تاریخ انتشار: ۲۳ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۷

تهران- ایرنا- محققان آمریكایی توانستند عامل ژنتیكی بیماری آلزایمر را كه ژنی به نام apoE4 است و همچنین روش احتمالی درمان این بیماری را شناسایی كنند.

به گزارش روز پنجشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان با وارد كردن مجموعه ای از تركیبات به درون این ژن توانستند آن را به ژن بی خطری شبیه به apoE3 تبدیل كنند.
این محققان برای اولین بار تاثیر apoE4 را روی مغز انسان آزمایش كردند. برای این منظور با استفاده از سلول های پوست اهداشده توسط بیماران مبتلا به آلزایمر، نورون هایی را با دو نسخه از این ژن ساختند. همچنین با استفاده از سلول های پوست داوطلبان سالم، نورون هایی را ساختند كه دارای دو نسخه از ژن apoE3 بودند.
به گفته محققان یك نسخه از ژن شناسایی شده، احتمال ابتلا به آلزایمر را دوبرابر می كند و وجود دو نسخه از آن احتمال ابتلا به این بیماری را تا 12 برابر افزایش می دهد. در نورون های انسان وقتی این پروتئین به درستی كار نمی كند، تجزیه شده و مولكول های بیماری زا تولید می كند. این فرآیند منجر به انباشت پروتئین تاو و پپتیدهای آمیلویید می شود كه معمولا نشانه بیماری آلزایمر است.
این سلول های مورد آزمایش هیچ نوعی از پروتئین apoE را تولید نكردند. اما زمانی كه apoE4 به آنها اضافه شد، پاتوژن های مربوط به بیماری آلزایمر را تولید كردند؛ بنابراین محققان نتیجه گرفتند وجود این ژن عامل بروز بیماری آلزایمر است.
به رغم پیشرفت علم در زمینه پیشگیری و درمان زوال عقل، آمار مركز بین المللی آلزایمر نشان می دهد كه در حال حاضر 47 میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال 2050 میلادی، به 131.5 میلیون نفر به ویژه در كشورهای در حال توسعه می رسد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature Medicine منتشر شده است.
علمی (6)**9259**1834