تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۷

تهران – ايرنا - گروهي از محققان چيني با استفاده از فناوري هولوگرافي، ديسك سخت جديدي را ساختند كه قادر است اطلاعات را در قالب الگوريتم هاي سه بعدي روي يك فيلم ساخته شده از نانوذرات ذخيره كند.

به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، اين فناوري حجم اطلاعات ذخيره شده را افزايش داده و سرعت بازخواني، سرعت ضبط و پايداري اطلاعات را در شرايط سخت افزايش مي دهد.
محققان براي ساخت اين ديسك سخت از يك فيلم نيمه رسانا استفاده كردند كه از جنس دي اكسيد تيتانيوم و نانوذرات نقره ساخته شده است. يك ليزر از طريق تغيير بار الكتريكي نانوذرات نقره، اطلاعات را روي ديسك ذخيره مي كند و از آنجاكه طول موج هاي مختلف نور ليزر، نانوذرات را به اشكال مختلفي تحت تاثير قرار مي دهند، اطلاعات به شكل هولوگرام هاي سه بعدي روي ديسك ذخيره مي شوند.
اين ويژگي امكان ذخيره حجم زيادي از اطلاعات را در يك فضاي فيزيكي كوچك تر از ديسك هاي متداول در بازار فراهم مي كند. يراي مثال يك قطعه از اين فيلم با ابعاد 10 سانتيمتر و ضخامت 620 نانومتر قادر است اطلاعاتي با حجم 1000 برابر يك DVD را ذخيره كند. به عبارت ديگر اين فيلم قادر است 8.5 ترابايت اطلاعات را نگهداري كند.
اما يكي از نقاط ضعف ديسك هاي هولوگرافيك اين است كه اطلاعات آن ها در اثر تابش پرتوهاي ماوراء بنفش پاك مي شود. محققان براي حل اين مشكل از مولكول هاي الكترون پذير با اندازه يك تا دو نانومتر استفاده كردند. اين مولكول ها به دليل اندازه كوچك خود قادرند بدون ايجاد اختلال در درون حفره هاي موجود در ساختار لانه زنبوري نيمه رسانا قرار گيرند.
بدين ترتيب هنگام تابش پرتوهاي ماوراء بنفش قبل از اين كه الكترون هاي نيمه رسانا به سمت نانوذرات فلزي جريان پيدا كنند و اطلاعات ديسك را پاك كنند، مولكول هاي مذكور آن ها را جذب مي كنند. اين مولكول ها علاوه بر جذب الكترون ها موجب افزايش سرعت ضبط و بازخواني اطلاعات نيز مي شوند. در آزمايشات اوليه محققان توانستند اطلاعات را حتي در مجاورت پرتوهاي ماوراء بنفش روي اين ديسك جديد ذخيره كنند. همچنين توانستند اطلاعات آن را با سرعت يك گيگابايت درثانيه بازخواني كنند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Optical Materials Express منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440