الجزیره - ایرنا - گروه های تروریستی زیادی در قاره آفریقا فعالیت می كنند، اما این روزها از گروهی به نام 'نصرة الاسلام و المسلمین' كه چند هفته پیش در پایتخت 'بوركینافاسو' دست به عملیات تروریستی زد، بیشتر مطرح شده است.

به گزارش ایرنا، گروه تروریستی نصره الاسلام و المسلمین اسفند ماه گذشته دست به عملیات تروریستی بزرگی در مركز شهر 'واگادوگو' پایتخت بوركینافاسو و در نزدیكی سفارت فرانسه زد كه در اثر آن حدود 28 نفر كشته شدند. پس از این عملیات، سوالات زیادی درباره ماهیت این گروه تروریستی منشا و اهداف آن به وجود آمد.

** پیدایش
گروه تروریستی نصرة الاسلام و المسلمین كه از جمله گروه های مسلح وابسته به شبكه تروریستی 'القاعده' است، در منطقه ساحل و صحرای آفریقا به ویژه منطقه مرزی میان مالی، نیجر و الجزایر فعالیت دارد و در اول ماه مارس 2017 میلادی اعلام موجودیت كرد.
هسته های اولیه این گروه از قبایل 'طوارق'، 'عرب ها' و جنگجویان خارجی تشكیل شده و با توجه به اینكه از عناصری از اقوام مختلف منطقه در آن حضور دارند، می تواند نفوذ زیادی در ساحل و صحرای آفریقا داشته باشد.
این گروه در پی در اختیار داشتن سرزمین نیست و دشمنی زیادی با گروه تروریستی 'داعش' دارد و با هرگونه تلاشی از سوی این گروه برای نفوذ در این منطقه مقابله می كند.

** اتحاد چهار گروه تروریستی و تندرو منجر به تشكیل نصره الاسلام و المسلمین شد
این گروه با ادغام چهار گروه مسلح 'انصارالدین'، 'كتیبه المرابطون' ، 'امارت منطقه صحرای بزرگ' و 'كتائب ماسینا' تشكیل شده است.
تروریست هایی مانند الحسن الأنصاري' معاون 'مختار بلمختار' سركرده كتیبة المرابطون، 'إیاد أغ غالی' سركرده گروه انصارالدین، 'یحیي أبو الهمام' سركرده گروه امارت منطقه الصحرا و 'أمادو كوفا' سركرده گروه ماسینا در ویدیویی كه منتشر كردند، اغ غالی سركرده اهل مالی گروه انصارالدین را به عنوان سركرده گروه تروریستی تازه تاسیس نصره الاسلام و المسلمین انتخاب و معرفی كردند.
این گروه ها كه پیشنیه ای تندروانه داشته اند، پیش از متحد شدن و تشكیل یك ائتلاف تروریستی نیز به هم نزدیك بودند و برای انجام برخی عملیات با هم هماهنگی هایی انجام می دادند، اما ظاهرا این بار با متحد شدن، می خواهند به عنوان قدرتی بزرگ در مقابل داعش و حكومت های منطقه عرض اندام كنند و برنامه های بزرگتری در سر دارند.
اغ غالی بلافاصله پس از تشكیل گروه نصره الاسلام و المسلمین با ایمن الظواهری' سركرده القاعده و 'ابومصعب عبدالودود' سركرده القاعده در منطقه 'مغرب اسلامی' و 'ملا هیبت الله' سركرده 'طالبان' بیعت كرد و از فعالیت ها و اعمال 'اسامه بن لادن' سركرده سابق القاعده، تمجید كرد.
دستگاه اطلاعاتی فرانسه اواخر سال 2017 میلادی، شمار جنگجویان این گروه تروریستی را حدود 500 نفر تخمین زده بود و این در حالی است كه تارنمای 'جنبش های اسلامی در منطقه' در مقاله ای در این خصوص نوشت، چهار گروه تشكیل دهنده نصره الاسلام و المسلمین حدود 10هزار جنگجو در اختیار دارد.

** سابقه حملات تروریستی
این گروه بیشتر نیروهای فرانسوی و همچنین نیروهای آفریقایی و نظامیان را در كشور مالی هدف قرار داده است . نصره الاسلام و المسلمین پنجم مارس 2017 مسئولیت حمله به نیروهای ارتش مالی كه در جریان آن 11 نظامی كشته شدند را بر عهده گرفت . در ماه آوریل این سال نیز مسئولیت كشتن یك سرباز فرانسوی را بر عهده گرفته بود.
این گروه در دوم ماه جولای سال 2017 میلادی فیلمی منتشر كرد كه در آن 6 گروگان از كشورهای غربی مشاهده می شدند و در فیلم دیگری كه ماه اكتبر سال 2017 میلادی آن را منتشر كرد، 11 نظامی از كشور مالی را نشان داد كه توسط این گروه ربوده شده بودند.

** اهداف تشكیل ائتلاف جدید
پایگاه خبری 'بوابه افریقیا الاخباریه' در گزارشی درخصوص فعالیت های این گروه نوشت كه شبكه القاعده كه این گروه ها با آن بیعت كرده اند، سعی در تقویت نفوذ خود در منطقه ساحل و صحرای آفریقا و انجام عملیات بزرگ دارد، القاعده با تشكیل این ائتلاف می خواست پیامی از یك سو به داعش رقیب اصلی خود برساند و از سوی دیگر به قدرت هایی كه ادعای مبارزه با تروریسم دارند و در راس آن ها فرانسه، بگوید كه با چالش بزرگی مواجه خواهند شد، زیرا پاریس از چندی پیش عملیات نظامی ضد این گروه ها را برای خارج كردن آن ها از شمال مالی آغاز كرده است.

** القاعده سعی در جذب بیشترین تعداد ممكن گروه های تندرو دارد
شبكه تروریستی القاعده طی سال های اخیر، برای تقویت خود و مقابله با فشار قدرت های منطقه ای و بین المللی، سعی در تشكیل ائتلاف های تروریستی دارد .
تاسیس گروه نصره الاسلام و المسلمسین كمتر از یك ماه پس از تصمیم پنج كشور منطقه ساحل آفریقا (مالی، موریتانی، چاد، نیجر و بوركینافاسو) برای تشكیل نیروی نظامی مشترك جهت مبارزه با تروریسم و پس از افزایش فعالیت سازمان های تروریستی در منطقه، صورت گرفت .
القاعده همچنین تلاش می كند جای داعش را در منطقه بگیرد و فرصت ابراز وجود به این گروه را ندهد. 'ابوهشام ابواكرم' عضو 'مجلس شورای شبكه القاعده' در مغرب اسلامی، ماه ژانویه 2017 میلادی گفته بود كه 'كار داعش در الجزایر به پایان رسیده، نه نامی از آن باقی مانده و نه تشكیلاتی'.

** چالش های پیش روی گروه نصره الاسلام و المسلمین
این گروه تندرو و تروریستی تازه تاسیس با چالش های زیادی برای ادامه فعالیت در منطقه شمال آفریقا روبرو می باشد. نخست، تقسیم مناطق نفوذ مهم ترین مشكل این گروهها است، زیرا هنوز شواهدی مبنی بر توافق عناصر آن برای تقسیم مناطق وجود ندارد و شاید این باعث افزایش اختلافات میان آن ها در آینده شود. به نظر می رسد گروه انصارالدین كه بیشترین جنگجو را دارد، نقش اساسی در این ائتلاف ایفا كند و از سوی دیگر این گروه نفوذ زیادی میان قبایل شمال مالی دارد . از سوی دیگر گروه المرابطون ادعا دارد كه تجربه زیادی در نبرد و حملات تروریستی دارد. این گروه در سال 2013 دست به عملیات تروریستی پر سر و صدا و بزرگی در تاسیسات گازی الجزایر در منطقه 'عین امناس' زد كه صدها گروگان گرفت و ده ها نفر در جریان آن كشته شدند.
یكی دیگر از چالش های پیش روی این ائتلاف، وجود چندین چهره بارز و مدعی تروریست از جمله 'مختار بلمختار' سركرده گروه المرابطون است كه این خود می تواند باعث اختلاف و جنگ قدرت میان آن ها شود.
مساله دیگر اینكه برخی دیگر از تشكیلات زیر مجموعه القاعده در شمال آفریقا از پیوستن به این ائتلاف خودداری كرده اند كه گردان 'عقبه بن نافع' از این جمله است .
جدا از این، گفته می شود، اغ غالی فردی قدرت طلب است و می خواهد بیشترین نفوذ را در میان گروه های دیگر در شمال آفریقا داشته باشد . این عادت و خلق و خوی، ممكن است باعث اختلاف او با دیگر سركرده های گروه های تندرو مانند 'عبدالمالك دروكدال' ملقب به 'ابومصعب عبدالودود' شود.
یكی دیگر از مشكلات گروه تازه تاسیس نصره الاسلام و المسلمین، وجود تناقضات فكری میان عناصر تشكیل دهنده آن است. المرابطون و امارت الصحرا الكبری تفكرات القاعده ای فرامرزی دارند، اما انصارالدین اهداف محلی را در اولویت می داند و به عنوان مثال سعی در ایجاد امارت اسلامی طوارق در شمال مالی دارد و از سوی دیگر گفته می شود جبهه آزادیبخش ماسینا در پی استفاده از بحران ها برای افزایش دایره نفوذش است.
در هر صورت باید دانست تروریست های منطقه ساحل و صحرا از جمله 'بوكوحرام'، 'الشباب' و نصره الاسلام و المسلمین از جمله خشن ترین تروریست ها هستند و فعالیت حتی یك گروه از این ها نیز در هر منطقه ای بسیار خطرناك است و كشورها برای مقابله با اینگونه گروه ها چاره ای جز تبادل اطلاعات امنیتی و تلاش برای بهبود وضعیت معیشتی مردم ندارند، زیرا بسیاری از این گروه ها با سوء استفاده از شرایط بد اقتصادی مردم، جوانان را جذب می كنند.
خاورم **2041**1651