ساری - ایرنا - زنان سرپرست خانوار به عنوان قشر آسیب پذیر جامعه كه رسیدگی به آنها از اصلی ترین وظایف نهادهای خدمات رسان بشمار می رود ، با وجود مشكلات فراوان ، در دولت تدبیر و امید روزگارشان بهتر شده است .

بر اساس نتایج سرشماری سال 95 ، در استان مازندران بیش از یك میلیون خانوار زندگی می كنند كه از این تعداد 127 هزار و 439 خانوار تحت سرپرستی زنان هستند كه بیش از 11 درصد كل خانوار استان را تشكیل می دهند.
این قشر به دلیل اینكه علاوه بر رسالت زن و مادر بودن ، ناچارند بار مالی و مسئولیت های مردانه خانواده را نیز به دوش بكشند ، همواره با مشكلاتی چندین برابر مردان از جمله مشكلات مالی ، اشتغال و مسكن و نگاههای اجتماعی در جامعه مواجهند كه كاهش آنها از بار روانی و اجتماعی آنان می كاهد.
نمی توان شرایط اقتصادی و معیشتی سخت خانواده ها به خصوص قشر آسیب پذیر را نپذیرفت ، اما با توجه به وضعیت گذشته زنان سرپرست خانوار ، امروز می توان حال آنها را خوب دانست .
زهرا زن 45 ساله ای كه همسرش را در یك سانحه تصادف از دست داده و سرپرستی یك خانواده چهار نفره را برعهده دارد بزرگ ترین مشكل خود را مسائل مالی عنوان ‌كرد و گفت : مستمری ماهانه بهزیستی در كنار مشاغل موقت چون نظافت منزل و دستفروشی پسرم تنها منبع مالی خانواده ام است.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : به خاطر پرداخت دیه مجبور شدیم منزلی را كه در آن سكونت داشتیم ، بفروشیم و الان چندین سال است كه در زیرزمین منزل یكی از اقوام به صورت اجاره ای سكونت داریم.
این زن سرپرست خانوار كه سال 96 خانه خود را به كمك تسهیلات بهزیستی ساخت ، گفت : یكی از مشكلاتی كه بیشتر افرادی مانند من دارند ، مشكل مسكن است كه اگر در این زمینه راهكارهای حمایتی بیشتر و یا پرداخت تسهیلات آسانتر شود از مشكلات ما كم خواهد شد.
این بانوی بابلی ، سخت گیری ها در مورد معرفی ضامن را از دغدغه ها در مسیر دریافت وام دانست و افزایش مبلغ تسهیلات حمایتی را كارگشای زنان سرپرست خانوار عنوان كرد.
وی افزود : امیدهایی طی چند سال گذشته با افزایش مستمری و وام های پرداختی برایمان حاصل شده ، اما با توجه به شرایط اقتصادی جامعه ، افزایش حمایت ها و نیز راهكارهایی برای پوشش بیمه ای از خواسته های زنان سرپرست خانوار است.
فریبا 32 ساله كه چهار سال پیش شوهرش در سانحه ساختمانی به دلیل قطع نخاع دیگر توان تامین مالی زندگی را ندارد ، به خبرنگار ایرنا گفت : اوایل از كار افتادگی همسرم زندگی بر ما و 2 فرزندمان بسیار سخت می گذشت .
وی با بیان اینكه خانواده اش نیز كه از ابتدا مخالف ازدواجشان بودند هیچ كمكی به آنان نكردند ، افزود : در اوایل با كار فصلی در زمین كشاورزی زندگی را می چرخاندم ولی افزایش فشارهای مالی باعث مراجعه ام به بهزیستی شد و پس از طی روند چند ماهه و ارائه مدارك تحت پوشش قرار گرفتم و در حال حاضر به صورت مستمر، ماهیانه مبلغ مشخصی به حساب ما واریز می كنند و علاوه بر آن یارانه ما را نیز بر اساس افراد تحت پوشش بهزیستی افزایش داده اند كه بخشی زیادی از بار سنگین زندگی را از دوشمان گرفته است .
این بانوی ساروی كه مانند بسیاری دیگر از زنان سرپرست خانوار از وضعیت نامناسب معیشتی گلایه داشت ، گفت : در چندسال گذشته نه تنها دریافت مستمری ، بلكه خدمات رایگان بیمه ای شامل من ، همسرم و فرزندانم شده كه از دریافت هر پولی با ارزش تر است .
این بانوی سرپرست خانوار گفت كه از وقتی شوهرش قطع نخاع و یكجا نشین شده ، بسیاری از بیماری ها به سراغش آمده است كه تا كنون به دلیل پوشش مناسب بیمه ای بهزیستی با مشكلی رو به رو نشده اند .
وی افزود : بخشی از دشواری زندگی ما نگاه مردم است كه باید تغییر كند و به ما به عنوان افراد عادی نگاه شود ، زیرا تحت پوشش بهزیستی یا كمیته امداد بودن خود نوعی ترحم در جامعه بر می انگزد كه برای خودمان و بیشتر برای فرزندانمان رنج آور است .
** رتبه هشتم در تعداد زنان سرپرست خانوار
معاون امور اجتماعی اداره كل بهزیستی مازندران نیز به خبرنگار ایرنا گفت كه این استان با یكصد هزار و 343 زن سرپرست خانوار ، در جایگاه هشتم قرار دارد كه از این تعداد بیش از 16 هزار نفر تحت پوشش بهزیستی و حدود 50 هزار نفر نیز تحت پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند.
فاطمه پورفاطمی افزود : زنان سرپرست خانوار تحت پوشش شامل زنان با همسران فوتی و یا معلول و معتاد ، مطلقه و هرگز ازدواج نكرده می شود كه بیشتر این زنان نیز در سنین میانسالی قرار دارند .
وی با تفكیك این زنان به دسته های مختلف ، گفت : 43 درصد از آنان در دهك پائین قرار دارند ، 26 درصد باسواد هستند ، 60 درصد مشكلات جسمی و روانی دارند و 47.5 درصد از آنها به صورت انفرادی زندگی می كنند.
پور فاطمی افزود : 42 درصد از زنان تحت پوشش حمایتی بهزیستی و كمیته امداد مطلقه هستند و حدود چهار درصد از زنان سرپرست خانوار مازندران نیز كه تحت پوشش چتر حمایتی بهزیستی و كمیته امداد قرار دارند هرگز ازدواج نكرده اند.
وی توانمندسازی زنان ، جلوگیری از افزایش آمار این گروه ، برخورداری از بیمه های اجتماعی ، كاهش آسیب و بهبود و ارائه خدمات حمایتی را از جمله اقدامات انجام شده از سوی ارگان های حامی در حوزه زنان سرپرست خانوار برشمرد.
** هیچ مستمری بگیری در نوبت دریافت نیست
مدیركل بهزیستی مازندران هم با اشاره به اینكه تاكنون مستمری افراد تحت پوشش بهزیستی در دولت تدبیر و امید بیش از سه برابر افزایش داشته ، گفت : تا به این لحظه هیچ زن سرپرست خانواری در استان پشت صف دریافت مستمری و خدمات نیست.
سعید آرام افزود : هم اكنون 16 هزار و 338 زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی استان خدمات دریافت می كنند كه بیش از 12 درصد كل خانواده های دارای زن سرپرست خانوار استان را تشكیل می دهد .
وی گفت : از این میزان 6 هزار نفر از بهزیستی استان و كشور مستمری دریافت كرده و باقی هم از دیگر خدمات بهزیستی مانند امكانات بیمه ای برخوردارند .
آرام بیان كرد : تا قبل از سال 92 تعداد 14 هزار نفر زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی قرار داشتند كه 25 درصد از واجدین شرایط دریافت مستمری پشت نوبت قرار داشتند كه اكنون همه تحت پوشش دریافت مستمری قرار گرفته اند.
مدیركل بهزیستی مازندران گفت : از سال 92 كه برنامه بازنگری پرونده ها آغاز شد ، 36 درصد زنان سرپرست خانوار تحت پوشش از كارافتادگی همسر بوده و 27 درصد همسر آنها فوت و طلاق گرفته بودند .
آرام تاكید كرد : با هدفمند شدن برنامه های بهزیستی و حركت در مسیر تحقق مستمری با اولویت زنانی كه فاقد همسر هستند اكنون 42 درصد از زنان فاقد همسر (به دلیل طلاق یا فوت همسر ) تحت پوشش مستمری قرار گرفتند .
او گفت : تا نقطه ای كه گروههای هدف بهزیستی به وضعیت مطلوب برسند ، فاصله بسیار است اما در چند سال اخیر قدم های جدی برای رفع نیاز های زنان سرپرت خانوار انجام شده است .
مدیر كل بهزیستی مازندران توانمند سازی زنان سرپرست خانوار را یكی از جدی ترین برنامه های دولت و بهزیستی برای رفع دائمی نیاز این افراد و به كارگیری آنان در چرخه اقتصاد دانست و گفت : از سال 92 تا كنون بیش از 130 میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی به این گروه هدف پرداخت شد .
آرام تاكید كرد : این میزان تسهیلات به بیش از 6 هزار زن سرپرست خانوار اختصاصا داده شد و بهزیستی حضور این افراد در بحث اشتغال زایی را به صورت مستمر پیگیری می كند .
وی همچنین افزود : حتی با پرداخت تسهیلات اشتغال زایی ، بهزیستی متعهد است تا مدت مشخصی مستمری و بیمه این افراد را پرداخت كند.
آرام گفت : زنان سرپرست خانوار و افراد تحت سرپرستی آنان قشر بسیار آسیب پذیری هستند كه نیاز است در كنار بهزیستی جامعه هم نسبت به آنان احساس مسئولیت كند .
مازندران حدود سه میلیون و 300 هزار نفر جمعیت دارد كه از این تعداد 240 هزار نفر تحت پوشش بهزیستی هستند.
گزارش از : رضا غلامی
7335/1654