بايرامعلي وصاليان روز سه شنبه در برنجكوبي خود روستاي عباس آباد آستارا در مصاحبه با خبرنگار ايرنا افزود: برنج قهوه اي را از برنج مرغوب هاشمي استحصال مي كنيم اما طعم نوع قهوه اي آن به علت سبوس دار بودن با برنج سفيد تفاوت دارد و شايد تغذيه آن براي نخستين بار مطلوب نباشد.
وي ادامه داد: علاقه مندان به خواص درماني آن، مي توانند برنج قهوه اي را به تدريج در برنج سفيد مخلوط كرده و بعدها به صورت مستقل پخت كنند.
وي افزود: برنج قهوه اي بايد به صورت كته پخته و مصرف شود و در حالت پخت به شيوه آبكش، خاصيت درماني خود را به علت از بين رفتن فيبر و سبوس از دست مي دهد اما كته آن به دليل مقوي بودن، با ايجاد حالت سيري در انسان، اجازه پر خوري نمي دهد.
وصاليان اظهار كرد: اين محصول، داراي پروانه بهداشت و شماره استاندارد است و تحت نظارت مستمر مسئول فني توليد مي شود و به علت هزينه بر بودن توليد آن، به طور ميانگين از هر 2 كيلو شلتوك به قيمت هر كيلو 60 هزار ريال، يك كيلو برنج قهوه اي به قيمت حدود 120 هزار ريال توليد مي شود.
وي بيان كرد: دانشگاه علوم كشاورزي گيلان، مراحل توليد برنج قهوه اي را طي دوره هاي متعدد آموزش داده و امكان توليد آن از هر نوع برنج وجود دارد و قيمت برنج قهوه اي به دست آمده از برنج هاي معمولي، پايين تر است اما در اين برنجكوبي فقط از نوع مرغوب هاشمي براي اين كار استفاده مي كنيم.
وصاليان ادامه داد: اين برنجكوبي يك هزار و 500 متر مربع زيربنا و هشت كارگر بيمه شده دارد و از سال 83 تاكنون بر حسب تقاضاي بازار، سالانه سه تا شش تن برنج قهوه اي در آن توليد مي شود.
آشپز يكي از مراكز تهيه و عرضه غذاي آماده در آستارا نيز گفت: بسياري از مردم از خواص برنج قهوه اي بي خبر هستند و رنگ تيره آن، مانع راه يافتن اين محصول به خانه ها مي شود اما برخي افراد بنا بر توصيه پزشك، پخت برنج قهوه اي را سفارش مي دهند.
يكي از مصرف كنندگان اين محصول نيز كه حدود 60 سال دارد، گفت: هميشه بعد از خوردن برنج معمولي از افزايش قند و چربي رنج مي بردم اما با پي بردن به ارزش غذايي و بي ضرر بودن برنج قهوه اي، از آن استفاده مي كنم و از رنج ناراحتي هاي گوارشي و قند خون راحت شده ام.
كارشناس تغذيه شبكه بهداشت و درمان آستارا نيز به ايرنا اظهار كرد: برنج قهوه اي يكي از انواع غلات كامل است و به علت تامين كربوهيدرات، فيبر و ويتامين هاي گروه ب، نسبت به برنج سفيد ارزش غذايي بسياري دارد و به سلامت مردم كمك زيادي مي كند.
سپيده جباري افزود: فيبر زياد برنج قهوه اي سرعت جذب قند و چربي را در بدن كند مي كند و در طولاني مدت براي درمان بيماري هاي قلبي و عروقي مفيد و به لحاظ فيبر و منزييم زياد در كنترل ديابت موثر است.
وي گفت: اين نوع برنج با ايجاد حالت سيري و تامين ويتامن هاي گروه ب، براي افرادي كه قصد كاهش وزن دارند، مفيد است و حركات روده بزرگ را تنظيم و يبوست را كنترل مي كند.
او ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده، برنج قهوه اي علاوه بر فايده هاي ياد شده، خطر ابتلا به برخي از سرطان ها را كاهش مي دهد و استفاده از آن در برنامه هاي غذايي، به مردم توصيه مي شود.
مدير جهاد كشاورزي آستارا هم با تاييد ارزش غذايي برنج قهوه اي گفت: برنج، داراي 2 پوسته دروني و بيروني است و هر چقدر با صيقل يابي در برنجكوبي ها لايه بيروني خود را از دست داده و سفيدتر شود، ويتامين ها و مواد مغذي خود را از دست مي دهد و متاسفانه مردم و به خصوص بانوان به جاي توجه به خواص برنج قهوه اي، به سفيدي برنج معمولي اهميت قائل هستند.
ايرج شياركار افزود: با تصويب تسهيلات بانكي از توليد برنج قهوه اي و سفيد در آستارا حمايت مي كنيم و براي تجهيز برنجكوبي روستاي عباس آباد اين شهرستان نيز يك ميليارد و 880 ميليون ريال تسهيلات پرداخت شده است.
وي اظهار كرد: اغلب بهره برداران كشاورزي آستارا شاليكار هستند و برنج، محصول غالب اين شهرستان و از نظر عطر و پخت، مرغوب و خوش خوراك است و به استان هاي همجوار، تهران و كرج عرضه مي شود.
حال كه به واسطه زندگي ماشيني، كم تحركي و تغذيه نامناسب بيماري هاي مختلف گوارشي و ناراحتي هاي ناشي از قند و چربي خون، گريبانگير انسان ها شده؛ معرفي نوع قهوه اي برنج با ويژگي هاي مفيد غذايي، خالي از لطف نيست و علاوه بر ايجاد تنوع غذايي در خانواده ها، در كاهش امراض ناشي از پرخوري و قند تاثيرگذار خواهد بود.
شهرستان مرزي بندر آستارا با 91 هزار نفر جمعيت در غرب استان گيلان و همسايگي جمهوري آذربايجان قرار دارد و در 32 هزار هكتار شاليزارهاي آن، حدود پنج هزار شاليكار به كشت و توليد برنج مشغول هستند و به طور ميانگين، سالانه چهار و نيم تن شلتوك از هر هكتار برداشت مي شود.
7124/2007
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۲
آستارا - ايرنا - توليد كننده برنج قهوه اي در آستارا گفت: اين محصول به علت دارا بودن ارزش غذايي و خواص درماني از برنج سفيد مفيدتر است اما تيرگي ظاهرش، مانع توجه مردم به باطن و راه يافتن آن به آشپزخانه ها و سفره ها شده است.