۰۱۷ (دوم آبان ۹۶) مجددا فعالیت های حرفه ای خود را در عرصه بین المللی وزنه برداری آغاز كند و دوره محرومیتش خاتمه می یابد.
علی حسینی وزنه بردار فوق سنگین ایران كه قهرمانی نوجونان آسیا و جوانان جهان را در كارنامه خود دارد و ركورد دار حركت یك ضرب، دوضرب و مجموع جهان در رده جوانان است. در زمانی كه صحبت زیادی از شكستن ركوردهای حسین رضازاده توسط او مطرح بود، برای دومین بار نتیجه آزمایش دوپینگ او در رقابت های قهرمانیل 2009 جهان در كره جنوبی مثبت اعلام شد و با محرومیت مادام العمر مواجه شد. پس از اعتراض به دادگاه عالی ورزش، محرومیت علی حسینی به 12 سال و تا سال 2021 كاهش یافت.
اما بر اساس قانون جدید فدراسیون جهانی، محرومیت وزنه بردارانی كه برای بار دوم دوپینگ شان محرز شده تا هشت سال كاهش یافت تا او مجوز حضور در مسابقات قهرمانی جهان را به دست آورد و با كسب مدال نقره پیكارهای قهرمانی جهان، بازگشت باشكوهی در این رشته داشته باشد.
او بعد از رقابت های جهانی آمریكا، اكنون مدال طلای بازی های المپیك 2020 توكیو را نشانه گرفته است.
وزنه برداران فوق سنگین ایران در سال های آینده با توجه به حضور «لاشا تالاخادزه» گرجستانی كه مدال طلای جهان و المپیك را در كارنامه دارد و همچنین وزنه برداران فوق سنگین مطرح كشور روسیه، كار سختی برای كسب مدال خواهند داشت.

*ماجرای ادامه دار كیانوش رستمی
ماجرای تمرینات شخصی كیانوش رستمی درست در ابتدای سال 95 و با آغاز سرمربیگری سجاد انوشیروانی و قبل از بازی های المپیك 2016 ریو آغاز شد. او اعتقاد داشت كه با تمرینات شخصی می تواند مدال طلای المپیك را بگیرد كه در ریو موفق به انجام این كار شد.
بعد از طلای المپیك، دیگر كسی جلودار رستمی نبود و او در هیچ یك از اردوهای تیم ملی حضور نیافت و حتی در این راه از حمایت های فدراسیون نیز برخوردار بود كه این موضوع سبب شد تا سجاد انوشیروانی از سرمربیگری تیم ملی استعفا دهد و جای خود را به محسن بیرانوند دبیر فعلی فدراسیون بسپارد.
بیرانوند نیز با توجه به در پیش بودن مسابقات جهانی سال 2017 آمریكا، انجام تمرینات شخصی رستمی را پذیرفت تا بدانجا كه حتی در مسابقات جهانی و در زمانی كه رستمی به روی تخته می رفت، سرمربی وقت تیم ملی هیچ دخالتی در امور فنی او نداشت.
رستمی كه اعلام شده بود از ناحیه زانو مصدومیت شدیدی داشت، در آمریكا و در رقابت تنگاتنگ با «پرز مندز» شیلیایی در دسته 85 كیلوگرم با انتخابی اشتباه در نخستین حركت و ضرب وزنه سنگین 212 كیلوگرم را انتخاب كرد كه نتوانست آن را بالای سر ببرد و برای بار دوم نیز در مهار آن ناكام بود. در حركت سوم نیز وزنه 215 كیلوگرمی را انتخاب كرد كه آن را نیز نتوانست بالای سر ببرد تا وداع تلخی با رقابت های قهرمانی جهان داشته باشد.

وزنه بردار كرمانشاهی تیم ملی كه از سال 2012 در هیچ مسابقه جهانی، آسیایی و المپیك حذف نشده بود، می توانست با انتخاب وزنه 205 كیلوگرمی مدال طلای خود را رقم بزند، اما این پرز مندز شیلیایی بود كه با برنامه ریزی و انتخاب وزنه های درست، هر سه مدال طلای دسته 85 كیلوگرم را به گردن آویخت.
بعد از مسابقات جهانی، محمد حسین برخواه سكاندار تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان ایران شد و حتی نخستین اردوی تیم ملی نیز هم اكنون و با حضور همه ملی پوشان به غیر از كیانوش رستمی در ماهشهر استان خوزستان در حال برگزاری است.
كیانوش رستمی با وجود تجربه تلخ جهانی آمریكا، همچنان بر موضع خود اصرار دارد و به نظر می رسد كه برخواه همچون سایر سرمربیان تیم ملی در ماههای آینده با چالش جدی رستمی مواجه خواهد شد، چالشی كه شخص رییس فدراسیون به عنوان حامی در كنار رستمی خواهد بود.

*تشكیل نخستین تیم ملی بانوان تاریخ وزنه برداری ایران
براساس سیاست های فدراسیون بین المللی وزنه برداری، كشورهایی همچون ایران كه تاكنون در بخش زنان فعالیتی نداشته اند ، باید در بخش بانوان نیز فعالیت خود را آغاز كنند كه این موضوعی میمون و مبارك برای ورزش ایران بود.
در همین راستا فدراسیون وزنه برداری در ابتدا چراغ خاموش و با ایجاد بسترهای لازم در استان ها با تعیین نایب رییسان بانوان هیات ها، كار خود را آغاز كرد.
در ادامه فدراسیون در بهمن ماه امسال نخستین ركوردگیری را از بانوان وزنه برداری ایران در سالن وزنه برداری مجموعه ورزشی آزاد تهران انجام داد و نفرات برتر كه در رده های سنی نوجوانان و جوانان هستند، به اردو دعوت شدند.
اولین مرحله اردوی تیم ملی وزنه برداری رده سنی نوجوانان و جوانان كشورمان با حضور 14 وزنه بردار از 11 اسفند در مجموعه ورزشی آزادی تهران آغاز شد كه در ادامه، اردونشین در خلال برگزاری سومین دوره جام فجر به اهواز اعزام شدند و در كارگاه اصلاح تكنیك زیر نظر «اورسلا پاپاندرئا» نایب رئیس فدراسیون بین المللی به مرور تكنیك پرداختند. این اردوی دو هفته ای روز گذشته به پایان رسید.
پاپاندرئا در خصوص هدف و انگیزه سفر به ایران گفت: من به عنوان نائب رییس فدراسیون جهانی و رئیس كمیسیون بانوان فدراسیون جهانی هدفم این بود علاوه بر بررسی دقیق تر وضعیت وزنه برداری در ایران، به بانوان وزنه بردار این اطمینان را دهم كه فدراسیون جهانی از تمام فعالیت های بانوان حمایت می كند.
حال بنا به گفته رییس فدراسیون، تیم وزنه برداری بانوان در رده سنی نوجوانان قرار است به عنوان نخستین تیم تاریخ وزنه برداری بانوان ایران در پیكارهای قهرمانی آسیا كه اواخر فروردین در ازبكستان برگزار می شود، حضور یابد.

*كیفیت پایین سومین دوره جام فجر
سومین دوره رقابت های وزنه برداری بین المللی جام فجر (یادواره سردار شهید عزیز الماسی) با حضور 10 تیم آمریكا (یك وزنه بردار)، گرجستان (سه وزنه بردار)، تاجیكستان (دو وزنه بردار)، افغانستان (سه وزنه بردار)، صربستان (دو وزنه بردار)، بنگلادش (سه وزنه بردار)، یمن (یك وزنه بردار)، نپال (سه وزنه بردار)، سوریه (چهار وزنه بردار) و تیم استان خوزستان (8 وزنه بردار) و مجموع 30 وزنه بردار روزهای 17 تا 19 اسفند در ورزشگاه امام رضا (ع) شهرك نفت در اهواز برگزار شد كه با قهرمانی تیم خوزستان به پایان رسید.
این مسابقات در حالی برگزار شد كه در دسته های مختلف بین 3 تا 4 وزنه بردار حضور داشتند و مقایسه نتایج دسته های برگزار شده جام فجر با مسابقات قهرمانی كشور كه بهمن ماه امسال در اهواز برگزار شد، نشان می دهد كه جام فجر از نظر فنی از سطح بسیار پایینی برخوردار بود و به جز تك نماینده آمریكا و سه وزنه بردار گرجستانی، سایر وزنه برداران شركت كننده در جام فجر، تقریبا از نظر فنی هیچ حرفی برای گفتن نداشتند.
از سوی دیگر مسابقات قهرمانی كشور در سال 96 خود یكی از ضعیف ترین نتایج از نظر ركوردی طی سال های اخیر بوده است و تعداد پایین شركت كنندگان در مسابقات قهرمانی كشور و استقبال نكردن استان ها، سطح كیفی مسابقات را كاهش داد.
برای آگاهی از آخرین اخبار ورزش ایران و جهان با كانال ورزشی ایرنا در تلگرام irnavarzesh@ همراه شوید.
ورزشی**1067** 1418