بجنورد- ايرنا- مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي گفت: كمبود منابع آب، توسعه صنعت را در بسياري از مناطق اين استان دچار مشكل كرده است به طوري كه در بيشتر مناطق، امكان تخصيص آب زيرزميني وجود ندارد.

به گزارش ايرنا، به نقل از روابط عمومي اين شركت، سيدابراهيم علوي چهارشنبه اظهار كرد: صنايع در بيشتر موارد، ناچار به خريد چاه آب كشاورزي مي‌شوند كه آن‌هم مسائل و مشكلات ديگري دارد.
وي افزود: عدم توجه به استقرار و توسعه صنايع پر مصرف همچون صنايع فلزي در مناطق بحراني نظير اسفراين، آينده پر خطري را براي پايداري منابع آب دشت ها متصور ساخته است.

* محورهاي سند راهبردي بخش آب استان
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي با اشاره به مهمترين محورهاي سند راهبردي بخش آب استان مربوط به برنامه ششم توسعه گفت: سند برنامه راهبردي بخش آب استان در سومين نشست شوراي حفاظت از منابع آب استان در سال گذشته تصويب و به سازمان مديريت و برنامه ريزي استان ارسال شده است.
وي اظهار كرد: بخش كشاورزي وابستگي زيادي به آب زيرزميني دارد و در برخي دشت‌ها بهره وري پايين آبياري مزارع و باغ ها و استفاده بيش از نياز موجب افت مستمر منابع آب زيرزميني و بلااستفاده شدن بسياري از اراضي مرغوب شده است. بسياري از باغ هاي چندين ساله هم رو به نابودي است كه ارزش اقتصادي بسيار پايين آب در بخش كشاورزي نيز براين مشكل افزوده است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي در مورد تنگناها و چالش هاي منابع آب استان گفت: تغييرات آب و هوايي و خشكسالي‏ها، كاهش شديد سهم سرانه منابع آب تجديد شونده، برداشت و استحصال بي رويه آب از منابع زيرزميني و وجود اضافه برداشت، بهره‌وري پايين در مصرف آب كشاورزي، شرب و صنعت، وجود آلاينده‌هاي روزافزون و فاضلاب‌ها و افزايش روند آلودگي منابع آب استان، غفلت نسبي از منابع آب غيرمتعارف، ساختار نامناسب و غيرمتوازن اقتصاد بنگاهداري در بخش آب و افزايش قيمت تمام‌شده طرح‌هاي آب در استان و فاصله زياد بين هزينه تمام‌شده و قيمت فروش آب به مصرف‌كنندگان از جمله مهمترين تنگناها و چالش هاي منابع آب استان است.
علوي افزود: اتكاي زياد بخش به منابع مالي دولتي و تنوع نداشتن در تأمين منابع مالي براي اجراي طرح‌ها، و نياز به زمينه سازي مناسب براي ايجاد انگيزه و جذابيت‌ براي توسعه مشاركت بخش خصوصي، پايين بودن شاخص برخورداري جمعيت روستايي از آب آشاميدني بهداشتي و كمبود آب براي آبرساني به روستاها، نياز به افزايش سهم مردم و ذينفعان در مديريت منابع آب و ايجاد مديريت مشاركتي آب با رويكرد حوزه‌اي و نگرش يكپارچه‌ با رعايت ملاحظات آمايش سرزمين، رقابت بين‌بخشي در تقاضاهاي فزاينده آب، عدم تعادل در سرمايه‌گذاري و هم‏زماني دراجراي طرح‏هاي بالا و پائين دستي آب و خاك از ديگر مسائل مهم در حوزه مديريت منابع آب استان است.
وي گفت: سند راهبردي بخش آب استان در برنامه ششم توسعه اهداف كلي و راهبردهايي دارد كه 'مديريت بهم‌پيوسته منابع آب در سطح حوضه‌هاي آبريز و ايجاد تعادل بين منابع و مصارف آب به منظور بهره‌برداري پايدار از منابع آب، كاهش نسبت حجم آب مصرفي استان به حجم منابع آب تجديدشونده، تأمين پايدار آب موردنياز آحاد جامعه براي مصارف شرب شهرها، روستاها و عشاير، حفظ و صيانت از منابع آب و اعمال مديريت كيفي منابع آب، احيا و تعادل‌بخشي منابع آب زيرزميني و كاهش مصرف از اين منابع، اصلاح ساختار اقتصاد صنعت آب و آبفا، افزايش بهره‌وري آب از ابعاد كمي، كيفي و اقتصادي' از جمله اين اهداف هستند.
مديرعامل شركت آب منطقه اي خراسان شمالي تصريح كرد: براي تحقق اهداف سند راهبردي بخش آب استان راهكارها و سياستهايي تعيين شده است.

* راهكارها
علوي گفت: كاهش نسبت حجم آب مصرفي كل استان به حجم منابع آب تجديدشونده براساس آب قابل برنامه‌ريزي مصوب شوراي برنامه‌ريزي آب، در نظر گرفتن منابع آب به عنوان محور آمايش سرزمين در استان و هدايت فعاليت‌هاي اقتصادي بر مبناي ظرفيت منابع آبي حوضه‌ها، استعلام از وزارت نيرو قبل از اخذ ساير مجوزها و اقدام به سرمايه‌گذاري، غربال و اولويت‌بندي پروژه‌هاي پيوست بودجه براساس آب قابل برنامه‌ريزي و اهداف طرح، همكاري و هماهنگي در دستگاههاي استان در جهت اعمال قوانين و استقرار حكمراني خوب و مؤثر آب در استان و اصلاح ساختار اقتصادي آب و زمينه‌سازي براي اخذ قيمت‌تمام‌شده از تمام مصارف با رعايت ملاحظات اجتماعي تا پايان برنامه از جمله مهم ترين اين راهكارها و سياست ها است.
وي افزود: محور قرار گرفتن حوضه‌هاي آبريز براي تصميم‌گيري در زمينه مديريت منابع آب و تشكيل شوراي هماهنگي مديريت منابع آب حوضه آبريز جهت مشاركت ذينفعان در فرآيند مديريت حوضه، تأمين آب زيست‌بوم‌هاي حساس و تعيين نياز زيست‌محيطي پيكره‌هاي آبي، از ديگر راهكارها و سياستهاي حاكم بر اين سند است.
وي تصريح كرد: ايجاد هماهنگي‌هاي لازم بين دستگاه هاي استاني قواي سه‌گانه براي انسداد چاه‌هاي غيرمجاز و انجام اقدامات عملياتي در اين زمينه، ارتقاي بهره‌وري آب بخصوص در بخش كشاورزي با استفاده از تمام سازوكارهاي لازم اقتصادي، اجتماعي، سياسي، فرهنگي و ...، اصلاح الگوي كشت مناطق مختلف باتوجه به اولويت‌ها (با اولويت دشت هاي پايلوت)، توسعه فعاليت‌هاي اقتصادي غير‌آب‌بر و توجه به ايجاد اشتغال از اين طريق، الزام به ممنوعيت كاشت محصولات توليدي درفضاي باز با قابليت انتقال به فضاي گلخانه‌اي و توسعه كشت در محيط‌هاي كنترل‌شده و جلوگيري از تبخير و تحويل حجمي آب براساس سند ملي الگوي بهينه مصرف بروز‌شده در زمان و مكان مورد تقاضا به تشكل‌هاي آب‌بران به منظور تقويت مديريت‌هاي محلي آب و تأمين اعتبارات لازم براي اين امر نيز از راهكارها و سياست هاي سند راهبري بخش آب در برنامه ششم توسعه است.
ميانگين بارندگي سالانه در استان خراسان شمالي 230 ميلي متر و حجم منابع آب تجديد پذير حدود يك ميليارد و 400 ميليون متر مكعب است. از اين مقدار حدود 870 ميليون متر مكعب آبهاي سطحي استان را تشكيل مي‌دهد و حدود 530 ميليون متر مكعب آبخوانهاي زيرزميني را تغذيه مي كند.
7185/ 6042